Domowe tortille kukurydziane

18 stycznia 2012, 13:57 | Chleby i bułki Kuchnia Przepisy | 5
Domowe tortille kukurydziane

Domowe tortille kukurydziane to absolutny hit w naszym domu. Nie będzie to opowieść o kuchni meksykańskiej. Nie będzie to oryginalny, jedynie słuszny przepis z użyciem masa harina, bo zwyczajnie nie mam jej pod ręką. Nie mam jej nawet w bliższym lub dalszym sklepie i podejrzewam, że większość z Was nie ma jej również. Ale jeśli macie ochotę na kukurydziane, pachnące masłem placki, które można podjadać same lub z tysiącem nadzień, to bardzo proszę. Są pyszne. Miękkie i elastyczne. Moje są niewielkie, w sam raz do ręki.
Zajadałam je klasyczne, z najpyszniejszym chili con carne, jakie przyszło mi kiedykolwiek jeść. Po przepis odsyłam do jesiennego wydania magazynu Lawendowy Dom.

Domowe tortille kukurydziane

170 g mąki pszennej
170 g mąki kukurydzianej
50 g masła
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki sody
200 ml wrzącej wody

Do miski wsypać oba rodzaje mąki, dodać sól, sodę i wymieszać. Dodać pokrojone masło i wlać wodę, cały czas wyrabiając łopatką, aż składniki się połączą. Gdy ciasto nieco przestygnie, zacząć wyrabiać je ręcznie, aż będzie elastyczne. Zawinąć je w folię spożywczą i odstawić na ok. 30 minut. Następnie odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego i rozwałkowywać na placki średnicy ok. 12 cm. Piec na dobrze rozgrzanej, suchej patelni po ok. 1 minutę z każdej strony.
Po upieczeniu trochę twardnieją, ale wystarczy je lekko podgrzać, by stały się miękkie i elastyczne.

U nas wiosenne przebłyski. Pomiędzy wyprzedażowym szaleństwem, wypatruję w sklepach kolekcji na nadchodzący sezon. Powstają wiosenne materiały, o których opowiem Wam już niedługo. Pozdrawiam serdecznie :)

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

5 odpowiedzi na “Domowe tortille kukurydziane”

  1. Margo napisał(a):

    Wychodzą pyszne za każdym razem.

  2. Iwona napisał(a):

    Mój Maluch 3letni właśnie kończy 5placek… super przepis! Dzięki!

  3. […] to zestawienie uwielbiają moje dzieci. Doskonały przepis na tortille kukurydziane znajdziesz tu. Moją zupę z soczewicy doprawiłam ją czosnkiem niedźwiedzim, ale ta zupa lubi różne dodatki. […]

  4. Magda napisał(a):

    A czy można je zrobić z samej mąki kukurydzianej? Albo jakoś inaczej, żeby były bezglutenowe.

  5. Jolka napisał(a):

    Genialne -jutro robię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *