Ciastka czekoladowe brownie – ciągnące

19 listopada 2016, 11:54 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 16
Ciastka czekoladowe brownie – ciągnące

jestem pewna, że dasz się skusić na ciągnące ciastka czekoladowe. Nie zbliżaj się do tych ciastek, jeśli nie lubisz czekolady. To po prostu nie ma sensu. I nie pytaj mnie, czym zastąpić czekoladę. W tym przypadku nie można jej zastąpić niczym, bo po prostu jest niezbędna. No cóż, czasem w życiu tak się układa, ze jedynie spora dawka czekolady może pomóc odnaleźć światełko w tunelu ;)

ciastka-czekoladowe-przepis_08

ciastka-czekoladowe-przepis_04

ciastka-czekoladowe-przepis_07

Ciągnące ciastka czekoladowe brownie

220 g gorzkiej czekolady

100 g masła

2 jajka

100 g cukru

łyżka cukru z prawdziwą wanilią

100 g mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

dodatkowo:

200 g gorzkiej czekolady

150 g białej czekolady

  1. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki.
  2. Włożyć do garnka, dodać masło, rozpuścić na małym ogniu.
  3. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić.
  4. Jajka wbić do miski, dodać oba rodzaje cukru.
  5. Ubić na białą, puszystą masę.
  6. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać płynną czekoladę.
  7. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą.
  8. Dodać porcjami do masy czekoladowej, mieszając masę łopatką.
  9. Posiekać czekoladę gorzką i białą i wsypać do miski z ciastem. Wymieszać.
  10. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  11. Nakładać porcje ciasta, zachowując między nimi odstępy.
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 14 minut.
  13. Przełożyć na kratkę do całkowitego wystygnięcia.

ciastka-czekoladowe-przepis_05

ciastka-czekoladowe-przepis_03

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

16 odpowiedzi na “Ciastka czekoladowe brownie – ciągnące”

  1. Agnieszka Arnold napisał(a):

    Okropniasta paskuda:)

  2. Elzbieta Kizior-Drozdz napisał(a):

    Kapie z dachu, pachnie kawą….mmmm można się „pocieszyć” hihihi A u mnie to …pozdrawiam jesiennie

  3. Agnieszka Gabryś napisał(a):

    Beatko, leje jak z cebra! ale jest antidotum: kawa z przyprawami, ogień w kominku, pies na kolanach, kudłaty kocyk no i oczywiście pyszne ciacha !

  4. A ja zapraszam na serniczek :)

  5. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Jak ja lubię takie ciasteczka…moja znajoma mówi na takie ciacha …cykuladowe najlepsze…i chyba racja:)

  6. Maria Molicka napisał(a):

    u nas pogodnie przez cały dzień :)

  7. Marta Adolf-Truchin napisał(a):

    Już na szczęście nie

  8. Zrobione niebo w gębie nic więcej mi nie trzeba a mieszkanie całe pachnie czekolada…

  9. Grażyna Cholewicka napisał(a):

    W Pyrlandii piękne słońce, ale takie ciacha są dobre na każdą pogodę :)

  10. Madame Malonka napisał(a):

    Biorę jedno do kawy!

  11. Anna Pietryka napisał(a):

    A ile ciastek z tego przepisu wychodzi? (Wiem, że zależy jakiej wielkości ale mniej- więcej).

  12. Iga napisał(a):

    Też chciałabym wiedzieć ile mniej więcej wychodzi ciastek z tego przepisu?

  13. wiola napisał(a):

    Mąka pewnie zwykła biała? Można zastąpić jakąś bezglutenu?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *