Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią

22 października 2014, 08:28 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Wegetariańskie | 23
Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią

Czekoladowy sernik z tofu to niebo w gębie, że się tak górnolotnie wyrażę. To sernik na wyjątkowe okazje, piękny, dostojny, czekoladowy, jesienny. Gładka, mocno czekoladowa masa z nutą wanilii zwieńczona chrupiącą dyniową chmurą. Zamiast tradycyjnego sera użyłam tofu z racji mojej bezmlecznej diety. Na przepis natknęłam się na świetnym blogu Cookblog, dziękuję za inspirację!

wege sernik_2

wege sernik_5

Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią

masa serowa:

100 g gorzkiej czekolady

360 g naturalnego tofu

250 ml mleka kokosowego

70 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

5 łyżki gorzkiego kakao

2 łyżki mąki ziemniaczanej

laska wanilii

na spód:

200 g mąki gryczanej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 łyżka gorzkiego kakao

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżki oleju

3 łyżki syropu z agawy (można zastąpić miodem)

1 łyżka mleka roślinnego

do dekoracji:

100 g dyni ze skórką

4 łyżki miodu

1. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C.

2. Przygotować ciasto na spód sernika. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon. Dodać mokre składniki, zagnieść ciasto i wyłożyć nim dno tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut.

3. W tym czasie przygotować nadzienie. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wanilię naciąć ostrym nożem, czubkiem wyjąć ze środka ziarenka. Zmiksować tofu, mleko kokosowe, ksylitol, kakao i ziarna wanilii. Dodać mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę, wymieszać całość sylikonową szpatułką i wyłożyć na podpieczony spód.

4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec godzinę. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i schłodzić w lodówce.

5. Dynię razem ze skórką pokroić na cienkie wstążki za pomocą obieraka do warzyw. Miód rozgrzać na patelni, wrzucić wstążki dyni i smażyć do momentu, aż miód zacznie się karmelizować. Wyjąć wstążki na silikonową podkładkę lub papier do pieczenia, rozdzielić pojedyncze wstążki i pozostawić do przestygnięcia. Następnie udekorować wierzch sernika.

sernik wege

wege sernik_3

 

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Czekoladowy sernik z tofu z karmelizowaną dynią”

  1. Olga Pilichowska napisał(a):

    Szczęka mi opadła – łaaaał!;)

  2. Lilla napisał(a):

    Genialne!!! Po prostu cudo…

  3. Ania napisał(a):

    Matko! to nie może być dobre!!!

  4. Muszka napisał(a):

    Wygląd obłędny:)

  5. gin napisał(a):

    Kupiłaś mnie karmelizowaną dynią. W życiu takiego cuda nie widziałam, i z miejsca się zakochałam :)

  6. Ewciak napisał(a):

    Rany, ale cudo! Mleko kokosowe, wanilia, kakao i w dodatku bezglutenowy przepis. A ja właśnie wyjełam z piekarnika moje dziewicze ciasto owsiane (z mąki beglutenowej ma się rozumieć) z duszonymi jabłkami, rodzynkami, bananami i cynamonem :) Z tej radości przupiekłam też palec o piekarnik, ale co tam :) zaraz zalinkuję ten przepis na mojego bloga na fb, a za tydzień piekę sernik z karmelizowaną dynią.

  7. Ewciak napisał(a):

    ps. czy ta dynia to hokkaido, czy inna jakaś?

  8. Izabela Szczególska napisał(a):

    Pani Beato, a robi pani sama tofu?

  9. Anna napisał(a):

    A czy zamiast tofu może być klasyczny twaróg?

  10. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    ostatnio znalazłam, robiłam i polecam – co prawda nie miala pigwy na nalewki tylko celowo zebralam do ciasta i dodalam do niej kieliszek koniaku (duzy :-) ) polecam http://kuchniabreni.pl/placek-z-pigwa-orzechami/

  11. Jo napisał(a):

    Wygląda obłędnie, kolorystycznie niesamowite kompozycja, a smakowo – czas spróbować ;)

  12. Od siebie polecę ci mocno czekoladowe ciasto oberżynowe, podać możesz z cierpkimi owocami i lodami waniliowymi ;-) http://nataliacoleman.com/eggplant-cake

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *