Chlebek z cukinii z orzechami

23 lipca 2013, 09:21 | Chleby i bułki Kuchnia | 31
Chlebek z cukinii z orzechami

ciasto z cukinii_4

Jeśli lubicie ciężkie, korzenne ciasta, ten przepis na pewno Wam się spodoba.  To miła odmiana po lekkich deserach pełnych świeżych owoców i dobry pomysł na przekąskę w czasie podróży. Bochenek z cukinii wygląda nieco zakalcowato (taka jego uroda) i z każdym dniem smakuje lepiej. Polecam!

orzechy

Chlebek z cukinii z orzechami

500 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)

2 jajka

110 g cukru trzcinowego

125 ml oleju

100 ml mleka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy piernikowej

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ szklanki łuskanych orzechów włoskich

½ szklanki posiekanych drobno suszonych fig

do formy: masło i mąka

dodatkowo: miód i orzechy do dekoracji

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. Przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody z cukinii odparuje. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Jajka utrzeć z cukrem, aż będą białe. Następnie, ciągle ucierając dolewać stopniowo olej i mleko.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać porcjami do mokrych składników.
  5. Na koniec wsypać posiekane orzechy, figi i cuknię.
  6. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
  7. Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. godzinę.
  8. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przełożyć ciasto na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można go polać płynnym miodem i udekorować połówkami orzechów. Smacznego.

ciasto z cukinii_2

ciasto z cukinii_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

31 odpowiedzi na “Chlebek z cukinii z orzechami”

  1. basia napisał(a):

    Zapowiada się świetnie zwłaszcza ,że mam sporo cukinii :)

  2. Majana napisał(a):

    Jestem wielbicielką korzennych wypieków. Twój chlebek z cukinii wygląda tak pysznie. :)
    Pozdrawiam.

  3. Monika Jakubowska napisał(a):

    Ciekawa alternatywa, cukinie zawsze robię na słono, w wersji na słodko to jedynie placki a’la ziemniaczane, cukinie obrodziły jak co roku w ogrodzie więc chyba skuszę sie na ten chlebek :)

  4. Anna Śnieg napisał(a):

    Wybieram się na długą podróż na wakacje autem, chyba sobie upiekę ten chlebek na drogę, by mieć zdrowszą alternatywę przekąski :)

  5. Anna Śnieg napisał(a):

    Wybieram się na długą podróż na wakacje autem, chyba sobie upiekę ten chlebek na drogę, by mieć zdrowszą alternatywę typowych przekąsek :) tylko pokombinuję coś z mąką, bo unikam glutenu :)

  6. Kasia Katarzyna napisał(a):

    Wyglada smakowicie

  7. smakowite.com napisał(a):

    Chlebek bananowy bez bananów?

  8. Spadłaś mi z nieba w tym przepisem, mam zapas domowej cukinii i zastanawiałam się jakie cuda z niej zrobić. Chlebek z cukinii brzmi zacnie :) Czy on jest nieco słodki czy spokojnie nada się do kanapek z warzywnym pasztetem?

  9. Agnieszka Dering napisał(a):

    Oprócz placków, cukini faszerowanej, keczupu z cukini, leczo, grilowanej, smażonej w plastrach to nie może zabraknąć dżemu z cukini… Pozdrawiam serdecznie… :)

  10. Gosia Judasz napisał(a):

    cukinię duszoną z grzybami i ziołami.

  11. Magdalena Janaszewska napisał(a):

    Uważasz , że mąka gryczana zdominuje smak placuszka ? czy będzie nie wyczuwalna ?

  12. Małgorzata Piotrowska napisał(a):

    Ja polecam zupe krem z cukinii z dodatkiem miety oraz leczo z cukiniichlebek wyprobuje

  13. Amélie Tilde napisał(a):

    Ile tutaj pysznie brzmiących pomysłów:)) Chlebek wypróbuję!

  14. Anna Jasińska napisał(a):

    Ja polecam ketchup, placki i cukinię faszerowaną (u mnie albo mięsem mielonym albo soczewicą). :D

  15. Justyna Kędra napisał(a):

    Agnieszka Smaroń, robiłaś kiedyś coś takiego? ☺️

  16. Renata Leśniak napisał(a):

    Właśnie zajadam ciasto mocno czekoladowe z cukinią. Pyszne

  17. Ilona Kier napisał(a):

    Moja mama robi w tym roku dżem z cukinii i cukinię ala ananas w talarkach w słoiku. Muszę przyznać że pyszne :)

  18. Monika napisał(a):

    Pozwoliłam sobie na przemajstrowanie chlebka na bezglutenowy :) Bomba! Nie wiem, czy nie będzie to potraktowane jak kryptoreklama (jeżeli tak, proszę o usunięcie linka), ale jeżeli chcesz zobaczyć moją wersję, to jest tutaj: http://u-moniki.blogspot.com/2017/08/chlebek-cukiniowy.html Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *