Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy

8 czerwca 2016, 11:02 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia Wegetariańskie | 36
Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy

Przepis na domowe lody śmietankowo-truskawkowe wpadł mi do głowy zupełnie niedawno. Miałam ochotę na klasyczny smak truskawek ze śmietaną w wersji zmrożonej, a że staram się unikać laktozy w mojej diecie, to zamiast tradycyjnej śmietany, użyłam śmietany wegańskiej, którą przygotowuję na bazie mleka sojowego i oleju. Ciekawa byłam, co wyniknie z takiej kompozycji i okazało się, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli zależy Ci na lodach bezcukrowych, to cukier możesz tu zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub stewią.

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-07

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-02

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-05

Domowe lody śmietankowo – truskawkowe bez laktozy

100 g słodkich truskawek

¼ szklanki schłodzonego mleka sojowego (koniecznie bez cukru)

¼ szklanki oleju

łyżeczka soku z cytryny

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)

2 łyżki cukru lub dowolnego słodzika (ksylitol, stewia, syrop z agawy)

  1. Mleko wlać do dzbanka, zmiksować, aż się spieni.
  2. Zmniejszyć obroty miksera, stopniowo dodawać olej, cały czas miksując.
  3. Na koniec dodać sok z cytryny, ekstrakt waniliowy i cukier.
  4. Wymieszać masę.
  5. Truskawki pokroić lub zmiksować.
  6. Do foremek nałożyć truskawki, wlać masę śmietankową i wstawić lody do zamrażarki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

domowe-lody-truskawkowe-weganskie-przepis-04

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

36 odpowiedzi na “Domowe lody śmietankowo – truskawkowe. Wersja bez laktozy”

  1. Monika Dz napisał(a):

    A po co własciwie ten olej?

  2. Oczywiście, że robimy! Prawie codziennie :p dziś truskawka, ananas i banan :-)

  3. Beata Przeorska napisał(a):

    Mrożone owoce leśne, cukier, mleczko kokosowe, banan.

  4. Hanna Łamińska napisał(a):

    mrożą się truskawki banan i awokado, a najprościej – mrożony banan z jogo greckim :-)

  5. No to jeszcze banan, masło orzechowe i smietanka kokosowa :-)

  6. I banan malina i borówka :-)

  7. Hanna Łamińska napisał(a):

    Lawendowy Dom jak unikasz laktozy ze względów zdrowotnych, a nie koniecznie nabiału – Łowicz ma cały asortyment na jogurty, serki itp bez laktozy, polecam :-)

  8. Monika Malina Starosta napisał(a):

    Jogurt grecki, miód i maliny

  9. Aleksandra Sheasby napisał(a):

    Robię w maszynie do lodów. Przepis podstawowy: 2 duże jajka, 2/3 szklanki cukru, dwa kubki śmietany kremówki, kubek mleka. Ze smakami można potem eksperymentować, choć ja najbardziej lubię po prostu dodać dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego.

  10. Anna Kloza napisał(a):

    Lody „na patyku” w foremkach z IKEA :
    Pierwsza warstwa,zmiksowane: banan, śmietanka kokosowa ( w kostkach), zmielona wanilia
    Druga warstwa: zmiksowane mango lub inne kwaskowate owoce sezonowe
    Trzecia warstwa: składniki z pierwszej warstwy z dodatkiem kakao. Trójkolorowe, trój smakowe lody są u nas hitem absolutnym :-)

  11. Dorota K-ska napisał(a):

    A skąd macie śmietankę kokosowa? I jeszcze pytanie gdzie mozna kupic te foremki do lodów w Ikei, jeszcze gdzieś?

    • Poza ikea na allegro ogromny wybór :-)

    • A śmietankę kokosowa ja robie sama, robiąc mleko kokosowe smietanka jest częścią gęsta na górze mleka które stoi w lodówce i się rozwartwi :-)

    • Lucyna Chrostek napisał(a):

      A mleko jak robisz?

    • Przepis również jest na moim fp ale proszę bardzo :-)
      Mleko kokosowe w termomixie:
      * 200 gram wiórek kokosowych
      * litr wody niegazowanej

      Do naczynia miksujacego wsypać wiórki i zalać wodą, pozostawić na noc. Rano podgrzewać 6 min/60 st./obr.2 Następnie miksujemy całość obr.10./40s całość bardzo mocno odciskamy odciskamy przez gaze lub pieluche i przelewamy do buteleczki czy sloika i przechowujemy w lodówce. Rozwarstwianie się mleka jest normalnym zjawiskiem. U góry powstaje smietanka, na dole woda. Przed użyciem należy całość wymieszać lub wstrząsnąć butelką. Z podanych proporcji wyszło mi ok 700ml mleka jak na zdjęciu, butelka ma 1l pojemności :-)

    • Tak samo możemy wykonać mleko bez termomixa, na noc w garnku zalać wiórki woda, rano podgrzać caly czas mieszając, pilnować aby się nie zagotowalo i dokladnie całość zmiksować blenderem, następnie przecisnąć przez gaze, mi najlepiej jest używać pieluchy tetrowej.

    • Anna Górnik napisał(a):

      Dorota, wystarczy kubeczek po jogurcie i łyżeczka :-)

  12. Lucyna Chrostek napisał(a):

    Może być inne mleko zamiast sojowego?

  13. hej, a próbowałyście lodów z White Plate ‚O jabłkach’ ? Pycha, polecam!

  14. :) ja od wczoraj jestem posiadaczką maszyny do lodów. Mrozi się w zamrażarce i jutro planuję zacząć moją przygodę z domowymi lodami :) a póki co gościły u nas lody z mrożonych bananów i masła orzechowego :) pozdrawiam

  15. Joanna Jachowska napisał(a):

    Tak!! :-) Czekam na dostawę patyczków drewnianych ;-) bo się skończyły. My teraz jesteśmy na etapie truskawkowych. Blenduję truskawki, wlewam do foremki do kostek lodu, i po około 30 minutach wkładam patyczki :-) Lubimy bananowe, malinowe, porzeczkowe, jagodowe

  16. Home on the Hill napisał(a):

    Wyglądają obłędnie! Aż mam ochotę od razu do kuchni pobiec i je zrobić;)) Jutro przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam ciepło:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *