Odwracane ciasto ze śliwkami i karmelem

11 września 2010, 11:00 | Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 35
Odwracane ciasto ze śliwkami i karmelem

Kto z Was nie upiekł jeszcze dzisiaj ciasta ze śliwkami? Przyznam, że po naszym zostały już tylko okruchy. Jeśli Wasze śliwki są lekko kwaśne, tym lepiej.

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Do ciasta dodałam 1 łyżeczkę cynamonu. Użyłam formy o średnicy 30 cm i ok. 20 śliwek.

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

Odwracane ciasto ze śliwkami i karmelem

półtorej szklanki cukru
półtorej szklanki mąki
ok. 20 śliwek
30 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 jajka
opakowanie cukru waniliowego

  1. Śliwki poprzekrawać na pół i pozbawić pestek
  2. Na dnie formy (użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody.
  3. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu.
  4. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym w małe kawałki masłem.
  5. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć śliwki. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto wylać na śliwki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na paterę.

Beautiful woman laying in bed with teddy bear

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

35 odpowiedzi na “Odwracane ciasto ze śliwkami i karmelem”

  1. Zaytoon napisał(a):

    Ja nie upiekłam. I, och, jakże ja żałuję! Niesamowicie mam ochotę na takie smaki…

  2. majana napisał(a):

    Piękne ciacho!
    Ja piekłam,ale moje nie było takie ładne. Z chęcią bym się poczęstowała Twoim Beatko:)
    Pozdrowienia:)

  3. Lady Aga napisał(a):

    Ja wczoraj, na kruchym, pyyyyszne było:) Ale u mnie musi być – dużo śliwek, ciasta mało!

  4. Zuza napisał(a):

    wygląda niesamowicie! już czuję ten aromat ;-)

  5. cukrowa wróżka napisał(a):

    najlepsza droga wykorzystania śliwek!

  6. mojzaczarowanyswiat napisał(a):

    kurcze caly dzien chodzil za mna murzynek ze sliwkami a Ty mnie tu tak na wieczor jeszcze podkrecasz.

  7. Gosia napisał(a):

    uwielbiam ciasta "do gory nogami" ,ale sliwkowego jeszcze nie robilam…
    Pozdrawiam :)

  8. Evitaa napisał(a):

    Piękne kolory… bardzo lubię śliwki, a podane w takiej formie zwłaszcza :)

  9. Paulina J. napisał(a):

    Ja jeszcze "śliwek" w tym roku nie robiłam. Może ten przepis to dobry pomysł…
    Serdeczności!

  10. Monika. L napisał(a):

    Bardzo chciałabym już je upiec.
    Dziś jeszcze poszły brzoskwinki, jutro chyba już śliwki :)

    Piękne, lekkie klimaty

    pozdrawiam
    M.

  11. Paulina napisał(a):

    ależ słoneczne jest to ciasto!
    proste, a jakie pyszne :)
    zastanawiałam się, którą wersję zrobić: ze śliwkami czy jabłkami, wybrałam te dwa owoce :)

  12. Beata Lipov napisał(a):

    Paulina, dobry wybór :)))

  13. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Jest słonko i od razu weselej i cieplej:)no i apetycznie …śliweczki aż pachną :)

  14. Aleksandra Klimek napisał(a):

    U nas dzisiaj cały dzień za chmurką ale wiatr lodowaty….

  15. I'M YOUNG WIFE napisał(a):

    Śliwki teraz królują <3

  16. I'm young wife napisał(a):

    Piękne i smakowite! Uwielbiam ciasta ze śliwkami <3

  17. Krystyna Sepkowska napisał(a):

    Wygląda mniammmmm :)

  18. Iga JB napisał(a):

    U nas króluje odwrócone-brzoskwioniowe

  19. Decoraga napisał(a):

    U mnie dzis tez piekny sloneczny dzien!!!! az chce sie zyc i góry przenosic :) pozdawiam

  20. Kasztelanka Ka napisał(a):

    Musiałam trochę kombinować, ale „coś” jest… Na razie mega gorące!

  21. Justyna napisał(a):

    Witam, czy w cieście naprawdę nie ma żadnego tłuszczu czy coś przeoczyłam?? Jedyne co znalazłam to masło na karmelu, czy tal ma by? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź o ile to możliwe. Justyna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *