Domowe krakersy serowe

29 grudnia 2015, 16:19 | Ciasta i ciasteczka Karnawał Kuchnia Potrawy na karnawał Wegetariańskie | 34
Domowe krakersy serowe

Szkoda, że przez ekran nie czuć zapachu, bo domowe krakersy serowe pachną po prostu obłędnie, a przygotowuje się je bardzo prosto. Takie krakersy to doskonała propozycja przekąski imprezowej. Podane w małej miseczce, obok oliwek i migdałów prażonych w soli (przepis niebawem) będą doskonałym dodatkiem do wina lub piwa.

domowe-krakersy-serowe-przepis02

Domowe krakersy serowe

124 g mąki

80 g zimnego masła

120 g sera bursztyn

grubo zmielony pieprz

skórka otarta z cytryny

sól gruboziarnista

  1. Masło posiekać nożem, dodać mąkę, starty ser, pieprz, skórkę cytryny i sól.
  2. Zagnieść ciasto. Jeśli się kruszy, dodać łyżkę zimnej wody.
  3. Z ciasta uformować wałek o średnicy 3 cm, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę.
  4. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Blachę do pieczenia wyłożyć nieprzywierającym papierem.
  5. Ciasto pokroić na plasterki grubości 0,5 cm i ułożyć na papierze.
  6. Wstawić do piekarnika, piec 10 minut, aż się przyrumienią.

domowe-krakersy-serowe-przepis03

Przepis pochodzi z książki „Przyjęcia u Kręglickich” Agnieszki i Marcina Kręglickich.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Domowe krakersy serowe”

  1. Monika Hampel napisał(a):

    Ale Ty kusisz, wszystko co zakazane najbardziej by mi smakowało

  2. Jola La Ziemlanski napisał(a):

    A zamiast nieosiagalnego bursztynu parmezan?

  3. Ola Pietras napisał(a):

    Super, jutro piekę na Sylwestra! :) Ile wychodzi ich z jednej porcji? Będzie dziesięcioro gości i nie wiem, czy pojedyncza porcja wystarczy.

  4. Tamara Abramczyk napisał(a):

    Mam imprezkę u siebie – zrobię. A jakby tak dodać czarnuszkę?…

  5. Anna Makowska napisał(a):

    W tym roku domowka u nas! I to na 2 pokolenia :-D

  6. Dom Kultury i Jedzenia napisał(a):

    My witamy na domówce u nas :D Mąż żona 5 letni cyn i 5 miesięczna córcia. impreza jak się patrzy :P ale krakersy sie przydadzą !!

  7. Iwona Bobrowicz napisał(a):

    Mmmmm kusisz :-)

  8. :) jednak po Świętach to nadal nic nie kusi…całe szczęście do Sylwestra jeszcze chwila :) ale zdjęcie bardzo ładne :)

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Kasiu, ja też po Świętach ciężko, ale głowa już myśli o szaleństwie sylwestrowym. My idziemy do znajomych na Sylwestra składkowego, a takie przepisy zawsze się na taką okazję przydają :)

  9. Agnieszka Ua napisał(a):

    Pysznie wyglada, tylko skąd ten ser bursztyn? :-(

  10. Mariola Skalska napisał(a):

    Kilka minut temu wyjęłam krakersy z piekarnika. Są przepyszne! :)

  11. Aneta napisał(a):

    Ależ kuszące, koniecznie wypróbuję..jak wrócę z sylwestra:)

  12. demirja napisał(a):

    można też dodać kminku i są wówczas rewelacyjnym dodatkiem do czerwonego barszczyku :) … o ile wcześniej nie znikną solo :) :)

  13. ten ser bursztyn bez laktozy jest?

  14. Iwona Bobrowicz napisał(a):

    Zrobiłam, ale wyszły mi jakieś takie tłuste i ciężkie (dla żołądka). Nie wiem, co zrobiłam nie tak. :-(

  15. Żaneta napisał(a):

    Szukałam jakiejś słonej przekąski na gorsze kobiece dni, niestety zasoby mojego barku nie uzupełnione więc z pomocą przyszedł mi ten przepis na krakersy! U mnie grana padano, wedzona papryka i czosnek granulowany. Świetne! Córka je pokochała, ja z resztą też a kryzys kobiecy chwilowo zaspokojnoy, zrobię następnym razem z makiem albo z czarnuszka i może z ziołami ;-) ląduje w ulubionych, dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *