Ciasto z brzoskwiniami i karmelem „do góry nogami”.

20 sierpnia 2013, 07:36 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 30
Ciasto z brzoskwiniami i karmelem „do góry nogami”.

ciasto z brzoskwiniami_4

Propozycja dla prawdziwych łasuchów. Słodkie, wilgotne, bardzo owocowe i niebywale proste ciasto „do góry nogami”.

Odwracane ciasto z brzoskwiniami i karmelem

półtorej szklanki cukru

półtorej szklanki mąki (użyłam mieszanki mąki orkiszowej i zwykłej)

ok. 800 g brzoskwiń

30 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

opakowanie cukru waniliowego

ciasto z brzoskwiniami_5

Na dnie formy (użyłam prostokątnej, o wymiarach 39 x 23 cm, może też być okrągła o średnicy ok. 30 cm)) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać na maleńkim ogniu do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym w małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć brzoswkinie pokrojone w ósemki. Jajka ubić z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (tu mała uwaga – ciasto na prawdę jest mocno słodkie, można użyć nieco mniej cukru, jeśli nie jesteście totalnymi łasuchami :) )Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na brzoskwinie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na kratkę do ostygnięcia. Pod kratkę warto podłożyć papier lub ręcznik kuchenny.

ciasto z brzoskwiniami_2 ciasto z brzoskwiniami_3

ciasto z brzoskwiniami

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

30 odpowiedzi na “Ciasto z brzoskwiniami i karmelem „do góry nogami”.”

  1. Rafalski napisał(a):

    Zrobiłem takie kilka dni temu bazując na Twoim jabłeczniku:) Właśnie miałem się pochwalić:)

  2. Sabina napisał(a):

    pędzę po brzoskwinie:) pycha

  3. bernadeta napisał(a):

    a u mnie brzoskwinie czekają w kolejce żeby zrobić ciasto i nie wiem czemu skoro u ciebie takie pyszności z nich wychodzą:)

  4. PiernikowaChata napisał(a):

    pychota!

  5. Majana napisał(a):

    Pysznie wygląda to ciasto. Piękne, słoneczne zdjęcia. Brzoskwinie wyglądają uroczo i tak wakacyjnie:)
    Pozdrowienia :)

  6. Justyna Grudzień napisał(a):

    Dziękuję z całego serca za ten przepis! Ciasto wygląda pysznie i tak też smakuje ;)

  7. tanasza napisał(a):

    a jak zrobić to ciasto mając kuchenkę indukcyjną (chodzi mi o karmel)?

    • Memphis napisał(a):

      Ja robiłam takie ciasto z jabłkami – karmel robiłam na patelni, krótko podsmażałam w nim jabłka i taką masę wykładałam do foremki.

  8. Mariti napisał(a):

    Cześć, czy ktoś tutaj hoduje brzoskwinie? Zastanawiam się nad hodowlą brzoskwiń, będą to jednak moje pierwsze hodowle, ale nie wiem czy to najlepszy pomysł, tak więc do sedna, co myślicie o tym?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Mam od kilku lat drzewo brzoskwiniowe w ogrodzie. Po trzech latach zaczęło odficie owocować. Nie przemarza, doskonale rośnie w naszych warunkach pogodowych. Polecam.

  9. Ilovebake napisał(a):

    cudowne ciasta i fotki przepiekne jak zwykle :)

  10. Zielona-karuzela napisał(a):

    Wygląda pysznie! :)

  11. "Sielskie Klimaty" napisał(a):

    U Ciebie jak zawsze pięknie <3 ja nie piekę , bo moi chłopcy nie lubią ciast :( może , od czasu do czasu szarlotkę ... i sernik na święta , a dla siebie nie mogę ... za dużo kalorii :( miłego popołudnia :)

  12. Karolina Smalec napisał(a):

    Ja robiłam z Twojego przepisu. Było pyszne

  13. Odcienie Kuchni napisał(a):

    Właśnie się piecze i zaczyna pięknie pachnieć :)

  14. Dobrochna Frac napisał(a):

    Przepis super, ale jaki femomenalny kolaż! Aż z monitora bije słodki, soczysty zapach!

  15. Gagalu napisał(a):

    Ale pięknie wygląda :)

  16. Galia Gospodinova napisał(a):

    Looks delicious!

  17. Magdalena Dorosz napisał(a):

    to mój typ na dzisiaj ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *