Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru

27 stycznia 2014, 08:59 | Bezglutenowe Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 48
Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru

Chleb z ziaren  na wodzie, bez drożdży i innych spulchniaczy, bez mąki, bez cukru i tłuszczu. Same ziarna, nasiona i orzechy sklejone… wodą. Brzmi dziwacznie, prawda? Ten chleb traktujcie specjalnie. Nie da się z niego zrobić tostów, ani pokroić cieniutko. Kruszy się dość łatwo, ale moi mili, co za smak! To co, pieczemy?

chleb-z-ziaren_5

chleb-z-ziaren_3

Chleb z ziaren

(Przepis pochodzi z fantastycznego bloga Smakoterapia, u mnie z małymi zmianami)

1 szklanka pestek słonecznika

1 szklanka pestek dyni

1/3 szklanki lnu złocistego

1 szklanka orzechów laskowych

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

3/4 szklanki płatków owsianych

4 łyżki otrębów owsianych

1 łyżeczka soli

1 łyżka miodu lub łyżeczki ksylitolu

1 1/2 szklanki ciepłej wody

dodatkowo:

masło do wysmarowania formy

papier do pieczenia

  1. Do miski wsypać wszystkie suche składniki.
  2. Dodać miód i ciepłą wodę, wymieszać, tak by składniki się skleiły i pozostawić w misce na godzinę.
  3. W tym czasie przygotować formę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie wysmarować papier masłem, dzięki czemu skórka ładnie się zrumieni, a chleb łatwo wyjdzie z formy.
  4. Masę przełożyć do formy, docisnąć łyżką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.
  5. Piec 50 minut, następnie wyjąć z formy na blachę do góry dnem i piec jeszcze 15 minut.
  6. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Kroić bardzo ostrym nożem. Smacznego!

chleb-z-ziaren_2

chlebek-z-ziaren_4

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

48 odpowiedzi na “Chleb z ziaren bez drożdży, tłuszczu i cukru”

  1. teenager ;) napisał(a):

    to najbardziej chrupiący i najzdrowszy chlebek jaki widziałam! jedyny w swoim rodzaju i z pewnością pyszny, czy na słodko czy na wytrawnie :)

  2. Asia Smak Hiszpanii napisał(a):

    Jeszcze nie robiłam takiego chleba!, chyba czas najwyższy go wypróbować:)

  3. ela_drozdz napisał(a):

    zapisuje przepis…cudowny chlebek!!! Baaaardzo lubię taki z chrupiącym “wnętrzem” ;)
    Pozdrawiam!
    Ela

  4. Katarzyna Górska napisał(a):

    Przepis mnie bardzo zaciekawił i z chęcią bym go wypróbowała a do tego te apetyczne (jak zawsze) zdjęcia. Jakie były wymiary formy w której był pieczony?

  5. Marzena Kot napisał(a):

    Robię coś takiego, ale “na winie” (co się nawinie to do gara) i na słodko. Jak bardzo się kruszy to mamy crunchy do mleka/jogurtu, a jak można kroić to zdrowe przekąski do kawy :) taki typ ciastek owsianych dla leniwych.

  6. Agakakaka napisał(a):

    dziś piekę:)

  7. Sysia napisał(a):

    zrobiłam wszystko według przepisu i chlebek po wyjęciu z formy (po 50min) rozpadł mi się :(
    czym to mogło być spowodowane?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Sysia, trudno powiedzeć na odległość. Może nie wystudzilaś go wystarczająco. Nie można go kroić po upieczeniu. Może nie posmarowałaś masłem papieru do pieczenia. Może miałaś tępy nóż do krojenia. Sama widzisz, że powodów może być sporo. Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

      • Sysia napisał(a):

        ale chlebek rozpadł mi się jeszcze przed krojeniem, w przepisie jest żeby po 50 minutach wyjąć go z formy i piec 15 min żeby skórka była chrupiąca i tak też zrobiłam… dzisiaj próbowałam ukroić sobie kawałek, ale niestety nie dało się, w środku jest wilgotny(lepiący się), może za dużo wody użyłam? :( mam nadzieję, że następnym razem się uda :) Pozdrawiam

  8. Agata Makoudi napisał(a):

    uwielbiam chlebek zmieniający życie, w ogóle uwielbiam wszelkie przepisy sarah britton.. jedyna jego wada.. nie można go za dużo zjeść, bo ta ilość orzechów także mocno idzie w biodra:)

  9. Aneta napisał(a):

    kurde , moj wyszedl jakis mokry w srodku a pieklam i pieklam :(

  10. Katia napisał(a):

    Wczoraj pierwszy raz zrobiłam chlebek dokładnie wg przepisu i udał się rewelacyjnie:-) Bardzo dziękuję za przepis. Blog śledzę od jakiegoś czasu i jest świetny. Pozdrawiam serdecznie:-)

  11. Katarzyna Konior napisał(a):

    robiłam kilka razy, raz z Twojego raz z innego przepisu :)

  12. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    Robilam krakersy to i chlebek zrobie – te krakersy bo BOMBA! Zachwycona ja i rodzinka

  13. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    Mialam inny tego typu chleb dzisiaj w planie,ale sprobuje dla odmiany twojego :)

  14. Edyta EM napisał(a):

    mam pytanko…czy ów chlebek nie rozsypuje się przy krojeniu i rzeczywiście można uzyskać tak piękne kromeczki j.w. (?)

  15. MOnika Rafałko napisał(a):

    Rozumiem, że kasza jaglana ugotowana razem z suchymi składnikami?

  16. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Ide robic ten chlebek . Kupie tylko wszystkie potrzebne skladniki.

  17. brzmi smakowicie; jeśli tylko będę dzis rozgrzewać piekarnik, to chyba się skuszę. dziękuję za przepis

  18. Karolina Anna napisał(a):

    Wygląda smakowicie, zaraz idę łupać orzechy :) Co to za dodatek do chleba ? Czy to jakaś konfiturka z żurawiną ?

  19. Katrin Polinska napisał(a):

    <3 rewelacja ;-)

  20. Wygląda smakowicie, wypróbuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *