Domowa przyprawa piernikowa

16 listopada 2016, 16:49 | Bezglutenowe Boże Narodzenie Desery Kuchnia Porady świąteczne Slider Świąteczne Wegetariańskie | 17
Domowa przyprawa piernikowa

Nie wiem jak to się dzieje, ale z końcem roku dynamicznie wzrasta u mnie w domu zużycie przyprawy piernikowej na jednego mieszkańca. Przyprawa ląduje w owsiance, kawie, w koktajlach (bardzo się lubi z koktajlem gruszkowym). Dodaję ją do placuszków, racuchów, francuskich tostów, gofrów, no i oczywiście do wszelkich korzennych wypieków.

domowa-przyprawa-piernikowa01

domowa-przyprawa-piernikowa08 domowa-przyprawa-piernikowa07

A że jestem zwolenniczką intensywnych doznań smakowych w tej materii, to moja przyprawa jest rzeczywiście wyrazista i bardzo, ale to bardzo aromatyczna. Składniki przyprawy mielę w blenderze. Nie spalił się, nie zepsuł. Można użyć młynka do kawy lub utłuc je w moździerzu, a następnie przesiać przez sitko. Dla ułatwienia użyłam mielonego cynamonu. Przyprawa jest pikantna, jeśli wolisz łagodniejszą, zmniejsz ilość pieprzu o połowę.

domowa-przyprawa-piernikowa04

Domowa przyprawa piernikowa

70 g mielonego cynamonu

20 g mielonego imbiru

15 g tartej gałki muszkatołowej

15 ziaren kardamonu

15 g goździków

15 g ziela angielskiego

gwiazdka anyżu

10 g pieprzu

  1. Do miski wsypać mielony cynamon, imbir i gałkę.
  2. Zmielić na proszek wyłuskane ziarna kardamonu, goździki, ziele angielskie, całą gwiazdkę anyżu i pieprz.
  3. Wymieszać składniki przyprawy i przesypać do szczelnego pojemnika.

domowa-przyprawa-piernikowa03

domowa-przyprawa-piernikowa06

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Domowa przyprawa piernikowa”

  1. Grazyna Mat pisze:

    Dziękuję Beatko. Przyda się!

  2. Inga Matysiak pisze:

    Dwa lata temu prawie zepsułam blender, próbowałam pokonać cynamon ;-)

  3. MiliFamily pisze:

    O jaaaa robię dziś placki drożdżowe, ależ bym je obsypała!

  4. MagdaG pisze:

    Zawsze robię sama, uwielbiam ją. Proporcje zawsze na oko, ale pachnie obłędnie! :) Najczęściej dodaję ją do kakao, do kawy, mało jem słodkości typowych.

  5. Zawsze robię domowy cukier waniliowy.Muszę spróbować i tego :)

  6. Tak, ja robię już od kilku lat i faktycznie nie można jej porównać z tą ze sklepu☺
    a jaki pyszny jest z nią likier piernikowy

  7. Cudownie świąteczny zapach

  8. Gosia Kamila pisze:

    Robimy co roku i pijemy z kawa i herbata zimowa .To się teraz nazywa modniej czyli Pampkin Spice przyprawa dyniowa – bo od słynnej kawy Pampkin Spice Latte ze Starbucks

  9. Olga Dombka pisze:

    Ja ucieram składniki w moździerzu – wychodzi świątecznie pachnący pył :)

  10. W tamtym roku robiłam, w tym to powtórzę na pewno

  11. Kasia AD pisze:

    Mam pytanie, 15 ziaren kardamonu to ile to jest gram zmielonego już kardamonu, bo taki mam?

  12. Dominika pisze:

    Właśnie zmieliłam – młynek do kawy dał radę. W domu pachnie obłędnie…. Już nigdy nie kupię sklepowej podróby z mąką i cukrem!!!! Dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *