Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

22 sierpnia 2017, 11:37 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 9
Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Bardzo proste ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – ten przepis warto mieć zawsze pod ręką. Ciasto jest lekkie, puszyste i bardzo smaczne. Upiekłam je z dodatkiem jeżyn i smakowało genialnie, ale możesz użyć na przykład truskawek, jagód, moreli, wiśni lub śliwek. Do wyrabiania użyłam blendera z hakiem. Najważniejsze w cieście drożdżowym jest porządne wyrośnięcie. Ja wstawiam przykryte ściereczką ciasto do piekarnika nastawionego na ok. 35 st.C.

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Na keksówkę o wymiarach 36×12 cm

na ciasto:

3 żółtka

80 g brązowego cukru

białko do posmarowania

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

szklanka mleka

100 g masła

olej do wysmarowania formy

250 g jeżyn

na kruszonkę:

50 g mąki

30 g cukru

30 g masła

  1. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z drożdżami.
  3. Podgrzać mleko, roztopić masło.
  4. Cały czas wyrabiając wlewać stopniowo mleko i roztopione masło.
  5. Wyrobione ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia, na przynajmniej godzinę.
  6. Przygotować kruszonkę. Masło posiekać z mąką i cukrem. Rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem.
  8. Wierzch posmarować białkiem, ułożyć owoce i posypać kruszonką. Pozostawić ok. 20 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
  9. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Wstawić formę z ciastem i piec ok. 35 minut z włączoną funkcją góra/dół.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami”

  1. Maria Molicka napisał(a):

    bardzo lubimy i za nami chodzi :)

  2. Kasia napisał(a):

    Ciasto super… Ale o podróży do Prowansji będzie? Nie mogę się doczekać:)

  3. Paulina napisał(a):

    Kochana a jaka to jest formę?

  4. Paula napisał(a):

    Ponawiam pytanie o wymiar keksówki :) Wydaje mi się że ma Pani dość dużą bo ostatnio zrobiłam chlebek bananowy z Pani przepisu i mało nie wyskoczył z foremki ;) Pozdrawiam

  5. Zawiedziona napisał(a):

    Szkoda, że nie odpowiedziała Pani na pytania w komentarzach o rozmiar keksówki. Do mycia cały piekarnik, ciasto wypłynęło, składniki poszły na marne.
    To napiszę typowa keksówka na dł. 30 cm jest za mała.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *