Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem

15 października 2014, 08:20 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 17
Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem

bezglutenowe ciasteczka_3Gdy Wam źle, albo przeciwnie, gdy jest Wam bardzo dobrze, bez względu na to, czy jesteście bezglutenowcami, czy też nie – upieczcie, koniecznie upieczcie sobie te obłędne ciasteczka. Wierzcie lub nie, są boskie!

bezglutenowe ciasteczka

Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem

150g mąki kukurydzianej plus mąka do podsypywania

50g kaszki kukurydzianej

100g margaryny (lub masła)

75g ksylitolu (lub cukru)

1 żółtko

Laska wanilii

łyżeczka mleka (u mnie sojowego)

Dżem malinowy do przełożenia (użyłam dżemu malinowego słodzonego sokiem jabłkowym)

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż, końcem noża wyjąć ziarenka.
  2. Na stolnicę wsypać mąkę, kaszę, cukier i ziarna wanilii.
  3. Dodać margarynę, żółtko i mleko.
  4. Zagnieść ciasto, owinąć folią i włożyć na 20 minut do lodówki.
  5. Rozwałkowywać je porcjami na dobrze wysypanej mąką stolnicy i wycinać kółka.
  6. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.
  7. Piec 14 minut, uważając, żeby ciastka się nie przypaliły.
  8. Ostudzone kółka posmarować dżemem i ułożyć na nich górę z serduszkiem.
  9. Zostawić na jeden dzień, by ciasteczka dobrze się skleiły. Najlepsze są po 2-3 dniach od upieczenia.

bezglutenowe ciasteczka_2

bezglutenowe ciasteczka_5

 

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Bezglutenowe ciasteczka kukurydziano-waniliowe z serduszkiem”

  1. Zuza napisał(a):

    wyglądają obłędnie :) skąd taka cudna serduszkowa forma?

  2. Muszka napisał(a):

    Ciasteczka dla małych niejadków fantastyczne:) lub dla innych łasuchów . Fartuszek gdzie kupiony? jest słodki:)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Muszko, ciasteczka genialne i proste w produkcji. Fartuszek z mojej kolekcji. Mam już tylko kilka egzemplarzy nie przeznaczonych do sprzedaży, ale może kiedyś zrobię jakiś konkurs, z fartuszkową nagrodą. Pozdrawiam :)

  3. Kasia napisał(a):

    Pozostawić na 1 dzien? bezsensu… zjadłabym wszystkie od razu!! wyglądają bosko :D

  4. gin napisał(a):

    Wyglądają zachwycająco, piękny ten żółciutki kolor :)

  5. anna napisał(a):

    A skąd Pani wzięła dżem śledziony sokiem jablkowym? Czy to domowa produkcja ?

  6. MOnika Rafałko napisał(a):

    Zrobiłam, ale …. Gdzieś popełniłam błąd. Ciasto strasznie mi sie kruszyło, nie dałam rady gładko rozwałkować i wycinać kolek i serduszek. Why?????

  7. Agnieszka Brontska napisał(a):

    Wyglądają prześlicznie :-)

  8. Anna Gałyga napisał(a):

    Bardzo je lubimy, czasem nawet nie dotrwają do przekładania :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *