Cytrynowy sernik na zimno z tofu

11 marca 2016, 08:36 | baby, mazurki i inne słodkości Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Święta Wegetariańskie Wielkanoc | 27
Cytrynowy sernik na zimno z tofu

Cytrynowy sernik na zimno na bazie tofu to przepis dla osób, które tęsknią za smakiem sernika, ale z różnych względów nie mogą jeść nabiału. Polecam go też tym, którzy unikają glutenu, gdyż spód sernika zrobiłam ze zmielonych migdałów z dodatkiem fig. Można je zastąpić innymi suszonymi owocami, doskonale się sprawdzą morele lub żurawina. Pyszny, orzeźwiający i bardzo wiosenny, doskonały sernik na Wielkanoc i nie tylko :)

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis06

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis10

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis11

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis22

Cytrynowy sernik na zimno z tofu

na tortownicę o średnicy 20 cm

masa serowa:

500 g tofu

2 galaretki cytrynowe

2 puszki mleka kokosowego po 400 ml (schłodzonego wcześniej przez noc w lodówce)

skórka otarta z 1 cytryny

4 łyżki cukru

opakowanie cukru waniliowego

spód:

150 g migdałów ze skórką

100 g suszonych fig

dekoracja:

galaretka cytrynowa

bezy cytrynowe (kupiłam gotowe w M&S)

  1. Przygotować spód. Wyłożyć dno tortownicy nieprzywierającym papierem.
  2. Figi zalać wrzątkiem, zostawić na pół godziny.
  3. Następnie odsączyć i zmiksować z migdałami na lepką, gęstą masę.
  4. Wyłożyć nią dno tortownicy.
  5. Tofu odsączyć z zalewy, zmiksować na pastę.
  6. Galaretki wsypać do miski, zalać 3/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać, aż się rozpuszczą.
  7. Otworzyć puszki z mlekiem.
  8. Wyjąć łyżką gęstą, oddzieloną warstwę, wodę pozostałą na dnie puszki wykorzystać np. do koktajlu lub naleśników.
  9. Mleko wlać do garnka i podgrzać, uważając, żeby się nie przypaliło.
  10. Do rozpuszczonych galaretek wlać 2 łyżki gorącego mleka, dokładnie wymieszać.
  11. Następnie dodać pozostałe mleko oraz tofu.
  12. Dodać skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru.
  13. Zmiksować dokładnie na gładką masę.
  14. Przelać na przygotowany wcześniej spód i wstawić do lodówki najlepiej na noc do zastygnięcia.
  15. Gdy masa stężeje, polać wierzch rozpuszczoną wcześniej w połowie szklanki wody galaretką.
  16. Przed podaniem sernik udekorować świeżymi owocami, kwiatami lub bezami.

 

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis15

cytrynowy-sernik-na-zimno-z-tofu-bez-mleka-przepis14

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

27 odpowiedzi na “Cytrynowy sernik na zimno z tofu”

  1. Justyna Forysiak napisał(a):

    Oooooj chyba pierwszy raz od 8 lat zrobie cos słodkiego na ndz

  2. Anna Makowska napisał(a):

    Dziekuje za przepis! Mam w lodowce 2 paczki kremowego tofu i juz dlugo zastanawiam sie do czego by je wykorzystac :) A tu taka gratka! (y)

  3. Justyna Forysiak napisał(a):

    Ogolnie nie lubie słodkości ;) ale przy takiej pogodzie, takie słoneczko :) trzeba sprobowac

  4. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Wspaniały Beatko,jak słoneczko:)Też piję kawkę,więc poproszę o kawałek :)Jak się ćwiczy i trochę potruchta to można sobie nie żałować:)Smacznego i pozdrawiam:)

  5. Agata Witczak napisał(a):

    Z nieba mi spadłaś z tym przepisem! Własnie szukałam jakiegoś fajnego ciacha na Wielkanoc, takiego żeby mógł zjeść mój syn, który ma dietę bezmleczną. W życiu nie jadłam tofu, gdzie kupię dobre?

  6. Ania Wachowiak napisał(a):

    Dawaj Kochana tu do Brisbane przysyłaj Lawendowy Dom

  7. Wiesława Trela napisał(a):

    Uwielbiam serniki w każdej postaci wygląda pysznie!

  8. Wioleta napisał(a):

    Kochana, a jakiego tofu użyłaś?

  9. Gabriele Taube napisał(a):

    Rewelacja!!!!!!

  10. Liza Dziew napisał(a):

    Czy garnki w ktorych Pani gotuje i je poleca, Firmy Tefal,nadaja sie do kuchni elektrycznej indukcyjnej…wlasnie rozgladam sie za garnkami do takiej kuchni.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Cześć Liza, używam ich od września, jestem zadowolona. Mają grube dno, co jest dużym plusem, są solidnie wykonane, wciąż wyglądają jak nowe, a przecież u nas gotuje się dużo. Według producenta nadają się do kuchni indukcyjnej. Ja mam zwykłą elektryczną i gaz i się sprawdzają.

    • Liza Dziew napisał(a):

      Dziekuje, a jak mozna je zamowic?

  11. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    wwooowww pysznie wygląda

  12. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Zdecydowanie się skuszę <3

  13. Gianna napisał(a):

    Beatko, a gdzie można w Warszawie kupić takie piękne kwiaty do ozdoby? To jakaś inna odmiana, je można jeść? ;) Myślę by taki sernik zrobić na drugie urodzinki córeczki – tyle nietolerancji pokarmowych w rodzinie, że ten spodoba się każdemu :)

  14. Kasia Zamieszana napisał(a):

    Nigdy wcześniej nie jadłam tofu, ale w takiej wersji chyba nie będzie mi straszny. Cudne te bezy:)

  15. Cheesecake Lovers napisał(a):

    Wow!!!! Love it!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *