Domowa nutella czekoladowa

2 września 2016, 09:05 | Bezglutenowe Desery Kuchnia Wegetariańskie | 27
Domowa nutella czekoladowa

Moja nutella nie jest tak gładka jak sklepowa. Ma wyczuwalne drobinki orzechów i bardzo głęboki, orzechowo czekoladowy smak. Jest przepyszna, a moje dziewczynki są zachwycone, że możemy sobie w domu robić własną pyszną nutellę. Można ją podawać zwyczajnie na chlebie, smarować nią naleśniki lub dodawać do domowej owsianki na dobry początek dnia.

domowa-nutella-przepis_06

domowa-nutella-przepis_05

domowa-nutella-przepis_03

Domowa nutella czekoladowa

300 g orzechów laskowych (łuskanych)

120 g gorzkiej czekolady 90% kakao

150 ml mleka roślinnego

3 łyżki oleju roślinnego

70 g brązowego cukru

łyżka cukru waniliowego

  1. Orzechy uprażyć na suchej patelni na średnim ogniu.
  2. Następnie wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i kilka razy energicznie potrząsnąć, żeby pozbawić orzechów brązowych skórek.
  3. Oczyszczone orzechy przełożyć do blendera. Zmiksować na proszek.
  4. Czekoladę przełożyć do garnka. Dodać mleko, podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą. Dokładnie wymieszać.
  5. Czekoladową masę przelać do blendera z orzechami.
  6. Wlać olej
  7. Dodać oba rodzaje cukru.
  8. Zmiksować składniki i przelać do czystych słoiczków. Smacznego :)

domowa-nutella-przepis_01

domowa-nutella-przepis_07

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

27 odpowiedzi na “Domowa nutella czekoladowa”

  1. Sylwia Arasimska napisał(a):

    dla męża muszę opcję mlecznej czekolady :)

  2. Agnieszka P-k napisał(a):

    Bombowa!!! jak dlugo mozna przechowywac w lodowce? Chociaz pewnie zniknie zanim do lodowki trafi…

  3. Hanna Łamińska napisał(a):

    boje się, ze na łyżce by się nie skończyło…

  4. Sylwia Arasimska napisał(a):

    a w ogóle to ostatnio w Pytanie na śniadanie specjalistka mówiła, że cukier brązowy nie ma żadnych wartości a od białego różni go, cena. A nie – ma 10 mniej kalorii w 100g. I już jest sporo stron na temat jego przereklamowania.

  5. Joanna Malczewska napisał(a):

    A nie przeszkadza wam, że on taki nie smooth? bo ja nie lubię takiej grudkowej konsystencji :(

  6. Inga Matysiak napisał(a):

    Może to głupie pytanie, ale mleko roślinne to np. sojowe? Takie kartonikowe, bezlaktozowe może być?

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Nie ma głupich pytań Kochana :) Tak sojowe, kokosowe, owsiane, migdałowe. Możesz też dodać zwykłe mleko krowie, albo tak jak napisałaś bezlaktozowe. Pozdrawiam serdecznie :)

  7. Agnieszka Sobieska napisał(a):

    Oszzzz Tyyy Orzeszku – Jasne że łyżką :)

  8. Alicja Błażys napisał(a):

    Ja bym wyjadła łyżką, więc lepiej nie robię….

  9. Boroweczka napisał(a):

    Ja tez robilam wczoraj ale zamiast cukru dodałam suszone daktyle tez pyszne 😀

  10. Magda Wandtke napisał(a):

    Chetnie wyprobuje przepis ale pytanie stawiam: u nas nie ma opcji orzechow – moglabym COS innego dodac dla wzmocnienia smaku albo pominac dodatek..tylko chyba zbyt mdle wyjdzie….

  11. Ani Ta napisał(a):

    Opcja zdrowsza: suszone daktyle 1 duża garść, trochę wody(ok. 2 łyżek) i 2 łyżki kakao. Wszystko należy zblendować. Lubię też wersję „krem snickers”. Mieszam łyżką tę masę z domowym masłem z orzechów :)

  12. Małgorzata Oczkowska napisał(a):

    paluchem ze slooka do dna!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *