Crema catalana.

11 stycznia 2012, 17:01 | Desery Kuchnia Przepisy Wegetariańskie | 23
Crema catalana.

Katalońskie wspomnienia wciąż mnie nie chcą opuścić. W moim domu roi się od małych i dużych pamiątek, które wywołują wciąż nowe obrazy w mojej głowie.

Jedyny ratunek, to planowanie nowych podróży, przeglądam więc serwisy podróżnicze w poszukiwaniu okazji i tanich lotów i marzę, jeżdżąc palcem po mapie.
Crema catalana to klasyk. Pachnący subtelnie cytrusami i cynamonem, delikatny krem o konsystencji budyniu, skryty pod karmelową skorupką. Prosty i pyszny.

Crema catalana
Na 3-4 porcje

½ l mleka
ziarenka z połowy laski wanilii (ew. cukier waniliowy)
laska cynamonu
skórka otarta z połowy cytryny i z połowy pomarańczy
3 żółtka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić mąką ziemniaczaną)
gałka muszkatołowa
cukier trzcinowy do posypania

Do garnka wlać ¾ mleka, dodać wanilię, cynamon i oba rodzaje skórki. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Wlać gorące mleko, cały czas mieszając. Do pozostałego mleka dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać do masy żółtkowej. Całość przelać do garnka przez gęste sitko. Podgrzewać, cały czas mieszając, ale nie dopuścić do zagotowania. Masa stopniowo zacznie gęstnieć. Gdy będzie miała konsystencję przypominającą budyń, przelać ją do miseczek, odstawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

W tym czasie krem zgęstnieje. Wyjąć go z lodówki, posypać cukrem trzcinowym, odrobiną startej świeżo gałki muszkatołowej i mocno zrumienić. Zrobiłam to w piekarniku przy włączonej funkcji grill. Kto ma, z powodzeniem może użyć palnika cukierniczego, a moi hiszpańscy znajomi niech wygrzebią z szuflad ferro per cremar. Ja nie mam i do dziś pluję sobie w brodę, że nie kupiłam w Barcelonie.

Życzę smacznego!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Crema catalana.”

  1. Anna Walicka napisał(a):

    wyślij mi paczuszkę, pliZzz

  2. Małgosia Nowicka napisał(a):

    Wyglądają obłednie

  3. Agnieszka Lewek napisał(a):

    Przepis wyglada bardzo smacznie:)) a kasza to palona czy nie palona ??

  4. Gervais Sylbry napisał(a):

    ahhh tez wlasnie dzisiaj robie :-)) ale z ziemniaczkami :-)

  5. Malgorzata Borowska napisał(a):

    Sa sliczne,ale jak zrobic to zawijanie,bo nigdy mi tak nie wychodzi :-(

  6. Katarzyna Stańska napisał(a):

    pyszne są również z kaszą gryczaną z dodatkiem smażonych pieczarek i cebuli

  7. Agata Brzostkiewicz napisał(a):

    Z wody,mniej kalorii ;)

  8. Gosia Kamila napisał(a):

    Ja z mięskiem oraz ruskie a z nowoczesnych to ze szpinakiem i feta ☺

  9. Ewa Kotkowska-Curti napisał(a):

    Pierogi wyglądają prze-cu-dnie! Mam tylko jedno pytanie, czy jest jakaś alternatywa dla twarogu?

  10. Justyna Gałka napisał(a):

    Odsmażane rządzą :D Ruskie w wersji wegańskiej (zamiast twarogu- tofu + kwas z ogórków) pychota! :)

  11. Aga Sta napisał(a):

    Uwielbiam:)

  12. 55 Seo Tools napisał(a):

    My coder is trying tߋ persuade me tߋ mⲟve tо .net from
    PHP. I ɦave always disliked thee idea Ƅecause of tɦe expenses.
    Buut he’s tryiong none the less. I’vе been usіng Movable-type οn a variety of
    websites foг abouut а yᥱaг aand am concerned abⲟut switching
    tо anothеr platform. I have hеard verу good tҺings aЬout blogengine.net.
    Is tɦere a wаy I can import aⅼl my wordpress ϲontent into it?
    Any hel wouyld Ье reɑlly appreciated!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *