Crumpets – angielskie muffiny prosto z patelni. Zaproszenie do konkursu kulinarnego Floriny!

7 listopada 2016, 16:56 | Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 22
Crumpets – angielskie muffiny prosto z patelni. Zaproszenie do konkursu kulinarnego Floriny!

Te puszyste, drożdżowe muffiny smażone na patelni Anglicy zajadają na śniadanie. Smażę je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzewam w tosterze, wtedy są najsmaczniejsze. Świetnie smakują z syropem klonowym, śmietaną, jogurtem lub konfiturą. Albo, jeśli tak ja lubicie najprostsze rozwiązania, to po prostu z odrobiną masła. Przypominają nieco bliny, lub pulchne pankejki. Jeśli zależy Ci na perfekcyjnie okrągłych muffinach, usmaż je w metalowej lub silikonowej obręczy, ale spokojnie możesz wylewać ciasto prosto na patelnię, tak jak smaży się wszystkie inne placuszki. Żeby muffiny ładnie się dosmażyły, wybierz patelnię z grubym dnem. Ja postawiłam na model Floriny Maja z nieprzywieralną powłoką.

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_09

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_03

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_10

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_12

Konkurs kulinarny „Prosto z patelni”

Przygotowanie prostych codziennych potraw może być niezwykłą przygodą. Florina zaprasza do konkursu na swoim profilu na Facebooku http://florinaagd.pl/blog/konkurs-prosto-z-patelni Aby wziąć w nim udział wystarczy przesłać przepis i zdjęcie dania przygotowanego na patelni.

Zadanie konkursowe polega na wykonaniu zdjęcia potrawy. Fotografię wraz z przepisem należy zamieścić w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu Floriny: http://florinaagd.pl/blog/konkurs-prosto-z-patelni Prace konkursowe można zgłaszać od 17 października do 30 listopada.

Nagrodami w konkursie są bony na zakupy w sklepach NELA o łącznej wartości 6 tys. zł. Ponadto w każdym tygodniu konkursu organizatorzy przyznają wyróżnienia – zestawy patelni Florina. Ostateczne ogłoszenie wyników nastąpi 6 grudnia.

Organizatorem konkursu jest marka Florina – ceniony polski dystrybutor artykułów gospodarstwa domowego. Ambasadorem marki jest kucharz i uczestnik programu MasterChef Piotr Sajdak.

Crumpets – angielskie muffiny prosto z patelni

½ łyżeczki cukru

7 g suszonych drożdży

320 g mąki

120 ml mleka

¼ łyżeczki sody

masło klarowane lub olej do smażenia

  1. Do miseczki wsypać cukier i drożdże.
  2. Dodać 2 łyżki ciepłej wody, wymieszać i zostawić na 10 minut.
  3. Przesiać mąkę do miski.
  4. Dodać wyrośnięte drożdże, ciepłe mleko i 120 ml ciepłej wody.
  5. Wymieszać i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.
  6. Sodę wymieszać w 100 ml ciepłej wody, wlać do wyrośniętego ciasta, wymieszać i odstawić jeszcze na pół godziny.
  7. Rozgrzać patelnię, roztopić masło.
  8. Wylać porcje ciasta na patelnię, zmniejszyć ogień do minimum i smażyć muffiny ok. 4 minuty lub do momentu, aż na wierzchu pojawią się dołki, a ciasto będzie ścięte.
  9. Odwrócić muffiny na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez pół minuty. Smacznego :)

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_10

Wpis powstał we współpracy z marką Florina

crumpets-angielskie-muffiny-z-patelni-przepis_08

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Crumpets – angielskie muffiny prosto z patelni. Zaproszenie do konkursu kulinarnego Floriny!”

  1. Znam! Bardzo lubię! Mieszkając w UK często jadłam, ale tylko kupne. Z chęcią sięgnę po przepis ☺

  2. Pierwszy raz widzę :) Ale fajne!!!!!

  3. nie znacie, ale zaraz poznacie , lecę czytać

  4. Kocham! Z miodem albo z lemon curd! ❤️

  5. Aga pisze:

    A to cos pomarańczowego w słoiku to co t jest? :). Bo wygląda super apetycznie i pomyślałam, że to może jakieś fajne brzoskwinie?

  6. nemezis pisze:

    W przepisie piszesz o mące czy to znaczy , ze spokojnie mogę dodać jakąś bezglutenową typu ryżowa?
    A tak zupełnie nie w temacie obserwuję Cię dokładnie i jak zrzuciałaś wagę ponad 2 lata temu tak nadal jak widzę trzymasz się tej pieknej wypracowanej sylwetki. Masz jakieś wahania wagi, momenty kiedy pozwalasz sobie za dużo:) dawno nie było Twojego wpisu na tematy „odchudzoniowo-sylwetkowe” a jest zima – czas kiedy człowiek najchętniej objadałby się ciepłymi naleśnikami z tegoż podpisu i siedział pod ciepłym kocem na zmianę z siedzeniem pod ciepłym kocem i objadaniem się nalesnikami:)

  7. Sabina pisze:

    Jakie to jest pyszne!!!!!

  8. Dziękuje za przepis zawsze w UK kupowałam i przywoziłam A teraz sama je zrobię! Ja uwielbiam w każdej wersji i na słodko i np. z jajkiem smażonym na ostro Mniam

  9. Plan na jutro już mi ślinka leci

  10. Marta pisze:

    Hehehe my będąc w Anglii kupiliśmy takie, myslac, ze to takie zwykłe muffiny to sobie zjemy… A tu bez smaku! :D ani słodkie ani słone. Zakładam że domowi robione są dużo bardziej smaczne ! Kupne nam nie smakowały.

  11. nie znałam ale chętnie spróbuję :)

  12. Agnieszka pisze:

    Coś w rodzaju naszych racuszkow różnica że dodaje się sode:-)

  13. MatkaNatka pisze:

    No nie wiem, albo mi coś nie wyszło, albo nie ma się czym zachwycać. Takie sobie placki drożdżowe…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *