Domowe lody truskawkowe

17 czerwca 2012, 12:06 | Desery Kuchnia | 22
Domowe lody truskawkowe

Sprawa jest bardzo prosta – kilka składników i niewiele wysiłków, a w zamian prawdziwie truskawkowe, domowe lody. Lubię je właśnie za to, że nie potrzebuję do ich przygotowania żadnych specjalistycznych sprzętów. No i zawsze się udają. Dla tych z Was, którzy mają pewne obawy przed spożyciem surowych jaj lub szukają przepisów na lody bez mleka, mam inną propozycję – zajrzyjcie tu.

 

Domowe lody truskawkowe

To niezwykle prosty przepis na domowe lody. Dodatek przesmażonych na maśle truskawek sprawia, że nie można im się oprzeć.

150 g truskawek

masło do podsmażenia

2  jajka

szczypta soli

120 g cukru pudru

300 ml śmietanki kremówki

Truskawki pokroić na ćwiartki, podsmażyć na rozgrzanym maśle i dokładnie ostudzić. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać połowę cukru i dalej ubijać do otrzymania lśniącej masy. W drugiej misce utrzeć żółtka z pozostałym cukrem na białą masę, a w kolejnej ubić na sztywno śmietanę.  W jednym naczyniu połączyć wszystkie masy. Dodać truskawki, wymieszać i  przełożyć do pojemnika. Nakryć folią i wstawić do zamrażalnika na min. 5 godzin. Wyjąć na 10 minut przed podaniem, żeby lody lekko zmiękły i dały się wyjąć łyżką do lodów.

Przepis pochodzi z trzeciego numeru magazynu Lawendowy Dom. Znajdziecie tam wiele innych pomysłów na lato. Kolejny numer już wkrótce!

Dziękuję Oldze Smile za pomysł ze smażonymi truskawkami.

Aaaaa, jeszcze dziś wieczorem obiecana niespodzianka dla czytelników Lawendowego Domu. Do zobaczenia!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Domowe lody truskawkowe”

  1. Anna Wierzchowska pisze:

    mmmm pychotka:) wyglądają przepysznie!

  2. Żona swojego męża pisze:

    Wyglądają smakowicie, na pewno chętnie wypróbuję!:)
    I duży plus za to, że można je zrobić bez maszyny do lodów.:)

    Jeśli chodzi o jajka na surowo – wydaje mi się, że obrobione termicznie – czyli także zamrożone, nie powinny już zaszkodzić.:)

    • Lawendowy Dom pisze:

      Takie przepisy bez potrzeby użycia sprzętu specjalistycznego to ja lubię najbardziej:)

    • Izaura pisze:

      Jeśli chodzi o jajka, to źle Ci się wydaje.Pałeczki Salmonelli całkiem nieźle radzą sobie w niskimi temperaturami, za to giną w wysokich. Dlatego zaleca się wyparzanie jaj przed użyciem do potraw, które mają zawierać surowe żółtko lub białko.

  3. Gosia pisze:

    Zamrożone jajka nie mogą zaszkodzić,ale podobno pod warunkiem,że były mrożone w -20 stopniach

  4. Majana pisze:

    Jaki fajny ten sposób na lody! Podoba mi się, a lody wyglądają wspaniale!
    Pozdrawiam ciepło:)

  5. Mesh pisze:

    Nie przepadam za lodami, ale te są absolutnie wyjątkowe. Zrobiłam z wiejską śmietaną, wyszły cuudownie.

  6. AnnaA-G pisze:

    Genialny pomysł, sama muszę wypróbować :)

  7. Karolina pisze:

    Właśnie wypróbowałam przepis, lody nieco blade są już w zamrażalce, jednak zanim tam trafiły zdążyłam trochę „zeżreć” całkiem smaczne, zobaczymy jak będą smakować już jako lody.
    Sam przepis, szybki, łatwy i prosty.

  8. Magda pisze:

    Przepis ciekawy, ale żeby lody były takie czerwone to 1500g truskawek!!! Lody wyszły śmietankowe, mocno słodkie z truskawką w dalekim tle.

  9. paulina2001 pisze:

    po co jajka ???????????

  10. paulina2001 pisze:

    wystarczy cukier , tryskawki (mrożone ) , może śmietana !!!!!!!!!!!

  11. kinia słabaszewska pisze:

    można na 20 godzin

  12. Olka pisze:

    Wyglądają cudnie i tak pewnie smakują. Dla tych co mają mniej czasu polecam lody wiśniowe, tylko dwa składniki i gotowe. http://jedzeniejakleczenie.blogspot.com/2014/08/swietne-lody-wisniowe-dla-sportowcow.html

  13. PychaLody pisze:

    Fajny pomysł <3 muszęspróbować

  14. Alicja pisze:

    Na ile porcji wychodzi?

  15. Natala pisze:

    Ile mozna przechowywac te lody?

  16. Szczeblewska Weronika pisze:

    proszę lody truskawkowe

Dodaj komentarz