Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!

28 kwietnia 2017, 19:44 | Chleby i bułki Dania główne Kuchnia | 9
Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!

Domowe bułki do burgerów zaspokoją apetyt nawet najbardziej wybrednych wielbicieli burgerów. Już za chwilę, gdy tylko pogoda jakoś się ogarnie i nie będzie stroić fochów,  rozpocznie się sezon na wszelkie majówki, grille i przyjęcia pod gołym niebem. U mnie w domu burgerowe preferencje są podzielone na wyznawców burgerów klasycznych i warzywnych. Dla tych drugich mam niecodzienną propozycję od marki Hilcona, z którą współpracuję już od kilku miesięcy. Do moich drzwi dotarł ostatnio utrudzony kurier z przesyłką, która mnie zdumiała. Jeszcze nigdy nie miałam na kuchennym blacie tak dużego wyboru warzywnych kotletów! Mamy tu kotlety z kalafiorem, z serem i grillowanym bakłażanem, z marchewką, ze szpinakiem, serowe z kukurydzą i papryką oraz z ryżem i curry w kokosowej panierce.

Dla wegetariańskiego odłamu mojej rodziny to jest doprawdy eldorado! Kotlety można przygotować klasycznie, odgrzewając je na patelni z dodatkiem oleju. Można je również upiec w piekarniku lub na grillu. W towarzystwie warzyw i sałatek smakują doskonale. Ja podałam je z domowymi bułkami do burgerów, w towarzystwie chrupiących rzodkiewek, czosnkowego tzatziki i oliwek. Mówię Wam, pycha!

Domowe bułki do burgerów

(składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

450 g mąki pszennej

opakowanie drożdży instant

2 łyżki cukru

100 ml maślanki

100 g masła

łyżeczka soli

2 łyżki oleju

dodatkowo:

jajko

sezam

  1. Do miski wsypać drożdże, dodać szklankę ciepłej (ale nie gorącej) wody, łyżkę cukru oraz pół szklanki mąki.
  2. Składniki wymieszać do momentu, aż się połączą, naczynie przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce do pierwszego wyrośnięcia.
  3. Roztopić masło w rondelku i zostawić, aby lekko przestygło.
  4. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałą mąkę, cukier, maślankę, sól i olej.
  5. Solidnie wyrobić ciasto, tak, by było elastyczne i gładkie, uformować je w kulę, przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  6. Następnie podzielić je na porcje. Uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia.
  7. Piekarnik nagrzać do 190 st.C.
  8. Bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem.
  9. Piec ok. 15 minut, następnie wyjąć z piekarnika i odłożyć na kratkę do wystygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z marką Hilcona

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

9 odpowiedzi na “Domowe bułki do burgerów. Warzywne inspiracje na weekend majowy!”

  1. Kama napisał(a):

    To sa gotowe kotlety? Gdzie mozna je kupic. Uwielbiam warzywne burgery, ale sa troche pracochlonne.

  2. Fififo napisał(a):

    Gdybym sama zrobiła bułeczki to byłby szok

  3. Beata Madajka napisał(a):

    ciekawe w jakich sieciach sprzedają bo nie widziałam nigdzie

  4. Ana Bi napisał(a):

    Zlote buleczki

  5. Aga napisał(a):

    Czy mogę zastąpić drożdże instant świeżymi i jeśli tak to jaka ilością?

  6. Daria napisał(a):

    A co robimy z roztopionym masłem?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *