Ciastka owsiane fit lub wręcz przeciwnie :)

7 listopada 2014, 10:11 | Ciasta i ciasteczka Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 29
Ciastka owsiane fit lub wręcz przeciwnie :)

Ciastka owsiane z tego prepisu piekę od lat, bo są pyszne, mega proste i za każdym razem mogą smakować jak nam się podoba. Zabieram je często ze sobą, gdy wypuszczam się w miasto, ratują mnie przed nagłym napadem głodu.  A gdy mam ochotę na totalne łasuchowanie to… oblewam je garnkiem gorącej, gorzkiej czekolady. No ale to opcja raczej na wyjątkowe okazje ;)

ciastka owsiane_1

Ciastka owsiane w wersji fit

300 g płatków owsianych

100 g otrębów owsianych

250 ml mleka roślinnego

5 suszonych fig

50 g migdałów

50 g orzechów laskowych

1 łyżka ziaren kakaowca (jak akurat są pod ręką)

1 łyżka cynamonu

1 łyżka ksylitolu

opcjonalnie 200 g gorzkiej czekolady

  1. Płatki i otręby wsypać do miski, zalać mlekiem i zostawić, żeby napęczniały.
  2. Figi pokroić w drobną kostkę, migdały i orzechy (i ewentualnie ziarna kakaowca) zmiksować na grube okruchy.
  3. Wymieszać namoczone w mleku płatki i otręby z figami, migdałami, orzechami, cynamonem i ksylitolem.
  4. Masę rozłożyć porcjami wielkości orzecha włoskiego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego 200 st.C.
  5. Piec 25 minut, aż ciasteczka się ładnie przyrumienią.
  6. Po ostygnięciu ciasteczka są gotowe, no chyba, że tak jak ja, tym razem macie ochotę oblać je czekoladą… Smacznego!

ciastka owsiane_2

ciastka owsiane_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

29 odpowiedzi na “Ciastka owsiane fit lub wręcz przeciwnie :)”

  1. Ania Eł napisał(a):

    Udadzą się jeśli zamiast otrębów użyję 400g płatków owsianych? Mam w domu wszystko poza otrębami, a mam ochotę upiec takie ciacha :)

  2. Malgosia Dawid napisał(a):

    Ach boskie!!! zrobię:)

  3. Ania Koba napisał(a):

    można zamiast ksylitolu użyć cukru. jeśli tak, to taka sama ilość?

  4. Annnia napisał(a):

    mleko roślinne? znaczy sojowe?

  5. karolina napisał(a):

    ile ciastek wychodzi?

  6. Gosia napisał(a):

    Ja mam jeszcze pytanko – czy te namoczone płatki i otręby przed wymieszaniem z przyprawami i bakaliami należy odsączyć, czy może całe mleko wsiąknie w płatki i otręby? :) Jestem na diecie bezcukrowej, a Twoje ciasteczka wyglądają przepysznie, więc muszę koniecznie je zrobić na weekend, żeby choć w minimalnym zakresie połasuchować :)

  7. Majana napisał(a):

    O wow, cudowna góra pysznych ciasteczek!
    Pozdrawiam ciepło :)

  8. Ola napisał(a):

    Czy ciastka są chrupiące czy bardziej miękkie? Czy nie rozpadną się w czasie podróży?

  9. Sylwia Zawojak napisał(a):

    Zdecydowanie bardziej podoba mi się wersja z czekoladą :)

  10. Zdrowe zakupy napisał(a):

    Łooo matko! ale pięknie to wygląda !!!!

  11. Karolina Anna napisał(a):

    Oj kuszą, wyglądają wspaniale Czym mogę zastąpić otręby ? Dorzucę fistaszki zamiast laskowych bo mam akurat ochotę A moje sprawdzone ciasteczka z płatkami owsianymi są z mąką jaglaną 50/50 ale nie są niestety wegańskie, dodaję masełko i jajko, czasem płatki migdałów, formuje kuleczki i robię wgłębienie w które nakładam trochę powideł śliwkowych.

  12. Magazyn Kuchenny napisał(a):

    A mogę dostać tę czekoladę, która nie poszła do ciasteczek? Żeby się nie zmarnowała :-p

  13. pamiętam z podstawówki, koleżanka przynosiła w poniedziałki :)

  14. Ela Wdowiarz-Florek napisał(a):

    O matko jakie piękne ujecie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *