Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska

29 listopada 2017, 23:04 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 2
Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska

Prosta, pyszna, rozgrzewająca i dająca super moc strawa prawdziwych teksańskich cowbojów i zmarzniętego ludu środkowej Europy ;) Klasycznie przygotowywana z dodatkiem mielonego mięsa, u mnie w wersji wegetariańskiej. Zamiast mięsa czerwona soczewica. To danie daje kopa i cieszy zarównno oko, jak i kubki smakowe. Najlepsze następnego dnia, dlatego warto ugotować od razu duży garnek, żeby starczyło na dwa dni. Smacznego życzę :)

Chili con carne wegetariańskie

cebula

4 papryki

pół papryczki chili

3 puszki pomidorów

2 puszki czerwonej fasoli

3 ząbki czosnku

łyżeczka soli

łyżka czerwonej słodkiej papryki

½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

100 g czerwonej soczewicy

300 ml czerwonego wytrawnego wina

olej

dodatkowo:

awokado

kukurydza

czerwona cebula

nachosy

świeża kolendra

  1. Cebulę i oba rodzaje papryki pokroić w kostkę.
  2. W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą, papryką i kminem.
  3. W garnku z grubym dnem rozgrzać 3 łyżki oleju.
  4. Na małym ogniu zeszklić cebulę. Dodać roztarte przyprawy, przesmażyć razem.
  5. Wrzucić pokrojoną paprykę, smażyć 10 minut, często mieszając.
  6. Dodać pomidory i wino, gotować 15 minut.
  7. W oddzielnym garnku ugotować w małej ilości wody soczewicę.
  8. Do garnka z papryką i pomidorami dodać fasolę oraz ugotowaną soczewicę.
  9. Gotować jeszcze 10 minut, dość często mieszając.
  10. Gotową potrawę rozlać do miseczek.
  11. Na wierzchu ułożyć pokrojone w kostkę awokado, pokrojoną czerwoną cebulę, odsączoną kukurydzę i nachosy.
  12. Posypać kolendrą i podawać.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Chili con carne bez carne – wersja wegetariańska”

  1. AktywneStrefy.pl napisał(a):

    Uwielbiam chili con carne! W wersji bezmięsnej jeszcze nigdy nie próbowałam, ale z czerwona soczewica zamiast mięsa to dobry pomysł. Poza tym wygląda naprawdę pięknie!

  2. Magda napisał(a):

    Dzięki za inspirację,dziś to danie u mnie na obiad😃

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *