Ciasto z porzeczkami i kokosem

7 września 2013, 08:18 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 6
Ciasto z porzeczkami i kokosem

ciasto z porzeczkami_4

W sklepach i na bazarach wciąż jeszcze można kupić porzeczki i inne owoce jagodowe. Korzystam z tego, ciesząc się kolorami i smakiem odchodzącego lata. Proponuję na dziś pyszne ciasto Kuby Kuronia z porzeczkami, skryte pod chrupiącą bezowo-kokosową pierzynką. Te kolory, ten smak, ta bezowa pierzynka, polecam i życzę Wam pięknego weekendu :)

ciasto z porzeczkami

Ciasto z porzeczkami i kokosem

150 g masła

200 g cukru

2 łyżeczki cukru wanilinowego

4 jajka

125 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

500 g czerwonych porzeczek

100 g wiórków kokosowych

1 łyżka cukru pudru do posypania

sól

  1. Masło utrzeć  z połową cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę (zostawić łyżkę masła do wysmarowania blachy).
  2. Cały czas miksując dodać 2 jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną, wymieszaną z mąka ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
  3. Tortownicę do pieczenia o średnicy 24 cm wysmarować pozostałym masłem i oprószyć mąką.
  4. Do tortownicy wlać ciasto, obłożyć je oczyszczonymi porzeczkami ( kilka kiści porzeczek odłożyć do dekoracji) i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
  5. W tym czasie białka ubić z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywna pianę.
  6. Do piany dodać wiórki kokosowe i delikatnie całość wymieszać.
  7. Ciasto wyjąć z piekarnika, obłożyć masą z białek, a następnie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec dalej około 35 minut .
  8. Podawać posypane cukrem pudrem i udekorowane porzeczkami.

ciasto z porzeczkami_1

ciasto z porzeczkami_3

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Ciasto z porzeczkami i kokosem”

  1. Majana napisał(a):

    Doskonałe i piękne! Smaku mi narobiłaś.
    Połączenie porzeczek z kokosem jest wspaniałe. Robiłam taką konfiturę kiedyś, bardzo pyszna była. :)
    Pozdrawiam ciepło:)

  2. Grażyna Płocka napisał(a):

    Smacznie i Pięknie:)

  3. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Oj tak piekłam niedawno

  4. Natalia napisał(a):

    Zdjęcia wywołują ogromny uśmiech 😊 tarta zapewne pyszna, pozdrawiam!

  5. ai napisał(a):

    Witam
    Zastanawiam się czy mozna zastąpić porzeczki jaogodami, bo niestety porzeczki sa już niedostępne

  6. Ania napisał(a):

    Właśnie uciekam. Zamiast czerwonej porzeczki dałam białą. Nie wygląda tak pięknie, ale w smaku super!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *