Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.

12 maja 2014, 11:32 | Bezglutenowe Kuchnia Zupy | 0
Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado.

chłodnik pomidorowy_2

Pyszna, lekka zupa na zimno, którą mogę jeść bez końca. Dodatek awokado i krewetek świetnie uzupełnia zdecydowany smak pomidorów. Dla tych, co są bardzo głodni, podawać z chrupiącą bagietką. Polecam!

chłodnik pomidorowy_4

 

Chłodnik pomidorowy z krewetkami i awokado

500 g pomidorów

200 ml soku pomidorowego

2 czerwone papryki

150 g ogórków gruntowych

2 łyżki oliwy

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka octu balsamicznego

1 dojrzałe awokado

200 g krewetek

sok i skórka otarta z połowy cytryny

sól

Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, obrać ze skórki. Paprykę opiec w piekarniku tak, by skórka zrobiła się czarna, pozostawić w zamkniętym naczyniu do ostygnięcia, a następnie obrać i pozbawić nasion. Ogórki obrać. Zmiksować pomidory, sok pomidorowy, paprykę, ogórki, 1 łyżkę oliwy, czosnek i ocet. Doprawić solą i przelać do miseczek. Krewetki przesmażyć na pozostałej oliwie, doprawić sokiem i skórką z cytryny. Awokado pokroić na plasterki. Do każdej miseczki włożyć po 3 plasterki awokado i kilka krewetek. Przed podaniem skropić oliwą.

chłodnik pomidorowy_3

chłodnik pomidorowy_5

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *