Ciasto z agrestem

28 czerwca 2011, 13:40 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 24
Ciasto z agrestem

Agrest jaki jest, każdy widzi. Zielony, okrągły i kwaśny. Agrest w cieście zmienia się nie do poznania. A dzisiejsze ciasto na samych białkach jest lekkie jak puch. Pachnie masłem i rozpływa się w ustach.

Ciasto z agrestem

6 białek
szczypta soli
100 g mąki pszennej białej
100 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
240 g cukru pudru
50 g tartej bułki
240 g rozpuszczonego masła
350 g agrestu
masło i bułka tarta do formy

Formę wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Agrest umyć i zostawić do przeschnięcia na sitku. Połączyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, cukier i bułkę tartą. Dodać rozpuszczone masło, zmiksować. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z ciastem. Masę wylać do formy, na wierzchu ułożyć agrest. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec ok. 55 minut.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Ciasto z agrestem”

  1. Madleine napisał(a):

    Uwielbiam agrest :) Zawsze wyjadałam na wsi prosto z krzaczka :) Ciasto wyglada pysznie. A na jakiej wielkości formę są te skłądniki?

  2. with love napisał(a):

    jestem zwolenniczką niezbyt słodkich ciast, a to na takie właśnie wygląda, ale cóż, moje umiejętności piekarnicze są poniżej zera (testowałam wielokrotnie :)

  3. Ineska napisał(a):

    Uwielbiam piec ciasta , a potem je smakować ;) Przepis wypróbuje na pewno !

  4. makola napisał(a):

    WOW! A ja jeszcze agrestu nie wiedziałam…:>

  5. Majana napisał(a):

    Zaraz pobiegnę sprawdzić, jak się ma mój agrest w ogródku ;).
    Pyszne to ciacho Beatko:)

  6. desperate napisał(a):

    Ładnie się prezentuje.
    A agrest uwielbiam.

  7. Ania napisał(a):

    Uświadomiłam sobie właśnie, ze jedyne ciasto z agrestem jakie zwykłam jadać to ciasto mojej babci:). Musze i ja spróbować coś z nim upiec:). Pozdrawiam serdecznie

  8. Nath napisał(a):

    Mnnniaaam agrest!

  9. Papaya napisał(a):

    Uwielbiam ciasta z agrestem.
    Bajeczne !

  10. margot napisał(a):

    agrest i ciasto para doskonała , jeszcze nie upiekłam ciasta z agrestem coby nie było wyśmienite i to tez tak wygląda , na pyszne, na bardzo pyszne

  11. Komarka napisał(a):

    Przepisy na ciasta z agrestem są tak rzadkie, że tym bardziej cieszę się, że widzę kolejny oryginalny :) Przyłączam się do pytania o wymiary foremki, bo chętnie bym wypróbowała :)

  12. Beata Lipov napisał(a):

    Madleine, Komarko, foremka ma wymiary 20×30 cm.
    with love – nie namawiam, ale spróbować warto.
    Inesko, powodzenia.
    makola, to pierwszy w tym roku.
    Majanko, jak ja Ci zazdroszczę :)
    desperate, dziękuję serdecznie.
    Aniu, pozdrawiam!
    Nath, Papaya, margot, ciasto smaczne bardzo, polecam.

  13. just-great-food napisał(a):

    Świetne ciasto, mamy sporo agrestu :)

  14. Zaytoon napisał(a):

    Agrest to jedno z moich najmilszych wspomnień dzieciństwa. Okropnie kwaśny; niedojrzały zjadany wprost z krzaczka. W cieście musi nabierać tak cudownego ciepła…

    Pozdrawiam!

  15. Lejdi napisał(a):

    właśnie je piekę. z braku agrestu poszedł rabarbar. mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie :D

  16. Beata Lipov napisał(a):

    Lejdi i co, i co, wyszło?

  17. Lejdi napisał(a):

    Beatko (imienniczko), ciasto jest przeeepyszne. aczkolwiek rabarbaru nie polecam. no może gdyby był w środku ciasta, wyszedłby lepiej. jego kwaśny smak pasuje, ale przesuszona struktura nie wygląda za ładnie. następnym razem zrobię z innymi owocami. a następny raz będzie na pewno :)

  18. Duende napisał(a):

    nie lubię agrestu ale to ciasto wygląda smakowicie:) cały Twój blog jest smakowity:)

  19. Joon napisał(a):

    Agrest u mnie w ogródku właśnie dojrzewa, więc jak tylko wrócę do domu będę musiała sie zabrać za jakąś agrestową pyszność. :) A Twój przepis wrzucam wysoko na moją listę! :)

  20. Aga R. napisał(a):

    właśnie zrobiłam to ciasto i mimo, że dałam troszkę za kwaśny agrest wyszło bosko. spód chwalą wszyscy w domu:)
    dziękuję i pozdrawiam:)

  21. Madleine napisał(a):

    Ciasto włąsnmei sie piecze…tylko mam pytanie jak zrobić zeby pomimo pioeczenia owoce zostaly u góry? Bo mi rosnące ciasto zawsze je przykrywa :(

  22. Madleine napisał(a):

    Wlasnie zjadłam pierwszy kawałek.Ciasto pyszne – tylko nei wiem czemu agrest opadl mi na samo dno :(

  23. kathleene napisał(a):

    Idealny sposób na zużycie zamrożonych białek, tylko szkoda, że masła aż tyle ;) Dałam o 40 g mniej i chyba nie zaszkodziło. Ogólnie to ciasto chyba wiele wybacza – skończył mi się proszek to uzupełniłam sodą, która też się skończyła, więc spulchniacza nie było za dużo a nawet nie wiem czy soda w ogóle zareagowała bez kwaśnego w cieście . Ciasto urosło porządnie :) Upiekło się 20 min wcześniej i już było mocno brązowe, być może dlatego, że miałam normalną blachę metalową 20×30 i przez to było cieńsze ;) W smaku bardzo fajne, takie drugośniadaniowe :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *