Cake aux courgettes, czyli w poszukiwaniu słońca.

27 kwietnia 2010, 14:18 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 16
Cake aux courgettes, czyli w poszukiwaniu słońca.

Francuska courgette od zawsze uwodzi mnie swoją nazwą. Lubię to warzywo i często zapraszam do kuchni.
Daje tyle możliwości, od popularnych w Bułgarii, szybkich i smacznych placuszków, poprzez słodkie ciasta z dodatkiem miodu i cynamonu. Cukinia w zupie, zapiekana i z grilla. Sami na pewno macie swoje ulubione przepisy na cukinię.
Mam w kuchni regał wypełniony książkami kucharskimi. Zbieram je od zawsze, zbierali je także moi rodzicie. Często przysiadam na kuchennym stołku i sięgam na oślep po jedną z nich. Ostatnio po raz kolejny zachwycam się prostotą i urodą wypieków z „Quiches, cakes & compagnie” z przepięknymi zdjęciami Akiko Ida.

Dziś polecam Wam z całego serca moją wersję ciasta z cukinią i parmezanem. Jest wilgotne i dość ciężkie, pachnie bazylią i miętą. Cudowne w towarzystwie wielkiej misy sałaty.

200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g startego parmezanu
100 g fety pokrojonej w kostkę
50 ml oliwy z oliwek
50 ml oleju słonecznikowego
100 ml mleka
250 g startej na tarce o dużych oczkach cukinii
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonej mięty
sól
świeżo mielony pieprz

Cukinię wrzucić na rozgrzane masło. Smażyć, często mieszając, aż odparuje z niej woda. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać oliwę, olej, mleko i jajka. Mieszaninę doprawić solą, pieprzem i ziołami i wlać do miski z mąką. Składniki połączyć, dodać cukinię i sery. Wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką keksówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.

Na koniec migawka z Burano. Kolorowe domki wprost z dziecięcych rysunków, słońce i cisza. W sam raz na dzisiejszą zawieruchę.

Zdjęcia: Lubo Lipov

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Cake aux courgettes, czyli w poszukiwaniu słońca.”

  1. dragonfly napisał(a):

    Ciasto fantastyczne, a na widok domków od razu mi uśmiech na buzię wylazł..:)

  2. Beata Lipov napisał(a):

    Domki działają rozchmurzająco :)

  3. Ania vel Vespertine napisał(a):

    DOmki wyglądają jak te, które kiedyś robiłam z klocków Lego :)

    A kejka sobie zapiszę, bo mi się bardzo podoba, tylko poczekam na polskie cukinie :)

  4. Ewik napisał(a):

    Mniam… wygląda niezwykle apetycznie, chyba tez się skuszę:)

  5. Amber napisał(a):

    Niezwykle pyszna propozycja na chłodną wiosnę .Nastraja cieplej!

  6. Patka napisał(a):

    Niemożliwie piękna, wiosenna propozycja, może warto się skusic? ;)

  7. Mich napisał(a):

    Lubię cukinię a połączenie z przepisu pewnie mi bardzo posmakuje. Nie zapomnę o tym przepisie z pewnością szybko.
    pozdrowienia ciepłe,
    rzeczywiście domki jak z lego:)

  8. Anika napisał(a):

    Koniecznie do wypróbowania ale dopiero za jakiś czas…
    Wygląda bardzo smakowicie!

  9. Beata Lipov napisał(a):

    Ania, z Lego trafiłaś w sedno. Niebawem kejk s suszonymi pomidorkami.

  10. Robert Gutowski napisał(a):

    tak, tak! poproszę więcej słońca!

  11. majana napisał(a):

    Piękne to ciasto !:))) Ciekawa jestem jak smakuje i pachnie. Na pewno pięknie:)

    A domki śliczne:))
    Słonecznie pozdrawiam:))

  12. asieja napisał(a):

    ach, słońce na talerzu!
    :-)

  13. Bea napisał(a):

    Masz calkowita racje – zdjecia w tej ksiazce sa nprawde swietne! I ksiazka i cake aux courgettes juz jakis czas temu bardzo przypadly mi do gustu :)

    Pozdrawiam!

  14. Beata Lipov napisał(a):

    Bea, idziemy podobnym tropem :) Pozdrawiam

  15. sylwiasil napisał(a):

    wczoraj wypróbowałam osobiście, to ciasto jest booooskie, nawet mojemu synkowi smakowało a on sceptycznie nastawiony do nowych smaków, z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy

  16. bellis napisał(a):

    Mój synek uwielbia cukinię, pewnie ze smakiem zje takie ciasto. Tylko będę musiała dodać mleka owsianego i zrezygnować z sera, bo to alergik. Już czuję ten zapach :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *