Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto

15 lutego 2016, 15:00 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 11
Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto

No to pojechałam po całości z tą buraczaną pizzą. Jest chrupiąca, delikatna, puszysta, ma piękny kolor i jest genialna w smaku. Po upieczeniu posmarowałam ją orzechowym pesto domowej roboty i obłożyłam ulubionymi dodatkami, w tym kiszonymi burakami, które są produktem ubocznym po kwasie z buraków. Absolutny kulinarny odlot!

chrupiaca-pizza-z-burakami-przepis10

chrupiaca-pizza-z-burakami-przepis12

chrupiaca-pizza-z-burakami-przepis13

Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto

ciasto:

150 g upieczonych wcześniej buraków bez skóry

450 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału plus mąka do podsypania

opakowanie drożdży instant

1/2 łyżeczki soli

łyżka miodu

oliwa

ok. szklanka ciepłej wody

orzechowe pesto:

150 orzechów włoskich

100 g parmezanu

pęczek zielonej pietruszki

garść świeżej bazylii

ząbek czosnku

4 łyżki oliwy

2 łyżki soku z cytryny

łyżeczka soli

dodatkowo:

rukola

mozzarella

pomidorki koktajlowe

kiszone buraki (przepis tu)

  1. Buraki zmiksować na puree.
  2. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól, miód, buraki i oliwę.
  3. Rozpocząć wyrabianie ciasta, stopniowo dodając ciepłą wodę.
  4. Gdy ciasto osiągnie gładką, elastyczną konsystencję, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie przygotować pesto i pozostałe dodatki. Zmiksować orzechy, parmezan, zieloną pietruszkę, bazylię i czosnek.
  6. Dodać oliwę i sok z cytryny, zmiksować ponownie, aż do uzyskania zielonego, lekko grudkowatego sosu.
  7. Mozzarellę i pomidory pokroić.
  8. Następnie wyrobić ponownie wyrośnięte ciasto i podzielić na porcje. Ja zrobiłam mini pizze, ale można też zrobić jedną dużą.
  9. Ciasto ułożyć na wysmarowanej olejem blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st. C.
  10. Piec ok. 15 – 17 minut.
  11. Gorące wyjąć z piekarnika, od razu rozsmarować na nim pesto.
  12. Rozłożyć ser, pomidory, buraki i rukolę i od razu podawać.

chrupiaca-pizza-z-burakami-przepis09

chrupiaca-pizza-z-burakami-przepis11

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

11 odpowiedzi na “Chrupiąca pizza z burakami i orzechowym pesto”

  1. Lena Maria Ciupa napisał(a):

    Wyglàda przepysznie

  2. Lawendowy Dom napisał(a):

    Baardzo mi miło :)

  3. Beata Sobczyńska napisał(a):

    Natalia Sobczynska

  4. AniaP napisał(a):

    Czy do tego ciasta nie dodajemy wody?

  5. Kraina Poduszek napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie i pewie jest pyszna

  6. AniaP napisał(a):

    :-) to trzeba będzie przetestować. Mam nadzieje ze moje niejadki zasmakują w tej pizzy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *