Chlebek z cukinii z orzechami

23 lipca 2013, 09:21 | Chleby i bułki Kuchnia | 2
Chlebek z cukinii z orzechami

ciasto z cukinii_4

Jeśli lubicie ciężkie, korzenne ciasta, ten przepis na pewno Wam się spodoba.  To miła odmiana po lekkich deserach pełnych świeżych owoców i dobry pomysł na przekąskę w czasie podróży. Bochenek z cukinii wygląda nieco zakalcowato (taka jego uroda) i z każdym dniem smakuje lepiej. Polecam!

orzechy

Chlebek z cukinii z orzechami

500 g cukinii (ok. 2 średnie sztuki)

2 jajka

110 g cukru trzcinowego

125 ml oleju

100 ml mleka

350 g mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki przyprawy piernikowej

¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej

½ szklanki łuskanych orzechów włoskich

½ szklanki posiekanych drobno suszonych fig

do formy: masło i mąka

dodatkowo: miód i orzechy do dekoracji

Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć na średnim ogniu, aż nadmiar wody z cukinii odparuje. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem, aż będą białe. Następnie, ciągle ucierając dolewać stopniowo olej i mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać porcjami do mokrych składników. Na koniec wsypać posiekane orzechy, figi i cuknię. Wymieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piec w temperaturze 200 st.C przez ok. godzinę. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, przełożyć ciasto na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem można go polać płynnym miodem i udekorować połówkami orzechów. Smacznego.

ciasto z cukinii_2 ciasto z cukinii_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

2 odpowiedzi na “Chlebek z cukinii z orzechami”

  1. basia napisał(a):

    Zapowiada się świetnie zwłaszcza ,że mam sporo cukinii :)

  2. Majana napisał(a):

    Jestem wielbicielką korzennych wypieków. Twój chlebek z cukinii wygląda tak pysznie. :)
    Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *