Domowa granola z suszonymi śliwkami

28 lutego 2017, 21:25 | Desery Kuchnia Wegetariańskie | 17
Domowa granola z suszonymi śliwkami

Domowa granola bije na głowę wszystkie gotowe mieszanki. Jest genialna w smaku i cudownie prosta w wykonaniu. Ma też tę ważną zaletę, że sama możesz skomponować swój wyjątkowy zestaw. Ja mam ostatnio jazdę na suszone śliwki, więc znalazły się one w mojej mieszance. Doskonale sprawdzą się wszelkie pestki dyni lub słonecznika, jagody goji czy sezam. Dla zaostrzenia smaku możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej, lub morskiej soli. Dla łasuchów, do wystudzonej granoli można dodać garść posiekanej gorzkiej czekolady. Możliwości jest wiele, a udany początek dnia z domową granolą dodaję do przepisu gratis ;)

Domowa granola

250 g płatków owsianych górskich

po 70 g:

  • orzechów włoskich
  • orzechów laskowych
  • migdałów
  • rodzynek
  • suszonych śliwek

4 łyżki miodu lipowego

łyżka mielonego cynamonu

  1. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać płatki, grubo posiekane orzechy włoskie, orzechy laskowe i migdały oraz miód i cynamon.
  3. Przełożyć mieszankę na blachę, rozłożyć równą warstwę i wstawić do piekarnika na ok. 15 minut. Podczas pieczenia przemieszać 2-3 razy.
  4. Wyjąć blachę, do gorącej jeszcze granoli dodać rodzynki i pokrojone śliwki.
  5. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Domowa granola z suszonymi śliwkami”

  1. Paulina Jakub Żoch napisał(a):

    Domowa granola najlepsza ! Sama często robie i wszyscy ją uwielbiają :) apetyczne zdjęcia!

  2. Kasia Katarzyna napisał(a):

    Ja do swojej dodaję jeszcze wiórki kokosowe i olej kokosowy. Taka moja kokosowy obsesja

  3. Ilona Kowalska napisał(a):

    Nie robicie ale chyba zaczniecie :) Dzięki za przepis!

  4. Anna Kwiatkowska napisał(a):

    TakJa robię systematycznie
    Tuninguje dodając: olej kokosowy,wiórki kokosowe,siemię lniane,sezam, chia,żurawinę, słonecznik,pestki dyni…Mniam
    Pozdrawiam

  5. Agata Grabowska napisał(a):

    Też używam podobnych składników,ponieważ uwielbiamy wszelkie orzechy,pestki słonecznika, kokos ale bardzo Wam polecam zetrzeć na grubej tarce jabłko i wymieszać z płatkami, dzięki temu porobią się takie smakowite grudki chrupiące , w niczym to jabłuszko nie przeszkadza jeśli chodzi o późniejsze przechowywanie. Zawsze tak robię,polecam serdecznie wypróbować

  6. Gosia Rynkowska napisał(a):

    musli twarde lamie zęby, unikam ale napewno smaczne

  7. Marta Mmj napisał(a):

    U mnie koniecznie muszą być pistacje… olej kokosowy i suszone wiśnie! :)

  8. Agnieszka W-boska napisał(a):

    Ja robie w domu sama granole od niedawna i w zastraszajacym tempie znika. .I uwielbiam wyjadac zanim dodam jogurt. .bez porównania ze sklepowymi..zapach i smak mega…

  9. Anna Korfanty napisał(a):

    U mnie od miesiecy na sniadanko granola od Elli :) https://youtu.be/dZ0pYEMktUY

  10. Dorota Zdejszy napisał(a):

    Polecam orzechy nerkowca, po upieczeniu w piekarniku mają niezwykła konsystencję ;)

  11. Agnieszka Kamińska napisał(a):

    Zrobiłam przepyszna ☺ polecam Kamila Sz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *