Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Zaproszenie na Festiwal Nalewek i Win Owocowych.

5 czerwca 2017, 10:03 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 24
Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Zaproszenie na Festiwal Nalewek i Win Owocowych.

Oto genialnie prosty i niezawodny przepis na domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Ciasto jest puszyste, lekkie i dosłownie rozpływa się w ustach, a dodatek owoców sprawia, że jedząc te małe cuda czujesz się jak w niebie ;) Całość uzupełnia smakowita kruszonka, słodka i pachnąca wanilią. Taka drożdżówka nieodłącznie kojarzy się z latem i popołudniami na tarasie. Uwielbiam te unikalne chwile, szczególnie, gdy słońce powoli chyli się ku zachodowi. To czas zasłużonego relaksu, np. z małym kieliszkiem nalewki. Tym razem przedstawiam Malinową Nalewkę Babuni o pięknym rubinowym kolorze i zapachu soczystych malin. Wspominam o niej nie bez powodu. W imieniu marki Ogród Smaków Babuni mam przyjemność zaprosić Was na Festiwal Nalewek i Win Owocowych. Odbędzie się on już niedługo, bo 17 czerwca w Toruniu. Zapowiada się ciekawa impreza, która ma na celu promowanie spożywania nalewek i win owocowych w połączeniu z domowymi wypiekami.

 

Festiwal Nalewek i Win Owocowych

– Warsztaty kulinarne – we wspaniałą podróż po świecie kulinarnym zabierze nas Jan Kuroń oraz bloger kulinarny Tomek Lach.

– Spotkanie z Hieronimem Błażejakiem, który jest uznanym autorytetem w wytwarzaniu nalewek. Miejmy nadzieje, że ujawni nam przynajmniej część swoich sekretów dotyczących powstawania wspaniałych trunków.

– O dobrą zabawę i oprawę muzyczną zadba między innymi DJ Woj.

– Uwieńczeniem Festiwalu będzie koncert finałowy Haliny Młynkowej.

W programie również:

  • zabawy i atrakcje dla całej rodziny,
  • przysmaki kulinarne kuchni regionalnych,
  • gratisowe wejście do Muzeum Etnograficznego

Do zobaczenia!

Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

pół łyżeczki soli

70 g cukru

250 ml ciepłego mleka

50 g masła

jajko

300 g owoców jagodowych (u mnie maliny i truskawki)

kruszonka:

50 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym

50 g mąki

30 g masła

dodatkowo żółtko do posmarowania bułeczek

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, dodać sól i cukier.
  2. Do ciepłego mleka wrzucić pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać stopniowo do suchych wyrabiając ciasto.
  4. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie owoce umyć, osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki.
  6. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier i mąkę.
  7. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć składniki palcami aż powstanie kruszonka.
  8. Ciasto wyrobić ponownie, podzielić na 12 porcji, uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Zrobić w środku wgłębienia, włożyć owoce, ciasto posmarować żółtkiem.
  10. Wierzch posypać kruszonką. Odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia.
  11. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  12. Wstawić blachę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut lub do momentu, aż się ładnie przyrumienią.
  13. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce do wystygnięcia.

Wpis powstał we współpracy z marką Ogród Smaków Babuni

 

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Domowe drożdżówki z truskawkami i kruszonką. Zaproszenie na Festiwal Nalewek i Win Owocowych.”

  1. Ewelina napisał(a):

    Cudne!!! :)

  2. latvinga napisał(a):

    super post! Postaram sie dostosowac do kazdego podpunktu!

  3. Kamila Wojciechowska napisał(a):

    Drożdżówki piękne. Ja poprosze na jutro do pracy

  4. Kacper Budziłowski napisał(a):

    Akurat sezon Idealna pora na spróbowanie

  5. Agnieszka Obojska napisał(a):

    Mniam! U mnie ostatnio z rabarbarem i resztką mrożonych malin. O boszzzzzz, takie rzeczy na diecie :D

  6. Julita Lasek napisał(a):

    Właśnie testujemy przepis :) juz nam ślinka cieknie :)

  7. Dorota napisał(a):

    Czy mogą być świeże drożdże? Jakie proporcje wtedy?

  8. Paulina Czerwińska napisał(a):

    Agnieszka Świąder

  9. Ania Kooska napisał(a):

    Festiwal Nalewek? Zapraszamy do Łodzi :)

  10. Pro Kasia napisał(a):

    Witam.chcialabym zapytac ile swieżych drozdzy powinnam dodac zamiast tych w proszku? Pozdrawiam

  11. Fellicja napisał(a):

    Witam, wyglądają cudnie i naprawdę chciałabym zrobić :) mam tylko jeden kłopot, ile to będzie w przeliczeniu takich zwykłych drożdży w kostce? Pozdrawiam

  12. Aleksandra Biernacka jest pomysł na truskawki

  13. Magdalena napisał(a):

    Na stronę oraz przepis trafiłam przypadkiem. Akurat szukałam czegoś „na szybko”. Zrobiłam drożdżówki na mały deser po niedzielnym obiedzie. Drożdżówki znikały w mgnieniu oka, ale największym zaskoczeniem chyba był komentarz mojego taty, który delektował się każdym kęsem i ze łzami w oczach skomentował: „dokładnie jak mojej nieżyjącej ponad 20 lat mamy. Dokładnie taki to był smak, którego nie zapomnę do końca życia”. Także dziękuję chociażby dla tych kilku chwil za udostępnienie przepisu! Żeby celebrować te chwile, a drożdżówki nie spowszedniały następne zrobię mu na Dzień Ojca :)

  14. sowa napisał(a):

    Pieczenie nigdy nie było moją mocną stroną. Postanowiłam wypróbować ten przepis i jestem zachwycona. Drożdżówki pyszne. Przepis wpisany już został do mojego notatnika. Drożdżówki będą od teraz często gościć na naszym stole;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *