Domowe pączki bezglutenowe

2 lutego 2018, 22:04 | Bezglutenowe Ciasta i ciasteczka Kuchnia Przepisy | 6
Domowe pączki bezglutenowe

Bardzo udana wersja tradycyjnych pączków w wersji bezglutenowej. Miałam obawy czy pączki wyrosną i będą smaczne, ale ku mej radości udały się doskonale. U mnie w domu zajadamy je posypane jedynie cukrem pudrem, ale po usmażeniu można je też polać lukrem i udekorować skórką pomarańczową.

Domowe pączki bezglutenowe

7 żółtek

1 jajko

50 g drobnego cukru

skórka otarta z cytryny

70 g masła

250 ml mleka

500 g mąki bezglutenowej

14 g drożdży instant

łyżka spirytusu

marmolada różana

olej do smażenia

  1. Żółtka i jajko ubić z cukrem do białości. Dodać skórkę z cytryny.
  2. Masło roztopić, mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z drożdżami.
  3. Do masy żółtkowej dodawać na przemian masło wymieszane z mlekiem oraz mąkę z drożdżami, na koniec wlać spirytus.
  4. Wyrobić gładkie ciasto. Formować pączki wielkości piłeczki pingpongowej i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. W każdej porcji ciasta zrobić wgłębienie i umieścić w nim po łyżeczce marmolady.
  6. Zaklejać ciasto i formować kulki. Posmarować z wierzchu olejem, żeby nie obeschły, przykryć ściereczką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 30 st.C, żeby wyrosły.
  7. W dużym płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć pączki partiami z obu stron. Podczas smażenia olej nie powinien być zbyt gorący, gdyż pączki spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe.
  8. Usmażone wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Domowe pączki bezglutenowe”

  1. Alina napisał(a):

    Mam pytanie odnośnie mąki? Jaka konkretnie? Mieszanka z bezglutenowych czy może gotowa mieszanka? One niestety często mają długi i skomplikowany skład :(

  2. Asia napisał(a):

    Proszę o informację o jaką mąkę bezglutenową chodzi. Pozdrawiam

  3. Bernadett napisał(a):

    Spirytusu zawiera gluten (dla osób które reagują na śladowe ilości glutenu to istotne ) trzeba wybrać alkohol nie zawierający glutenu. Podawanie w przepisie bezglutenowym spirytusu może uśpić czujność np. Babci ktora chce jak najlepiej dla wnokow a później jest problem.

    • Diana napisał(a):

      Zależy który spirytus, tak samo zależy która wódka. Spirytus z akcyzą za zwyczaj robiony jest albo ze zboża albo z skrobi ziemniaczanej warto patrzeć na akcyzę bo ona określa który spirytus jest dla nas bezpieczny, osobiście w przepisie użyłam wódki wyborowej bo jest na skrobi ziemniaczanej

  4. Przy takich pączusiach warto czasem zapomnieć o diecie :) Serdecznie pozdrawiamy – DaPietro

  5. ewa napisał(a):

    Mmm robisz konkurencję mojej babci :DD

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *