Co na bazarze? Kupujemy śliwki!

11 września 2014, 17:19 | Desery Kuchnia przetwory | 0
Co na bazarze? Kupujemy śliwki!

Słodkie, soczyste i dostępne w całej gamie jesiennych kolorów. Nie wiem jak u Was, ale na moim bazarze śliwki właśnie objęły rządy. Poniżej krótki przewodnik po odmianach, które trafiły dziś do mojego koszyka.

sliwki_2Węgierka zwykła – drobny lub średniej wielkości owoc, o jajowatym lub wrzecionowatym kształcie. Miąższ jędrny, dość zwarty, ale łatwo oddziela się od pestki. Doskonała świeża, ale nadaje się też do suszenia, na powidła, i do ciasta. Polecana do produkcji napojów wysokoprocentowych :)

wegierka zwyklaWęgierka dąbrowicka – ma owoce średniej wielkości owalne lub kuliste. Miąższ dobrze odchodzi  od pestki, słodki. Owoce nadają się na przetwory, do mrożenia, jak i do bezpośredniego spożycia.

wegierka dabrawickaAmers, zwany też mieszańcem – owoc duży, smaczny już w fazie półtwardej, miąższ jędrny, dobrze oddziela się od pestki. Doskonały na ciasta, kompoty i do przetworów.

amersRenkloda ulena – owoce są duże, o kulistym kształcie. Skórka dojrzałej uleny jest intensywnie żółta, a miąższ o galaretowatej konsystencji wyjątkowo słodki i soczysty. Świetna na kompoty i dżemy.

ulena

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *