Co to jest?

12 lipca 2011, 14:11 | Przepisy | 25

Dla ułatwienia dodam, że nie jest to makaron ryżowy :) Moje ostatnie kulinarne odkrycie, którym chciałam się z Wami podzielić. Podstawa wielu pysznych dań, słodkich i wytrawnych. Bardzo jestem ciekawa, czy komuś uda się zgadnąć. Przepis jutro. Pozdrawiam Was serdecznie!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

25 odpowiedzi na “Co to jest?”

  1. AW napisał(a):

    Te włosy nie zostawiła Joasia Liszowska to makaron potrawa włoska .

  2. zielonooka napisał(a):

    wermiszel

  3. zielonooka napisał(a):

    skoro to nie ryżowy to może sojowy???
    sojowy wermiszel, hmmm???

  4. Beata Lipov napisał(a):

    Zimno, zimno :)

  5. Gosia napisał(a):

    Tel Kadayif* turecki jakby makaron uzywany do slodkich wypiekow

  6. Toczka napisał(a):

    Ciasto kadaifi :]

  7. cwasia napisał(a):

    Jestem za kadaifi :)

  8. ula napisał(a):

    trochę wygląda jak pismaniye ale to jest słodkie, a napisałaś, że jest też do dań wytrawnych więc pewnie jednak kadayif :).

  9. Majana napisał(a):

    Spóźniłam się, ale wg mnie to kadaifi :)

  10. Anonymous napisał(a):

    Hej,m
    Czy to makaron przezroczysty: makaron sojowy – popularny składnik kuchni chińskiej, znany również w innych krajach Dalekiego Wschodu.
    Polska nazwa handlowa jest myląca, gdyż makaron ten nie jest produkowany z soi, lecz najczęściej ze skrobi fasoli mung, skrobi ziemniaczanej lub z batatów (np. japońska odmiana harusame). Po namoczeniu w gorącej wodzie lub usmażeniu w głębokim oleju makaron staje się przezroczysty, z tego względu w j. angielskim często jest określany nazwą "cellophane noodles", w j. niemieckim "Glasnudeln".
    Pozdrowienia od Nudnelka ;)

  11. Kasia napisał(a):

    Przyłączam się do poprzednich komentarzy, choć prawidłowa nazwa to chyba kanafeh (?) (http://en.wikipedia.org/wiki/Kanafeh), bo Turecki kadaif używa się tradycyjnie tylko do słodkich dań. Jadłam to kiedyś w wersji słodkiej w Perskiej restauracji, pyszne :) Ładna zagadka się udała…

  12. Casablanca napisał(a):

    Kadaifi, 100 % :)

  13. Anonymous napisał(a):

    A ja obstawiam seler marynowany. Tak na przekór wszystkim ;)

  14. diuk napisał(a):

    Czy to jest wermiszel?

  15. Potrawa napisał(a):

    Gdyby nie było podpowiedzi, odpowiedziałabym, że to… włoczka biała, zerówka. Hmm, ale to zagadka kulinarna, a więc: makaron – nitki, własnoręcznie wykonany, O!

  16. rhodiana napisał(a):

    Jak nie makaron to co?? Byłam pewna!

  17. zielonooka napisał(a):

    oj to ja tego ciasta nitkowego nie znam:/
    ale czekam na Twoją pyszną propozycję:)) – pewnie coś greckiego, co??:))

  18. ewelajna napisał(a):

    Beatko, ja tez chciałam powiedzieć, że ciasto nitkowe – kadaifi, ale cała rzesza mnie ubiegła…

  19. Kasia napisał(a):

    I ja jestem za kadaifi :))

  20. Laura napisał(a):

    Kiedyś u Turka kupowaliśmy podobnie wyglądającą chałwę…

  21. Inka napisał(a):

    hmm… to jest ciasto greckie Kataifi tzn. surowe ciasto Filo w formie cienkich nitek takie anielskie włosy.
    Pozdrawiam
    Inka

  22. Anonymous napisał(a):

    To ciasto filo używane w kuchni tureckiej i greckiej:)

  23. Anonymous napisał(a):

    Dynia makaronowa

  24. magdalena (ellemo) napisał(a):

    makaroni :)))

  25. dorka napisał(a):

    A dla mnie to włosy Anioła Stróża, który zmęczony swoją pracą wyjechał na urlop ;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *