Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem

12 kwietnia 2012, 15:05 | Dieta Dzieci | 9
Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem

Proste wybory okazują się czasem najwłaściwsze, zgodzicie się ze mną? Leniwy wiosenny poranek i cynamonowe placuszki do przygotowania w kilka  minut, to wybór doskonały. Na dobry początek dnia.

Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem

Cynamonowe placuszki

150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki mielonego cynamonu
150 ml mleka

1 jajko
1 żółtko
1 łyżka cukru pudru
1/2 szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców jagodowych)
tłuszcz do smażenia

Mąkę wymieszać z proszkiem i cynamonem. Mleko lekko podgrzać, odstawić z ognia. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać cieple mleko, wymieszać, następnie stopniowo wsypywać mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie.
Na natłuszczoną patelnię wylać porcję ciasta. Smażyć jakieś 2-3 minuty na średnim ogniu. Gdy na powierzchni widać bąbelki, przewrócić placek na drugą stronę, dosmażyć i odłożyć na papierowy ręcznik do odsączenia.

Marynowany melon

1 dojrzały melon Galia

4 łyżki miodu

sok wyciśnięty z jednej pomarańczy

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Melona przekroić na pół, oczyścić z nasion. Pokroić w kostkę lub specjalną łyżką do melonów wydrążyć kulki. Miód wymieszać z sokiem pomarańczowym i skórką cytryny. Powstałą marynatą zalać melona i odstawić na ok. 30 minut.

Usmażone placuszki ułożyć na talerzu. Podawać z melonem i śmietaną.

Tekst: Beata Lipov

Zdjęcia: Lubomir Lipov

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Cynamonowe placuszki z marynowanym melonem”

  1. Kasia napisał(a):

    gdzie można dostać takie piękne tacki? :)

  2. Marta Kowalik napisał(a):

    a co zrobić z tymi borówkami? ;)

  3. Mienta napisał(a):

    Ostatnio szaleję za melonami i arbuzami a placuszki, naleśniki i wszystko w tym stylu uwielbiam nad życie :) W weekend przyrządzę sobie takie śniadanie :) Borówki w przepisie to chyba mały błąd? Bo nie widać ich na zdjęciu ;)

  4. Majana napisał(a):

    Wow, i ja tu jeszcze nie bylam? Cudowne placuszki! No i ten melon. Jejku, uwielbiam melony. :)
    Całość pięknie i pysznie się prezentuje. Uwielbiam to!:)

  5. Mienta napisał(a):

    Zrobiłam i zajadaliśmy się aż uszy się trzęsły :) Jedne z lepszych placuszków jakie jadłam :)
    http://mienta.blox.pl/resource/placuszkicynamonowe.jpg

  6. Marlena Marchewka napisał(a):

    rewelacyjne placuszki! u nas dziś była wersja z musem jeżynowym (nareszcie dojrzały jeżyny!) i odrobina śmietany:) pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *