Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym

19 września 2013, 08:34 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 8
Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym

ciasto czekoladowe z gruszkami_2

Pachnie korzennie, wygląda tak, że trudno się mu oprzeć. Dzięki karmelowi jast wilgotne i pachnie delikatnie wanilią. Spróbujecie?

ciasto z gruszkami_5

Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym

4 gruszki (proponuję odmianę Konferencja)

750 ml wody

300 g cukru trzcinowego

½ laski wanilii

150 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

100 g cukru

3 jajka

150 g masła w temperaturze pokojowej i dodatkowo do wysmarowania formy.

1 łyżka przyprawy piernikowej

ciasto z gruszkami_4

Zaczynamy od gruszek. Do garnka wlać wodę, dodać cukier. Wanilię rozciąć, końcem noża, wyjąć ziarenka, dodać do garnka razem z wydrążoną laską. Gotować, często mieszając, aż cukier się roztopi. Gruszki obrać ze skórki, włożyć do garnka. Gotować na średnim ogniu 25 minut, następnie wyjąć łyżką cedzakową i zostawić do ostygnięcia. Płyn pozostały po gotowaniu postawić na silnym ogniu i gotować, aż zacznie gęstnieć i lekko się skarmelizuje. Zimne gruszki przekroić na pół i pozbawić gniazd nasiennych. Formę do pieczenia, u mnie kwadratowa o boku 25 cm, wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać cukier, jajka, masło i przyprawę. Całość zmiksować. Powstanie dość gęsta masa, przełożyć ją do formy. Na wierzchu ułożyć gruszki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec ok. 35 minut. Po upieczeniu polać gruszki karmelem i zostawić do ostygnięcia.Smacznego!

(sukienka z kolekcji Mokkafiveoclock)

ciasto z gruszkami_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

8 odpowiedzi na “Ciasto z gruszkami i karmelem waniliowym”

  1. bielinka napisał(a):

    przecież to istna rozkosz dla podniebienia!

  2. Majana napisał(a):

    Cudownie jesienne ciasto. Pachnące, ciepłe, aromatyczne. Poproszę o kawałeczek.:)
    Beatko, czy ubraną masz tę sukienkę z tego wpisu: http://lawendowydom.com.pl/vintage-inspired-dresses-jestem-w-raju/ ?

  3. Asialc napisał(a):

    Oj tak! Ja na pewno się nie oprę ;-)

  4. Marta napisał(a):

    a do samego ciasta nie dodaje się cukru!? Właśnie zaczęłam robić i na tym utknęłam… bo to dziwne ;)

  5. dagmara joly napisał(a):

    juz sie biore za pieczenie :)

  6. Alicja napisał(a):

    idę po gruszki i biorę się za pieczenie :)

    _____________________________________________________________

    [url=http://akacia.pl/torby-papierowe]torby papierowe[/url] [url=http://akacia.pl/torby-bawelniane]torby bawełniane[/url] [url=http://akacia.pl/torby-ekologiczne]torby ekologiczne[/url]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *