Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie i katyk

5 lutego 2011, 16:21 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy Przystawki | 22
Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie i katyk

Kręci mnie mąka gryczana od dawna i myślę, że to za sprawą blinów (mam nadzieję, że dobrze odmieniam), które w asyście kwaśnej śmietany doprowadzają mnie do szaleństwa. Ostatnio czytam sobie do poduszki „Kuchnię rosyjską” i bliny tam nęcą mnie na każdym kroku. Niebawem będzie i o nich, a teraz wróćmy do chleba.
Nie będę udawać, że jestem chlebową specjalistką, bo tak nie jest. Piekę chleby na zakwasie z miłością i oddaniem, lecz wciąż jakoś brakuje mi czasu na obowiązkowe procedury, bez których taki chleb nie może się obejść. Dziś będzie chleb o wiele mniej wymagający. Przepis zaczerpnęłam z książki „Gotuj z KitchenAid”. W skromnym tym wydaniu wciąż odkrywam nowe perełki, a do takich zalicza się od dziś także mój dzisiejszy bohater. Do dzieła drodzy Państwo, czas zakasać rękawy.

Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie
200 g mąki gryczanej
200 g mąki żytniej (użyłam pytlowej)
375 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
1 opakowanie drożdży instant
1 łyżka miodu
30 g masła
150 ml ciemnego piwa
250 ml wody

Do miski przesiać wszystkie rodzaje mąki, dodać sól i drożdże, wymieszać. Do garnka wlać wodę, dodać miód i masło. Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać piwo. Płynne składniki wlewać stopniowo do naczynia z mąką, wyrabiając ciasto. Trwa to ok. 8-10 minut. Wyrobione gładkie i niezwykle plastyczne ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Moje rosło ok. godziny. Po tym czasie wyrobić je ponownie, podzielić na dwie części i uformować bochenki. Ułożyć je na natłuszczonej blasze, przykryć folią i znów zostawić do wyrośnięcia, tym razem na jakieś 40 minut. Następnie naciąć bochenki ostrym nożem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st.C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 st.C i piec jeszcze 30 minut. Chleb jest zwarty, z chrupiącą, dość twardą skórką i miękkim wnętrzem. Jak na wiejski chleb przystało, kroi się go w grube pajdy i smaruje czymś pysznym.
U mnie był to katyk, rodzaj gęstego serka wywodzącego się z kuchni bułgarskiej. W oryginale było to odparowane na gęsto owcze mleko, zakwaszane owczym serem. Ja robię go dużo prościej. Miksuję po prostu fetę z gęstym jogurtem. Proste i zaskakująco smaczne. Polecam.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Chleb wiejski gryczany na ciemnym piwie i katyk”

  1. ulcik napisał(a):

    Przepiękny !
    mogę prosić o kromeczkę ? – dziękuję :)
    mniam !

  2. Lady Aga napisał(a):

    Beatko, genialny pomysł na serek, kupuję natychmiast!

  3. Ania napisał(a):

    Chleb przepiękny:)

  4. Zaytoon napisał(a):

    Przepiękne bochenki!

    A czy taką mogę gryczaną można uzyskać poprzez zmielenie kaszy?

    Pozdrawiam! :)

  5. Zielenina napisał(a):

    świetny, też bardzo lubię mąkę gryczaną, często robię racuszki gryczano-orkiszowe. Muszę wypróbować ten chleb, wygląda bardzo smacznie. U mnie dzisiaj Wasze ciasto z okazji święta nutelli :) http://zielenina.blogspot.com/2011/02/5-ty-swiatowy-dzien-nutelli-ciasto.html#comments

  6. Beata Lipov napisał(a):

    Zaytoon, to chyba zależy od narzędzia do mielenia, jakim dysponujesz. Z młynkiem do kawy powinno być ok. Ten katyk polecam Wam z całego serca.

  7. Karmel-itka. napisał(a):

    Beato,
    piękny chleb. tylko takiego pozazdrościc!

  8. kasandraa6 napisał(a):

    przepiękny ;-)

  9. Majana napisał(a):

    Przepiękny chlebek. Po prostu, wspaniały Beatko!:)

  10. Mammamisia napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie. Przepiękne zdjęcia.

  11. wykrywacz smaku napisał(a):

    Piękny chleb i naprawdę profesjonalne zdjęcia! Zapraszam do podzielenia się nimi na nowym portalu kulinarno-fotograficznym http://wykrywacz-smaku.pl/ :)

  12. Bea napisał(a):

    Piekny chleb Beato! Ja ksiazke z przepisami KA na razie tylko wertuje, zycia mi chyba nie starczy na wyprobowanie tych wszystkich przepisow, ktore sie pietrza w domu…. ;)

    Pozdrawiam serdecznie!

  13. Tilianara napisał(a):

    Muszę powiedzieć, że pasjami uwielbiam gryczane bliny, ale gryczane chlebki mnie do tej pory nie zachwyciły. Wypróbuję może ten przepis … kto wie :)
    Przepięknie fotografie :)

  14. dotblogg napisał(a):

    taki chleb to mogę nawet ja upiec! wygląda świetnie i zdrowo!
    pozdrowienia!
    J.

  15. peggykombinera napisał(a):

    o rany!
    wspaniały chleb… i to piwo :)
    zapewne smakuje bajecznie :)

  16. Polka napisał(a):

    Mąka gryczana smakuje nieziemsko.
    Tak jak żytnia dla mnie i gryczana to mąka szlachetna.
    A chleb to podstawa!
    Pozdrowienia!

  17. aga i kaja napisał(a):

    Chlebek niesamowicie apetycznie wygląda!
    My również lubimy wypieki własnej roboty, choć chleba na zakwasie jeszcze nie robiłyśmy.
    Dlatego dziękujemy za ten prosty przepis :)

    pozdrawiamy

  18. wariatka327 napisał(a):

    sama poezja,
    jest po prostu przepiękny, czego nie mogę powiedzieć o kupnym chlebku ..

  19. asieja napisał(a):

    piękne nacięcia
    a gryczany smak bardzo kuszący, jestem wielbicielką..

  20. od-kuchni napisał(a):

    Chlebek wygląda niewiarygodnie kusząco :) I na pewno jest bardzo smaczny i zdrowy :)Ja przy okazji chciałabym jeszcze za śliczny paryski notesik podziękować :) Uroczo prezentuje się w torebce!

  21. amarantka napisał(a):

    Ja jeszcze zbyt wielu przygód z mąką gryczaną nie miałam, ale nadrobię to z przyjemnością zaczynając od takiego chleba :)

  22. […] chleb wiejski i katyk […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *