Domowe mleko owsiane – produkcja krok po kroku

28 stycznia 2015, 11:21 | Kuchnia Napoje odchudzanie Wegetariańskie | 17
Domowe mleko owsiane – produkcja krok po kroku

mleko owsiane_3Dlaczego warto robić mleko roślinne w domu opisałam tu. Mleko owsiane z ziaren jest gęste, treściwe, ma łagodny smak, w dodatku jest bardzo tanie w produkcji w porównaniu z kosztem mleka owsianego ze sklepu. Za 200 g owsa z którego otrzymacie ponad litr mleka na bazarku płacimy 50 groszy. Koszt kupnego mleka z kartonu to ok. 10 zł. Gotowe mleko wykorzystuję do koktajli, ciast i naleśników.

Mleko owsiane

200 g owsa

1. Ziarno dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do miski, zalać zimną wodą i odstawić na noc.

mleko owsiane2. Następnego dnia ponownie wypłukać i odsączyć na sitku.

mleko owsiane_103. Przełożyć do blendera. Przygotować 1500 ml wrzącej wody. Wlać połowę do kielicha blendera, zmiksować.

mleko owsiane_74. Przelać przez gęste sitko, wycisnąć płyn dociskając drewnianym tłuczkiem. Można też na sitku rozłożyć gazę i odcisnąć całość tak jak ser.

mleko owsiane_5

mleko owsiane_45. Wrzucić ponownie odciśnięte ziarno do blendera, zalać pozostałą wodą i powtórzyć procedurę. Otrzymane mleko przelać do wyparzonej butelki i przechowywać w lodówce do 3 dni.

mleko owsiane_2Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziecie tu, na migdałowe tu, na orzechowe tu. Jeszcze w tym tygodniu pokażę, jak zrobić mleko z płatków owsianych. Powodzenia w produkcji!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

17 odpowiedzi na “Domowe mleko owsiane – produkcja krok po kroku”

  1. Katarzyna Wiśniewska napisał(a):

    Coś można zrobić z papką która zostaje? :)

  2. alko napisał(a):

    Mam głupie pytanie, może nie na miejscu. Ale gdzie kupię taki owies? :)

  3. Agnieszka Piechocińska napisał(a):

    A czy przypadkiem od gorącego się nożyki blendera nie stępią szybciej?

  4. Gdzie kupujesz i jaka jest dostępność owsa?:)

  5. Natalia z Wonnego Wzgórza napisał(a):

    Świetne, na pewno spróbuję!

  6. #ckowska napisał(a):

    O, czekam na mleko z płatków ;)

  7. Ania napisał(a):

    Różni się takie mleczko z ziarna od tego z płatków? To z płatków wyszło mi bardzo gęste, po schładzeniu jak galareta, a po rozcieńczeniu kiepskie w smaku (może takie ma być, ale jakoś mi nie smakowało).

  8. Magda napisał(a):

    A ten owies to samo ziarno czy ma tą łuskę?

  9. Olga napisał(a):

    Czy mleko roślinne można poddać pasteryzacji?

  10. Lenka napisał(a):

    Czy owies może być z łuskami. Taki dostałam i mam go duży zapas. proszę o odpowiedź. Dziś namoczylam. I nie wiem czy dalej robić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *