Domowe mleko orzechowe

18 stycznia 2016, 10:09 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje Wegetariańskie | 22
Domowe mleko orzechowe

Domowe mleko orzechowe to chyba mój ulubiony rodzaj mleka roślinnego. O produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka orzechowego są genialne, nie umywają się do kupnych napojów orzechowych z kartonu. No i produkcja banalnie prosta. Poniżej dwie metody, obie stosowane przez nas wymiennie. Pierwszą możesz prześledzić na filmie:

Druga metoda, z użyciem wrzątku przedłuża okres przydatności mleka do spożycia. Smak pozostaje tak samo doskonały :)

domowe-mleko orzechowe_3

Domowe mleko orzechowe

szklanka orzechów laskowych

3 szklanki wody

Metoda 1: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.

Metoda 2: Orzechy zalać wodą i odstawić na noc. Następnie odsączyć na sitku, zalać wrzącą wodą (proporcje te same 3:1), zmiksować. Na sitko wyłożyć gazę, przelać zmiksowane orzechy i starannie odcisnąć.

domowe-mleko-orzechowe_2

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Domowe mleko orzechowe”

  1. Alicja Miluska napisał(a):

    A czy orzechy trzeba obrać z tych brązowych skórek?

  2. Barbara Gutt napisał(a):

    Szkoda tylko,że orzechy takie drogie :(

  3. absolutnie fantastyczne przepisy(bo mam na myśli także te wcześniejsze) na mleko roślinne.

  4. Wioleta napisał(a):

    A skąd taka ładna butelka na mleko? :D

  5. Agnieszka Paździurek napisał(a):

    Uwielbiam mleka roślinne. Dawno, dawno temu zainspirowałaś mnie nimi. Są genialne :-). Moje dzieci lubią gorzkie kakao z mlekiem migdałowym i miodem. Jak i ja.
    Przekazuję je w świat
    Ściskam gorąco

  6. Marz Ka napisał(a):

    No prosze jakie to proste :) Uwielbiam wiec zrobie na pewno. Dziekuje za przepis :) :*

  7. Hania napisał(a):

    A czy można wykorzystać orzechy włoskie?

  8. […] laskowych i tu niespodzianka. Z orzechów najpierw powstało doskonałe mleko orzechowe (przepis tu), a resztę orzechowego miału wykorzystałam właśnie do tego boskiego ciasta. W przepisie […]

  9. Hania Jurago napisał(a):

    Jestem zainspirowana i właśnie blenduję!☺

  10. […] 100 g zmielonych orzechów laskowych (wykorzystałam te, które zostały po produkcji mleka orzechowego) […]

  11. Martha napisał(a):

    Yummy, zrobilam wlasnie mleko kokosowe dzieki Tobie, ostatnio wolę takie mleko, chyba że przyjedzie jakies prosto od krówki bo tak to mnie jakoś odrzuca

  12. Magda napisał(a):

    Weszłam na chwilę ale już teraz wiem, że będę stałym bywalcem w Lawendowym Domu :) nie dość, że cudowne przepisy, apetyczne zdjęcia to jeszcze tak miło, sympatyczne, swojsko ❤

  13. Katarzyna napisał(a):

    Czy do wyrobu tego mleka nadają się również orzechy włoskie? Mam ich pełno, gdyż drzewo jest w ogródku <3 :) właśnie zrobiłam mleko kokosowe z Pani przepisu i jestem pod wrażeniem – mam zamiar wypróbować również inne mleka :)

  14. dolcemale napisał(a):

    Przepis bardzo prosty, ale mnie nie wyszło tak piękne (i zapewne tak smaczne jak Pani). Moje ma kolor słabego kakao, nie wiem dlaczego. A w smaku trochę za bardzo dominuje woda. Może wlałam jej za dużo?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *