Domowe bajgle żytnie.

4 marca 2015, 07:35 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 48
Domowe bajgle żytnie.

Za zapach, którym wypełni się Wasz dom podczas pieczenia, powinni przyznawać Oscara. Są pyszne, śliczne i proste w przygotowaniu. Ja uwielbiam je z wytrawnymi dodatkami, np. z pastą z awokado i pomidorami. Polecam też wersję na słodko np. z pomarańczową marmoladą. Kto piecze ze mną?

bajgle-3

bajgle-2

Domowe bajgle żytnie

300 g mąki żytniej

200 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

łyżeczka cukru

łyżeczka soli

50 ml oleju

2 łyżki miodu

białko

sezam

  1. Oba rodzaje mąki wsypać do miski, dodać drożdże, cukier i sól.
  2. Wymieszać suche składniki i przygotować 300 ml ciepłej wody wymieszanej z olejem.
  3. Cały czas mieszając wlewać stopniowo płyn.
  4. Ciasto dokładnie zagnieść, tak by wszystkie składniki się połączyły, a następnie wyrabiać przynajmniej 10 minut. Gotowe ciasto podzielić na 12 kawałków tej samej wielkości. Każdy uformować w wałeczek średnicy ok. półtora cm i skleić oba końce.
  5. Uformowane bajgle ułożyć na stolnicy lekko oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  6. Nagrzać piekarnik do 250 st.C. W dużym płaskim rondlu zagotować wodę, dodać do niej miód. Przygotować blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Wyrośnięte bajgle wkładać partiami do gotującej się wody.
  8. Gotować po 2 minuty z każdej strony, następnie wyławiać cedzakową łyżką i układać na blasze.
  9. Posmarować białkiem posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  10. Piec ok. 20 minut, aż się ładnie przyrumienią. Smacznego :)

bajgiel

bajgle-7

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

48 odpowiedzi na “Domowe bajgle żytnie.”

  1. Katarzyna Konior napisał(a):

    mniam! w podobny sposób robię obwarzanki :)

  2. magda napisał(a):

    dzisiaj pieke! Dzieki za przepis! :*

  3. Monika Wojtkowiak napisał(a):

    nie ma co muszę je zrobić na weekendzie. już się nie mogę doczekać

  4. KucharzyTrzech napisał(a):

    Gotować?? :-) Wyglądają pieknie więc je napewno zrobię w sobotę. A czy na drugi dzień są smaczne? Pozdrawiam ciepło Hania
    http://www.kucharzytrzech.blogspot.com

  5. Agnieszka napisał(a):

    Może być mąka pszenna razowa? Albo pełne ziarno 3 zboża (chlebowa od Lubelli)? Chciałabym jakoś je “uzdrowić”, bo mam ogromną ochotę!

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Agnieszka, spróbuj i daj znać jak wyszło. Powinno się udać. Pozdrawiam serdecznie!

      • Agnieszka napisał(a):

        Dałam żytnią i pszenna razową. W smaku bez zarzutu, ale aparycję mają nieciekawą. Prawie wcale nie urosły, a do tego zbyt mocno się spiekły. 250 stopni to chyba dla nich za dużo, druga tura poszła na 220 i było lepiej. Te Twoje takie jasne, apetyczne!

  6. Pau - 5razones napisał(a):

    podejmuję wyzwanie bajglowych wypieków :)

  7. Aneta Wojciechowska napisał(a):

    Zrobiłam orkiszową wersję. Pycha! :) Dziękuję za inspirację :)
    http://planeta-smaku.blogspot.com/2015/03/orkiszowe-bajgle-z-czarnuszka.html

  8. Katarzyna Gryciuk napisał(a):

    Upiekłam. Drugiego dnia już nie było… Dziękuję za inspirację! Pozdrawiam!

  9. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Dokładnie Beatko:)aż się proszą,aby je skosztować…bardzo je lubię ,.więc sięgam po jednego:)

  10. Kinga Konior napisał(a):

    Witam mogą być świeże drożdże ? Jak tak to ile? Dziekije

  11. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    U nad lato w ogrodzie działamy pozdrowionka

  12. Day with coffee napisał(a):

    bajgle podbijają teraz rynek – uwielbiam je :)

  13. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    Korzystaj bo jutro ma byc zimno

  14. Karolina Marta Smęt napisał(a):

    Właśnie szukałam przepisu na pieczywo żytnie. Jak zwykle spadasz mi z nieba :)

  15. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Kiedy Pani zdazy zrobic takie pysznosci?:)

  16. Ile czasu zajmuje zrobienie takich bajgli od poczatku az do upieczenia ? to chyba robota na wolny weekend tak mi sie wydaje ?

    • Karo napisał(a):

      Mi wszystko zajęło 1,5 godziny :) Nie wyszły mi takie jak na zdjęciach niestety – chyba inna mąka. Wyszły ciemniejsze i mniej wyrosły.

  17. Zapanowac nad szafa napisał(a):

    Ide piec ! może do rana się wyrobie :D

  18. Cudownie apetyczne :)

  19. Knife&spoon napisał(a):

    Jestem za ;-)

  20. Pati napisał(a):

    Idealne dla moich łasuchów!

  21. Jowita Sęczkowska napisał(a):

    Zrobiłam dzisiaj te bajgle :) są przepyszne! jednak zmodyfikowałam nieco przepis o dodatkową mąkę, bo przy 500g mąki (dwóch rodzajów) i 300ml wody + 50ml oleju ciasto było za rzadkie i się kleiło. Następnym razem zmodyfikuję też nieco wykonanie. Zamiast wałeczków ciasto rozwałkuję na placek i bajgle powycinam foremkami. Przy wałeczkach niestety nie udało mi się zachować idealnie równych kształtów. Pozdrawiam i dziękuję za przepis! w domu pachnie jak w prawdziwej piekarni :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *