Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.

3 marca 2014, 08:20 | Przystawki Wegetariańskie | 10
Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.

chipsy warzywne_4

Sezon na warzywa korzeniowe trwa. Dziś propozycja na „banalną“ marchewkę i „nudnego“ buraka w chrupiącej wersji. Bardzo prosta przekąska, która powinna się spodobać nawet zatwardziałym wrogom warzyw ;) Miłego chrupania!

chipsy z buraka_3

Chipsy z buraków i marchewki

4 niewielkie buraki

4 marchewki

2 łyżki oleju

sól

dodatkowo:

papier do pieczenia

chipsy marchewkowe_3

Warzywa wyszorować, dokładnie osuszyć (nie obierać ze skórki). Pokroić bardzo cienko na plasterki np. obierakiem do warzyw lub krajalnicą. Przełożyć do miski, dodać olej, sól i dokładnie wymieszać. Na blasze do pieczenia rozłożyć arkusz papieru do pieczenia i ułożyć jedną warstwę warzyw. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st. C z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg i piec przy uchylonych drzwiczkach ok. 30 minut. Trzeba przy tym uważać, gdyż marchew piecze się nieco szybciej, niż buraki i łatwo o przypalenie. Chipsy twardnieją i stają się chrupiące dopiero po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu.

chipsy warzywne_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

10 odpowiedzi na “Domowe chipsy z warzyw korzeniowych.”

  1. http://slodkiedomowezycie.blog napisał(a):

    Świetna przekąska, koniecznie muszę wypróbować. :)

  2. Nashelly napisał(a):

    Świetna, zdrowsza alternatywa dla chipsów ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

  3. Asialc napisał(a):

    Genialne. Chyba zaraz zrobię :-)

  4. Renata Woźniak napisał(a):

    Jak powinnam postąpić w przypadku gdy nie mam termoobiegu. Pozdrawiam Renata Woźniak

  5. natalia napisał(a):

    czipsy wyszły przepyszne. zrobiłam czipsy z buraka, marchewki, pietruszki i ziemniaka. dodatkowo posypałam mielonym kminkiem, mielonym imbirem, chilli i curry. pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *