Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.

30 sierpnia 2016, 14:22 | Bezglutenowe Kuchnia przetwory Wegetariańskie | 53
Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.

Jak zrobić domowe suszone pomidory pisałam już w Lawendowym Domu kilkukrotnie. Wciąż pojawia się sporo pytań na ten temat, więc dziś przedstawiam prostą, sprawdzoną przez nas wielokrotnie instrukcję krok po kroku. Zaczynamy zabawę od czerwonego, świeżego pomidora, by finalnie cieszyć się słoiczkiem suszonych pomidorów z delikatnym aromatem ziół i czosnku.

domowe-suszone-pomidory-przepis_05

Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie

  • Kup pomidory odmiany Lima. Charakteryzują się podłużnym kształtem, małą ilością soku i pestek, za to dużą ilością miąższu. Na początek proponuję 4 kg. Po przekrojeniu powinny się zmieścić na blachy dostępne w standardowym wyposażeniu piekarnika.
  • Umyj pomidory, przekrój wzdłuż na pół.

domowe-suszone-pomidory-przepis_01

domowe-suszone-pomidory-przepis_02

  • Ułóż na blachach. Sporo osób na tym etapie wydrąża pomidory z pestek. My tego nie robimy, bo pestki nam w niczym nie przeszkadzają. Wybór zostawiam Tobie.
  • Wstaw blachy z pomidorami do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z włączonym termoobiegiem. Pozostaw drzwiczki piekarnika lekko uchylone, by woda, która będzie odparowywać miała swobodne ujście.
  • Co jakiś czas zajrzyj do piekarnika i wyjmij pomidory, które się ususzyły.

domowe-suszone-pomidory-przepis_03

  • Na zalewę przygotuj: olej lub oliwę, sól, czosnek, zioła
  • Wysterylizuj słoiki.
  • Do słoików włóż ususzone pomidory, czosnek, zioła i sól. Możesz też dodać odrobinę octu winnego jeśli lubisz bardziej wyrazisty smak. Pomidory ułóż dość ciasno do ¾ wysokości słoika.

domowe-suszone-pomidory-przepis_04

  • Podgrzej olej, ale uważaj, żeby go nie zagotować.
  • Zalej pomidory olejem centymetr ponad ich poziom.
  • Zakręć słoiki, odwróć do góry dnem i zostaw na noc. Nie musisz ich pasteryzować. Tak przygotowane pomidory wytrzymają spokojnie do następnego sezonu na pomidory.

domowe-suszone-pomidory-przepis_09

domowe-suszone-pomidory-przepis_07

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

53 odpowiedzi na “Domowe suszone pomidory w ziołowej zalewie. Prosta instrukcja krok po kroku.”

  1. Joanna Filip napisał(a):

    Ile sloiczkow powinnam otrzymać z 4 kg pomidorów? Domyślam sie ze nie więcej niż 2 ;-)

  2. Joanna Urbańska napisał(a):

    20 kg już niebawem w sloikach

  3. Robie od lat takie ale przepis modyfikowalam przez lata sama a tu proszę znajduje identyczny są cudownie pyszne

  4. Iwona Pietrucha napisał(a):

    Ja się przymierzam do debiutu ale proszę o informację jak długo suszymy?

  5. Dorota Maria Jankowska napisał(a):

    Aleksandra Majka róbcie z Irena

  6. DANKE für das REZEPT
    habe es mir gleich abgespeichert
    habe so viele TOMATEN im GARTEN

    wünsche noch einen schönen ABEND
    bis bald die BIRGIT aus TIROL

  7. U mnie juz zrobione pomidory suszone i nie tylko pomidory

  8. Monika Słoniewska napisał(a):

    Co roku, od 15 lat, sama suszę pomidory. Zwykle około 50 kg. Mój przepis różni się tym, że ja pomidor solę przed włożeniem do piekarnika. I to całkiem sporo solę. Sól wyciąga wilgoć z pomidora. Piekarnik pracuje przez tydzień w trybie 20h/4h odpoczynku na mój sen A potem jest uczta przez rok!

  9. Justyna Orszulak napisał(a):

    Kończę 1. słoik. Jeść :)

  10. Agata Szabrańska napisał(a):

    Jakie zioła powinnam umieścić w słoiczkach? Powinny być świeże czy suszone? W ta sobotę robię pierwsze słoiki w życiu!

  11. Barbara Lutomirska napisał(a):

    Lawendowy Dom a jakich ziół użyć? Bazylia? Co jeszcze?

  12. mama maluchów napisał(a):

    Do czego można wykorzystać później tak ususzone pomidory?

  13. Małgorzata Balcerska napisał(a):

    Dobra, robię bo uwielbiam je :)

  14. Avrea napisał(a):

    ja wydrążone suszyłam w suszarce ,ale czy połówki tez wysusze muszę spróbować jak to będzie , chyba ,że ktos ma doświadczenie z suszeniem połówek w suszarce ?

  15. Maria Ochijewicz napisał(a):

    Renata Kulasza coś dla Ciebie i dla mnie:)

  16. Magdalena Wolaszek napisał(a):

    Musza byc, niezastapione

  17. Zaneta Hajnowska napisał(a):

    A jakiej oliwy używasz? Mam urodzaj koktajlowych, może bym coś ususzyła :)

  18. O proszę. Przepis wart przetestowania. Bardzo lubię takie rozwiązania. Szczególnie z pomidorami w tle;)

  19. Karina Łuczyńska napisał(a):

    Uwielbiam. Robię je zgodnie z tym przepisem od dwóch lat i zawsze robią furorę

  20. A co mi tam- zrobię!

  21. Agnieszka Kwiecień napisał(a):

    nigdy nie robiłam ale teraz napewno spróbuję :) uwielbiam suszone pomidory❤

  22. trzynastka napisał(a):

    Czy w średniowiecznym piekarniku bez termoobiegu też się uda ?

  23. Teresa napisał(a):

    Mam jeden problem – mój piekarnik na zabezpieczenie przed otwieraniem drzwiczek i przez cały czas, nawet lekko uchylony wyje jak potępieniec,
    czy można wobec tego suszyć w zamkniętym piekarniku z włączonym termoobiegiem ? Czy ktoś próbował taka wersję ?
    A co z suszarką do grzybów – czy można suszyć pomidory ? jak długo ? Jak poznać, że to już ? czy solić przed suszeniem?
    Może ktoś poradzi, bo suszone pomidory b. lubię i wydaję majątek na kupno gotowego produktu

  24. agnsud napisał(a):

    Ile oleju/oliwy potrzeba na proporcje z przepisu?

  25. Agnieszka Suder napisał(a):

    Ile oleju/oliwy powinnam przygotować na tę porcję pomidorów?

  26. Kasmatka napisał(a):

    Pomidory ususzyłam zgodnie z instrukcją, jutro pójdę po śliczne słoiki i będę wekować :)

  27. Katarzyna napisał(a):

    Czasem warto zrobić coś swojego, zamiast znowu kupować w markecie. I wygląda na to, że ten przypadek jest na to idealnym przykładem :-) Trzeba przetestować.

  28. Kasia napisał(a):

    Czy takie pomidory mogą stać w szafce czy muszą w lodówce? W lodówce olej ‚zastygnie’.. i jeśli w szafce to ile czasu mogą stać ? Wolałabym zrobić jeden wielki sloj niż kilka małych.. poradzcie proszę :) !

  29. Katka napisał(a):

    Jeżeli zdecyduję się na mrożenie pomidorów to po rozmrożeniu partii zalewam też gorącą oliwą czy może być zimna?

  30. opakowania jednorazowe napisał(a):

    Nigdy jakoś nie pomyślałem, aby zrobić suszone pomidory własnoręcznie :) Dzięki za porady

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *