Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym

13 czerwca 2012, 10:09 | Bezglutenowe Desery Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia | 23
Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym

Domowy budyń na bazie mąki kukurydzianej.  Z miodem i pysznym musem truskawkowym, to jest to, czego mi trzeba. Podwieczorek przedszkolaka kręci mnie dzisiaj bardzo, na przekór paskudnej pogodzie, a może właśnie dlatego. Widzicie te czarne kropeczki? Jak ja je lubię!

Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym

 

Budyń:

500 ml mleka

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

pół laski wanilii

3 łyżki mąki kukurydzianej

2 żółtka

mus truskawkowy:

150 g truskawek

3 łyżki miodu

Wanilię przekroić wzdłuż, końcem noża wyskrobać ziarenka. Do garnka wlać 350 ml mleka, dodać miód, ziarenka i laskę wanilii, zagotować. Pozostałe mleko zmiksować z żółtkami i mąką  kukurydzianą. Wlać stopniowo do gotującego się mleka, cały czas mieszając.  Gotować ok 3-4 minuty, aż budyń zgęstnieje.Truskawki umyć, obrać i zmiksować z miodem. Do miseczek lub słoiczków włożyć po porcji musu truskawkowego i budyniu.

Smacznego!

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

23 odpowiedzi na “Domowy budyń waniliowy z musem truskawkowym”

  1. Beata ♥ napisał(a):

    o mniam! budyń byłby dziś jak najbardziej na miejscu!

  2. Lawendowy Dom napisał(a):

    Beata, widzę, że się rozumiemy :)

  3. Agnieszka Szwajcok napisał(a):

    Oj, tak dziś ewidentnie pogoda na tego typu desery :) ps. kropeczki uwielbiam…

  4. Joanna Pachniewska napisał(a):

    Z takim budyniem to jak najbardziej wypada wyskakiwać!!:) O mniam!:)

  5. Bożena ... napisał(a):

    Nie znałam wcześniej LawendowegoDomu, a to jest tak cudowne miejsce.
    Będę częstym gościem ;)
    Mam pytanko, czy magazyn „LawendowyDom” można gdzieś dostać w wersji papierowej?

  6. Anna Wierzchowska napisał(a):

    mmm wygląda przepysznie! :)
    wczoraj jadłam budyń waniliowy, ale taki z torebki. domowej roboty wygląda dużo dużo smaczniej:))) i ten truskawkowy mus na spodzie… ślinka cieknie:)

  7. Izabela Renner napisał(a):

    A budyń rewelacja! Jem tylko waniliowy – to po pierwsze. Po drugie – niedawno nauczyłam się go jeść z sokiem malinowym, ale truskawki są w moim życiu Nr 1!!! Zabieram przepis do siebie z linkiem do tej strony. Mogę?

  8. Musta napisał(a):

    Ajj cudny przepis! KONIECZNIE muszę wypróbować! :D

  9. Majana napisał(a):

    Ach,ależ cudowny! I ten mus na dole, no coś pięknego!
    Śliczne zdjecia, jak zawsze :)

  10. Marlena Marchewka napisał(a):

    Budyń kojarzy mi się z dzieciństwem i z hasłem: „smutno Ci? a może budyń?” wygląda przepysznie! trzeba skosztować!

  11. Kasia napisał(a):

    Uwielbiam budyń… z dzieciństwa pamiętam że tato dawał „na spód” łyżkę dżemu jagodowego… Rewelacja :) Pozdrawiam!

  12. Monika Piłka napisał(a):

    dziękuję za inspirację :) budyń – cud-miód, a przepis zagościł na moim blogu http://zapach-domu.blogspot.com/2013/07/a-moze-budyn.html

  13. Goska napisał(a):

    Super przepis, zjadlam wszystko, wylizalam miseczke i zaraz pekne

  14. Halina, moje gotowanie napisał(a):

    czarne kropeczki nadają jakiegoś wyjątkowego klimatu, też je lubię :-)

  15. Oktawia napisał(a):

    A czym można zastąpić mleko krowie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *