Domowe frytki z piekarnika

10 października 2017, 09:46 | Bezglutenowe Kuchnia Przystawki Wegetariańskie | 0
Domowe frytki z piekarnika

Domowe frytki z piekarnika to jedno z najbardziej ulubionych sposobów na ziemniaki w moim domu. Dziewczynki je uwielbiają, ja zresztą też. Podaję je ze startym na drobnej tarce serem feta – jeśli dotychczas nie próbowałaś tego połączenia, koniecznie to nadrób ;) Doskonałe są też z ljutenicą, na którą przepis znajdziesz tu. Takie frytki są lżejsze od tradycyjnych, pachną obłędnie i chrupią w zębach tak jak powinny. Smacznego!

Domowe frytki z piekarnika

kg ziemniaków

3 łyżki oleju

sól

dodatkowo: ulubiona mieszanka ziół lub czosnek granulowany

  1. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C, z włączoną funkcją góra/dół/termoobieg.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
  3. Pokroić na frytki (ja wolę grubsze solidne frytki, ale możesz też pokroić ziemniaki w cieniutkie smukłe patyczki).
  4. Pokrojone ziemniaki wyłożyć na blachę.
  5. Polać olejem, dodać sól i dłonią dokładnie wymieszać, tak, by każda frytka pokryta była cienką warstwą oleju.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut. Czas pieczenia zależy od gatunku ziemniaków i wielkości kawałków.
  7. Gdy ziemniaki będą miękkie w środku i chrupiące na wierzchu, wyjąć je z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *