Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

20 czerwca 2017, 15:20 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 47
Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy

Ciasto z truskawkami na oleju to ten rodzaj ciasta, który kochają chyba wszyscy. Lekkie, przyjemnie wilgotne za sprawą oleju i niesamowicie aromatyczne dzięki truskawkom. Przepis jest niebywale wdzięczny, nie wymaga specjalnego wysiłku, w zasadzie ciasto przygotowuje się kilka minut i nie ma co się w nim nie udać. Takie ciacho dzieciaki chwytają w lot, gdy przebiegają przez kuchnię podczas zabawy. Lubię mieć kilka kawałków w zapasie, gdy wpada niespodziewany gość na kawkę. Gdy skończy się sezon truskawkowy, można je z powodzeniem piec także z innymi owocami. Doskonale sprawdzą się morele, porzeczki, jagody, poziomki, agrest, maliny i śliwki :)

Co nieco o rafinacji

O rafinacji napisano już wiele. Można się spotkać z opinią, że rafinowany olej rzepakowy jest bezwartościowy. Warto pamiętać, że rafinacja to po prostu czyszczenie z niekorzystnych składników. Jakość oleju zależy przede wszystkim od jakości nasion. Duże znaczenie ma stopień ich dojrzałości, zanieczyszczenia, obecność pleśni oraz warunki przechowywania. Oznacza to, że jakość oleju może być bardzo zróżnicowana. To jest właściwie jedyna „wada” olejów tłoczonych na zimno – wszystko to co było w nasionach, znajdzie się także w oleju nierafinowanym. Oleje tłoczone na gorąco są zawsze rafinowane. Współczesny proces rafinacji jest efektywny: jego celem jest usunięcie składników negatywnych przy możliwie dużym zachowaniu składników wartościowych, do których należą przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT, w tym najcenniejszy omega-3) oraz witamina E. Więcej przeczytacie tutaj.

 

Ciasto z truskawkami na oleju

Na tortownicę o średnicy 24 cm:

½ kg truskawek

4 jajka

¾ szklanki cukru

łyżka cukru waniliowego

1 ½ szklanki mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

pół szklanki oleju rzepakowego rafinowanego

  1. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i pokroić w plasterki.
  3. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości.
  4. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  5. Nie przerywając mieszania wlać partiami olej.
  6. Gdy składniki się połączą przelać ciasto do przygotowanej wcześniej formy.
  7. Na wierzchu ułożyć truskawki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.
  8. Piec ok. 30-35 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika, pozwolić by lekko przestygło.
  10. Następnie przełożyć na kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

47 odpowiedzi na “Ciasto z truskawkami na oleju. Pokochaj olej rzepakowy”

  1. Magda Gembara napisał(a):

    Czy wyjdzie z mąki bezglutenowej☺

  2. anulka napisał(a):

    Próbowałaś może piec to ciasto z mrożonymi owocami? Mam jeszcze zapas borówki amerykańskiej z poprzedniego roku:)

  3. A zamiast oleju nie można masła ? Wydaje mi się smaczniejsze ;)

  4. Niech ten truskawkowy sezon nigdy się nie kończy!

  5. iwona napisał(a):

    termoobieg czy gora-dol prosze o szybka odpowiedz bo ciasto wkladam juz do piekarnika

  6. Julita Lasek napisał(a):

    I bądź człowieku na diecie, takie pyszności

  7. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    U nas taki upał, że piekarnika bym nie włączyła także zostaje mi jeść lody:)

  8. Marta Motylewska napisał(a):

    Po Dąbrowskiej na pewno zrobię :)

  9. Małgorzata Zawadzka napisał(a):

    Też mam patent na truskawki.

  10. Aniela Stolc napisał(a):

    Mój ulubiony przepis. Już nie pamiętam skąd go mam, ale magiczny zeszyt z przepisami jest najbardziej poplamiony właśnie przy tej pozycji :)

  11. Róża Frydrych napisał(a):

    Pysznie to wyglada i jak tu sobie odmowic

  12. Maria Kus napisał(a):

    Nie wyglada apetycznie

  13. Halina napisał(a):

    Skąd taka fajna miska?

  14. Magdalena Sa napisał(a):

    Ciasto piekłam dwa razy dłużej ale jest pyszne !!! :)

  15. Maria Kustusz napisał(a):

    Kochana, Mąż mnie już całkiem z kuchni wygryza ;) Kiedyś to jeszcze ciasto mogłam zrobić, teraz.. tylko pokazałam mu Twój przepis, to zaraz wieczorem było gotowe
    https://www.instagram.com/p/BVslshzHc7e/

  16. Danuta Porczak napisał(a):

    Wygląda bardzo apetycznie

  17. Krystyna Majchrzak napisał(a):

    Kusicie a ja.zaraz piekę ale.lubie pięć i Lubie jeść jak na razie w boki mi nie wchodzi

  18. Monika napisał(a):

    Witam, Czy próbowała Pani upiec to ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej ? tak żeby było bardziej dietetycznie ?

  19. Asia Wójcik napisał(a):

    Ja przepis zmodyfikowałam: 0.5 szklanki cukru (chociaż i tam uważam że za dużo dałam) i mąkę pszenna zastąpiłam bezglutenowa <3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *