Ciasto jogurtowe z czereśniami.

18 czerwca 2011, 12:43 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy | 71
Ciasto jogurtowe z czereśniami.

Owocowy raj otworzył swoje bramy na dobre. Rabarbar, truskawki, czereśnie, pokazały się już jagody. Dojrzewają morele i brzoskwinie. Moje brzoskwiniowe drzewo ugina się pod owocami. Dziś obiecane ciasto z czereśniami. Proste, szybkie i uniwersalne. Pasują do niego wszystkie letnie owoce. Pamiętajcie, że to ciasto nie lubi nadgorliwości i długiego mieszania.

Ciasto jogurtowe z czereśniami

350 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
300 g jogurtu naturalnego
100 g cukru
czereśnie (ok. 300g)
masło i tarta bułka do formy

  1. Czereśnie umyć, pozbawić pestek.
  2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do miski.
  3. Wsypać cukier.
  4. Jajka wymieszać z olejem i jogurtem, dodać do suchych  składników.
  5. Wymieszać metalową łyżką, tak by wszystko się połączyło, ale bez przesady, masa powinna być odrobinę grudkowata – nie miksować.
  6. Przelać ciasto do posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką formy.
  7. Na wierzchu ułożyć czereśnie. U mnie kilka czereśni zostało z ogonkami :) Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C ok. 50 minut.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

71 odpowiedzi na “Ciasto jogurtowe z czereśniami.”

  1. Kasia napisał(a):

    Ogonki wymiatają :) Pychotka!

  2. just-great-food napisał(a):

    Jak ten wierzch ładnie wygląda!

  3. KonKata napisał(a):

    smakowicie wygląda, szkoda,że zapachu nie czuć

  4. Kla♥Modeliniaki napisał(a):

    mniam! wygląda smakowicie. +piękne zdjęcia!

  5. Majana napisał(a):

    Wspaniałe zdjecia, a ciasto mega odlotowe! Wyobrażam sobie jak fajnie wyjmować taką czereśnię z kawałka ciasta i zajadać :)
    Super!:)

  6. Beata Lipov napisał(a):

    I wypluwać pestkę na talerzyk :)

  7. Mona napisał(a):

    jak dobrze są już czareśnie..nowy smak lata :) Pozdrawiam

  8. Lovely Home napisał(a):

    Robię właśnie ((:

  9. Madleine napisał(a):

    pięknie wygląda :) moje nie było takie ładne,ale tez smaczne :)pozdrawiam!!!

  10. Myszka napisał(a):

    Wygląda fantastycznie!!!

  11. Bozena napisał(a):

    Wygląda tak apetycznie, że chętnie upiekłabym wg Twojego przepisu, ale co z nadmiarem kilogramów?

  12. Mammamisia napisał(a):

    Ciato wygląda przepięknie. Jak zwykle prześliczne zdjęcia i cudny fartuszek. Uwielbiam Twoje fartuszki. Pozdrawiam serdecznie!

  13. slyvvia napisał(a):

    Cudowne :D Jak najbardziej do wypróbowania.

  14. Liska napisał(a):

    Cudne ciasto, ale mnie bardziej zaintrygowało to drzewo uginające się od owoców. Niech żyje lato!

  15. Beata Lipov napisał(a):

    Mona, dla mnie też lato to smak czereśni :)
    Lovely Home – u nas zostały okruchy.
    Madleine – też uważam, że najważniejszy jest smak.
    Myszko, Slyvvia – dzięki dziewczyny.
    Bożenko, oj mam to samo, ciągła walka.
    Mammamisia, z fartuszkami to mamy chyba podobnie. Ściskam mocno.
    Liska, w tym roku zaskakujący urodzaj. Mimo, że zapomniałam spryskać je w lutym i wiosną chorowało, to nigdy jeszcze nie miało tylu owoców.
    Niech żyje!

  16. Asia napisał(a):

    a u mnie czereśnie wciąż strasznie drogie. :( ale poczekam jeszcze troszke cierpliwie i jak zrobie to bedzie podwójnie smakować :D

  17. asieja napisał(a):

    i mnie zachwyciło.z tymi wystającymi ogonkami.

  18. folkmyself napisał(a):

    Ogonki nadają niezłego szyku;]

  19. Bernadeta napisał(a):

    pyszniutkie.. szkoda ze nasze czeresnie jeszcze sa zółte na drzewie, bo az korci mnie do takiego ciasta.

  20. brunoszka napisał(a):

    Wygląda apetycznie!!!!

  21. Joon napisał(a):

    wygląda pysznie! a te ogonki genialnie :D

  22. piedra preciosa napisał(a):

    Dziś podejście drugie do tego wspaniałego ciasta, wczoraj po pięknym wyrośnięciu w piekarniku, po wyjęciu z niego oklapło o jakieś 2 cm :( do wyrzucenia…czy ono powinno postać w piekarniku dłużej? A może jest jakaś kolejność mieszania składników? Nie odpuszczę, musi to ciasto wyjść i koniec :)

  23. Beata Lipov napisał(a):

    piedra, ciasto wymieszaj łyżką, nie miksuj, ono nie lubi miksowania. powodzenia.

  24. Aldona napisał(a):

    och uwielbiam takie ciasta, w sobotę piękę koniecznie Dziękuję za przepisik

  25. piedra preciosa napisał(a):

    Dziękuję Beato, dziś spróbuję bez miksowania, niepotrzebnie poszłam na łatwiznę :)

  26. Izabela Sroczyńska napisał(a):

    wygląda cudownie
    w następny weekend muszę zrobić tylko z innymi owocami??
    no właśnie jakieś propozycje?

  27. Edyta Kasperczak napisał(a):

    Kocham Cię ! Coś takiego właśnie za mną chodzi ! Piekę na weekend

  28. Jadwiga Matsouka napisał(a):

    Juz chce jesc , do tego zrobic kawe. Niebo w ustach.

  29. Aleksandra Klimek napisał(a):

    Na wwekend zrobiłam z czerwoną porzeczką, malinami i borówkami… blacha wyszła w mgnieniu oka :)

  30. Galia Gospodinova napisał(a):

    It looks delicious!

  31. ines napisał(a):

    Wyjdzie z czerwona porzeczka i na mące bezglutenowej?

  32. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Ja piekę, są takie lekkie, wyśmienite i szybkie. Moje chłopaki je uwielbiają, szczególnie malec, który za świeżymi owocami nie przepada. A ja z kolei mam teraz fazę na własny żytni chleb na zakwasie z własnym dżemem truskawkowym z kwiatem czarnego bzu (takim jak u Ciebie) i nie mogę się od niego oderwać. Palce lizać… Tylko jakie dżemy zostaną mi do zimy? Chyba czarna porzeczka z wanilią :)

  33. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Pozdrawiam Aga P. (zapomniałam dodać) :)

  34. Agnieszka Zakrzewska napisał(a):

    Zjadlabym razem z talerzem! Mistrzosrwo swiata!

  35. Gosia Najsarek napisał(a):

    A ja właśnie wyjmuję to cudo z piekarnika. Zachwycajacy i pysznie pachnący dziękuję za inspirację Beato! Pozdrawiam

  36. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Zaraz wyciągam z piekarnika. Tylko z borówkami jest. Uwielbiam Cie ;)

  37. Stokrotka napisał(a):

    Chciałabym lekko odchudzić ciasto – ile mam dodać ksylitolu zamiast cukru i jakiej mąki użyć żeby było fit ? co zamiast oleju? :)

  38. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    A ja wczoraj kupiłam czereśnie po 8zl w ubiegły piatek byly po 22zl, we wtorek po 14zl, no a teraz juz po 8zl, wiec cena dość szybko spada

  39. Karina Jakubowska napisał(a):

    Ten jogurt naturalny z gatunku bardziej gęstych czy nie ma znaczenia?

  40. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Podobno rozweselają…tak mądrzy mawiają …więc trzeba jeść .A ciacho fajne:)

  41. Dobrochna Frac napisał(a):

    Lawendowy Dom jakiej średnicy jest ta forma? Bo chętnie bym takiej użyła do pieczenia tego ciasta, tylko mam obawy żeby mi nie „uciekło” :D. Czy użycie truskawek (bardziej wilgotnych niż czereśnie chyba) nie spowoduje, że ciasto zrobi się zakalcowate?

  42. Gosia Najsarek napisał(a):

    Moje ulubione od zeszłego roku z różnymi wersjami owocowymi polecam i dziękuję za przepis i za blog pozdrawiam i dzielę się moim ogrdowym pomysłem

  43. Katarzyna Kuźmińska napisał(a):

    Dziękuje za pomysł, moje z czereśniami, morelką i winogronami:-)

  44. Sabina Bartosińska napisał(a):

    Tak myślę że można by to zrobić w postaci muffinek,tylko oczywiście krócej piec.
    Mam w ogródku rabarbar,nada się?

  45. Karina Jakubowska napisał(a):

    Zamiast czereśni truskawki, ale reszta według przepisu :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *