Domowe lody truskawkowe

Sprawa jest bardzo prosta – kilka składników i niewiele wysiłków, a w zamian prawdziwie truskawkowe, domowe lody. Lubię je właśnie za to, że nie potrzebuję do ich przygotowania żadnych specjalistycznych sprzętów. No i zawsze się udają. Dla tych z Was, którzy mają pewne obawy przed spożyciem surowych jaj lub szukają przepisów na lody bez mleka, mam inną propozycję – zajrzyjcie tu.

 

Domowe lody truskawkowe

To niezwykle prosty przepis na domowe lody. Dodatek przesmażonych na maśle truskawek sprawia, że nie można im się oprzeć.

150 g truskawek

masło do podsmażenia

2  jajka

szczypta soli

120 g cukru pudru

300 ml śmietanki kremówki

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i  przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów.

Przepis pochodzi z trzeciego numeru magazynu Lawendowy Dom. Znajdziecie tam wiele innych pomysłów na lato. Kolejny numer już wkrótce!

Dziękuję Oldze Smile za pomysł ze smażonymi truskawkami.

Aaaaa, jeszcze dziś wieczorem obiecana niespodzianka dla czytelników Lawendowego Domu. Do zobaczenia!

  • Anna Wierzchowska

    mmmm pychotka:) wyglądają przepysznie!

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      mmmmm, dziękuję:)

  • Żona swojego męża

    Wyglądają smakowicie, na pewno chętnie wypróbuję!:)
    I duży plus za to, że można je zrobić bez maszyny do lodów.:)

    Jeśli chodzi o jajka na surowo – wydaje mi się, że obrobione termicznie – czyli także zamrożone, nie powinny już zaszkodzić.:)

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Takie przepisy bez potrzeby użycia sprzętu specjalistycznego to ja lubię najbardziej:)

    • Izaura

      Jeśli chodzi o jajka, to źle Ci się wydaje.Pałeczki Salmonelli całkiem nieźle radzą sobie w niskimi temperaturami, za to giną w wysokich. Dlatego zaleca się wyparzanie jaj przed użyciem do potraw, które mają zawierać surowe żółtko lub białko.

  • Gosia

    Zamrożone jajka nie mogą zaszkodzić,ale podobno pod warunkiem,że były mrożone w -20 stopniach

  • Majana

    Jaki fajny ten sposób na lody! Podoba mi się, a lody wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam ciepło:)

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Proste i pyszne. To lubimy w Lawendowym Domu:)

  • Mesh

    Nie przepadam za lodami, ale te są absolutnie wyjątkowe. Zrobiłam z wiejską śmietaną, wyszły cuudownie.

    • http://lawendowydom.com.pl/ Lawendowy Dom

      Bardzo się cieszę. Super!

  • AnnaA-G

    Genialny pomysł, sama muszę wypróbować :)

  • Karolina

    Właśnie wypróbowałam przepis, lody nieco blade są już w zamrażalce, jednak zanim tam trafiły zdążyłam trochę „zeżreć” całkiem smaczne, zobaczymy jak będą smakować już jako lody.
    Sam przepis, szybki, łatwy i prosty.

  • Magda

    Przepis ciekawy, ale żeby lody były takie czerwone to 1500g truskawek!!! Lody wyszły śmietankowe, mocno słodkie z truskawką w dalekim tle.

  • paulina2001

    po co jajka ???????????

    • GracjaneQ

      do otrzymania masy z białek inteligencie -,-

  • paulina2001

    wystarczy cukier , tryskawki (mrożone ) , może śmietana !!!!!!!!!!!

  • kinia słabaszewska

    można na 20 godzin