Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?

7 stycznia 2015, 14:11 | Bezglutenowe Kuchnia Napoje odchudzanie Wegetariańskie | 22
Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?

domowe mleko roślinne_3Mleko roślinne, czyli jakie? Nie śmiejcie moi mili, takie pytania dostaję w komentarzach. Mleko to w tym wypadku nazwa umowna, mówimy o produkcie pochodzenia roślinnego, zastępującego w diecie mleko pochodzenia zwierzęcego. Używam go do naleśników, ciast, deserów, jako dodatek do śniadań, koktajli i kawy. Na sklepowych półkach ze zdrową żywnością znajdziemy kartony z mlekiem sojowym, ryżowym, owsianym, orzechowym, kokosowym lub migdałowym. Kosztują od 9-13 zł za litr, czyli sporo. Kupuję je dość często, gdy brak nam czasu na domową produkcję lub jesteśmy w podróży. W Lawendowym Domu produkcją domowego mleka zajmuje się Lubo i osiągnął w tym moim zdaniem tytuł mistrza. Siedliśmy więc sobie z notesem i długopisem i oto, co nam z naszych rozważań nad mlekiem (wcale nie rozlanym) wyszło.

domowe mleko roślinne_4Mleko migdałowe – najdroższe w produkcji z całej przedstawionej tu trójki.
z 250 g migdałów (koszt ok. 10 zł np. u nas w warzywniaku) otrzymujemy 1500 ml mleka. W sklepie litr mleka migdałowego to od 9-12 zł.
Mleko kokosowe – nie mylić z tym sklepowym z puszki. Bardzo proste i błyskawiczne w produkcji. Z 200 g wiórków kokosowych otrzymujemy 1500 ml mleka.
Mleko owsiane – tu cena surowca podstawowego, czyli ziaren owsa w stosunku do ceny mleka sklepowego jest kuriozalna. Za 200 g owsa na bazarku płacimy… 50 gr (słownie: pięćdziesiąt groszy). Otrzymamy z niego 1500 ml gęstego mleka owsianego o bogatym smaku.
Dlaczego warto robić w domu mleko roślinne?
– cena mleka domowego jest niższa od kupnego, jeśli uda się znaleźć surowiec w dobrej cenie. Najdroższe są migdały i orzechy, ale warto się wysilić i poszukać ich w dobrej cenie.
– smak domowego bezkonkurencyjny. Intensywny, naturalny, bez żadnych wzbogacających dodatków
– brak dodatku cukru i soli. To dla mnie ogromnie ważne, staram się unikać dodatkowych źródeł cukru i soli w diecie.
– jest w 100 % naturalne. Ma krótki okres przydatności do spożycia, wytrzymuje w lodówce 3-4 dni, robimy je więc na bieżąco.
– brak konserwantów
– w kupnym mleku w 1 l znajdziecie ok. 2,5 % migdałów, w tym domowym jest ich ok. 20%. Podobnie jest z innymi rodzajami, wartość odżywcza mleka robionego w domu jest dużo wyższa.
Mam nadzieję, że przekonałam Was do produkcji domowego mleka roślinnego. Jutro pokażę, jak w prosty sposób robimy w domu moje ulubione mleko migdałowe. Miłego dniaaaa!

domowe mleko roślinne

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

22 odpowiedzi na “Domowe mleko roślinne – dlaczego warto robić je samemu?”

  1. Sylwia Nina napisał(a):

    Proszę o szczegóły jak zrobić mleko kokosowe.

  2. margot napisał(a):

    Ja kokosowe robię z przepisu Asi z Sojaturobię i jest świetne , ale owsiane robiłam raz i coś nie tak, wyszło , ale bez szału , tak ,ze czekam z wielka niecierpliwością na przepis na to owsiane szczególnie

  3. Nic na siłę napisał(a):

    A do czego się używa takiego mleka? Pije się je normalnie ze szklanki czy co?

  4. Daria napisał(a):

    Oj odkąd zrobiłam pierwsze domowe już nie kupuje księgowego gotowca:)

  5. osiem napisał(a):

    mogłabym prosić o przepis na mleko owsiane? wszędzie widziałam tylko z płatków owsianych, które nie jest za specjalne szczerze mówiąc ;)

  6. Gosia Kalemba-Drożdż napisał(a):

    W domowym mleku migdałowym też jest niewiele migdałów, bo większość jednak się odcedza…

  7. Daria. napisał(a):

    zdecydowanie nie ma nic lepszego od domowego mleka roślinnego – jak dla mnie najlepsze z migdałów i nerkowców ;)

  8. Aga P. napisał(a):

    Witam.
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, zdrówka, pomyślności, dalszej wspaniałej kreatywności oraz wiecznego rozbrajającego uśmiechu życzę :)
    Czekam niecierpliwie na mleko owsiane, zdradź, proszę, rodzinna tajemnicę ja jego produkcję )
    Miłego dnia
    Aga P.

  9. plecakpelen smakow napisał(a):

    Czekam na przepis na kokosowe! Przekonuje mnie jego cena, na migdałowe będę sobie pozwalać od czasu do czasu, ale myślę, że to właśnie kokosowe zagości u mnie na co dzień :).
    Ostatnio zmieniłam dietę z powodów zdrowotnych, wykluczyłam zboża, nabiał, cukier i alkohol, niestety mleka mi bardzo brakuje. Kilka dni temu kupiłam ryżowe, ale jak dla mnie w smaku jest paskudne :(.

    Czekam na przepis!

    Pozdrawiam!
    Słomka

  10. Przepis, przepis plijssssss!!!!!

  11. Julin napisał(a):

    czekam bardzo na mleczko migdałowe
    pozdrawiam serdecznie

  12. Dominika napisał(a):

    a ja mleko owsiane robię z płatków owsianych – proste i tanie

  13. BogusiaM napisał(a):

    Ok, a gdzie przepis?;)

  14. Karolina napisał(a):

    Ja już robiłam sojowe, kokosowe i z orzechów laskowych. Wszystkie smaczne. Teraz chyba spróbuję owsianego ;)

  15. […] mleku roślinnym napisałam już sporo. Zajrzyjcie tu, a dowiecie się, dlaczego warto je robić w domu. Często pytacie, do czego używam takiego mleka. […]

  16. […] warto robić mleko roślinne w domu opisałam tu. Mleko owsiane z ziaren jest gęste, treściwe, ma łagodny smak, w dodatku jest bardzo tanie w […]

  17. […] rodzaj mleka roślinnego. O produkcji mleka roślinnego w domu napisałam już sporo. Zajrzyj tu. Polecam też przepis na mleko kokosowe, owsiane i migdałowe. Smak i konsystencja mleka […]

  18. […] mleka roślinnego. Dlaczego robimy je w domu, zamiast kupować mleko w kartonie opisałam tu. Teraz czas zakasać rękawy i wziąć się do roboty. Powiedzmy sobie szczerze, tej roboty zbyt […]

  19. Bea napisał(a):

    Dziękuję za cenne informacje. Inspirowałam się Twoim postem, kiedy pisałam o tym, jak zrobić mleko roślinne w wyciskarce do soków na swoim blogu, zapraszam do przeczytania: http://wycisnij.pl/wyciskamy-mleko-roslinne/ Polecam wszystkim zakup wyciskarki, bardzo ułatwia przygotowanie mleka w domu. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *