Chrupiące szparagi z piekarnika.

3 czerwca 2015, 09:13 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 20
Chrupiące szparagi z piekarnika.

pieczone-szparagi_2Nie ma znaczenia, czy użyjecie szparagów białych, czy zielonych. W obu przypadkach efekt  będzie doskonały. Pyszne, proste i efektowne danie. Owsiano-ziołową panierkę  seromaniacy mogą wzbogacić startym parmezanem. Smacznego :)

pieczone-szparagiChrupiące szparagi z piekarnika

pęczek szparagów

panierka:

100 g płatków owsianych Sante

50 g tartej bułki

70 g migdałów Sante

ząbek czosnku

łyżeczka skórki otartej z cytryny

garść świeżych ziół

łyżka oleju

sól

do posmarowania:

1 białko

łyżka majonezu

Piekarnik nagrzać do 190 st. C. Szparagi umyć. Odciąć zdrewniałe końcówki, obrać. Zmiksować składniki panierki na kruszonkę. Białko roztrzepać z majonezem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Szparagi smarować przy pomocy pędzla emulsją z majonezu i białka, a następnie panierować. Układać na blasze. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20 minut, aż panierka ładnie się zrumieni.

pieczone-szparagi_9

pieczone-szparagi_6

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

20 odpowiedzi na “Chrupiące szparagi z piekarnika.”

  1. Muszka napisał(a):

    O rany jak ja lubię szparagi:) muszę kupić i zrobić:)

  2. domoweserduszko napisał(a):

    O muszą być smaczne, akurat mam szparagi idę wypróbować przepis :)

  3. domoweserduszko napisał(a):

    O muszą być smaczne! Akurat mam szparagi, idę wypróbować przepis :)

  4. My CookBook Soko napisał(a):

    jaki zbieg okoliczności! zrobiłam dziś prawie takie same! pychota! http://mycookbooksoko.blogspot.com/2015/06/pieczone-szparagi.html

  5. Jak pycha to trzeba zrobić :-)

  6. Dag Mara napisał(a):

    A tak sie zastanawialam co zrobic dzis na kolacje z moimi szparagami :) i mam ! :)

  7. kwiatuszek2104 napisał(a):

    Nigdy nie jadlam szparagow ale wyglada apetycznie ;)

  8. Elżbieta Sadkowska napisał(a):

    Robię bez panierki,ale z dodatkiem czerwonej papryki pokrojonej w kostkę. Pychota

  9. Emily P-a napisał(a):

    dzięki za przepis :) wypróbowałam.Co prawda trochę go zmodyfikowałam bo nie miałam np. migadałów i dałam dodatkowo płatki kukurydziane ale wyszły palce lizać :). Nawet moja mała sie zajdała :)

  10. Agnieszka napisał(a):

    Czy majonez tu jest konieczny, czy można panierować po prostu w jajku ?

  11. Robert Gutowski napisał(a):

    No to pa! Idę do kuchni… :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *