Domowe jagodzianki z kruszonką

9 lipca 2017, 11:00 | Chleby i bułki Kuchnia Wegetariańskie | 20
Domowe jagodzianki z kruszonką

Domowe jagodzianki z kruszonką to jest to, czego nie można sobie odmówić w pełni sezonu jagodowego. Moja domowa piekarnia ruszyła pełną parą i chyba jeszcze się taki twardziel nie urodził, który potrafiłby się oprzeć obłędnemu zapachowi i towarzyszącemu temu obrazowi perfekcyjnie wypieczonych, rumianych jagodzianek z kuszącą kruszonką. O matko jedyna, jakież to jest pyszne! Czas więc zakasać rękawy i działać. Smacznego!

Domowe jagodzianki z kruszonką

(proporcje na 12 sztuk)

400 g mąki

opakowanie drożdży instant

pół łyżeczki soli

70 g cukru

250 ml ciepłego mleka

50 g masła

jajko

350 g jagód

6 łyżeczek cukru

kruszonka:

40 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym

40 g mąki

20 g masła

dodatkowo żółtko do posmarowania bułeczek

  1. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, dodać sól i cukier.
  2. Do ciepłego mleka wrzucić pokrojone w kostkę masło, wbić jajko, wymieszać.
  3. Mokre składniki wlać stopniowo do suchych wyrabiając ciasto.
  4. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie gładkie i lśniące. Następnie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. W tym czasie umyć jagody i dokładnie osuszyć je na sitku.
  6. Przygotować kruszonkę. Do miski wsypać cukier i mąkę.
  7. Dodać pokrojone w kostkę masło, rozetrzeć składniki palcami aż powstanie kruszonka.
  8. Ciasto wyrobić ponownie, podzielić na 12 porcji.
  9. Z każdej porcji formować niewielki placuszek, na środku położyć łyżkę jagód i pół łyżeczki cukru.
  10. Skleić brzegi, uformować podłużną bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Jagodzianki posmarować żółtkiem. Wierzch posypać kruszonką.
  12. Odstawić bułeczki do ponownego wyrośnięcia.
  13. Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.
  14. Wstawić blachę z drożdżówkami do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut lub do momentu, aż się ładnie przyrumienią.
  15. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce do wystygnięcia.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

20 odpowiedzi na “Domowe jagodzianki z kruszonką”

  1. Agnieszka Tarnawska napisał(a):

    U nas ciasto z porzeczką i borówkami pycha:)

  2. Sylwia Szydzińska napisał(a):

    Czym mogłabym zastąpić nabiał w przepisie? Mleko i masło dla mojego malucha odpadają

  3. Faustyna Makulska napisał(a):

    Piekłam i wyszły mi przepyszne

  4. Marzena Szcześniak napisał(a):

    Ile musi wyrastać ciasto? Ok 1 godziny?

  5. Anna Dominiak napisał(a):

    Jakby to jeszcze było bez glutenu

  6. Maggie Bidej napisał(a):

    Pysznie karmisz oczy :)
    Zdrówko!

  7. Sylwia Arasim napisał(a):

    No dobra. Namowilas mnie, jagody akurat mialam :) napisze czy smaczne choc nie watpie :)

  8. Gosia Rynkowska napisał(a):

    Wow,a ja juz tydzien bez slodyczy,tzn wlasciwie poczatek drugiego miesiaca bez slodyczy.Waga spada!

  9. Magda napisał(a):

    Wyglądają obłędnie i pewnie tak samo smakują! muszę je upiec.

  10. Fififo napisał(a):

    Nie mam cierpliwości do robienia jagodzianek :( Może ktoś już zrobił? ;)

  11. Patrycja Reszko napisał(a):

    Podrzucisz jedną do Rzeszowa? :)

  12. Grażyna Tomaszewska napisał(a):

    Na pewno zrobię. Bardzo łatwy przepis. Dzięki.

  13. Agnieszka napisał(a):

    Witam, czy można użyć zwykłych drożdży, jeśli tak to ile? A jeśli chodzi o drożdże instant to ile gram?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *