Domowy fast food – pomysł na wegetariańskie burgery z soczewicy

17 września 2013, 07:48 | Chleby i bułki Dania główne Kuchnia Wegetariańskie | 6
Domowy fast food – pomysł na wegetariańskie burgery z soczewicy

Jak zrobić orkiszowe bułeczki już wiecie, teraz czas na resztę. Przedstawiam trzy propozycje i doprawdy trudno mi się zdecydować, która jest najsmaczniejsza.

torebki

bułki orkiszowe_3

Burger z serem i domowym ketchupem – jako dodatki występują rzodkiewki, kiełki rzodkiewki, szpinak, czerwone pomidory, żółty ser i domowy ketchup, na który przepis znajdziecie tu.

burger z serem

Burger z sosem czosnkowym na bazie fety (zmikswoana feta, jogurt naturalny, czosnek), żółtymi pomidorami i dymką.

burger z sosem czosnkowym

Burger z pikantnym i bogatym w smaku sosem różowym (zmisowany ser pleśniowy, jogurt naturalny, majonez  i odrobina koncentratu pomidorowego) z botwinką.

burger z botwinką

Przepis na wegetariańskie burgery z soczewicy już się pojawiał w Lawendowym Domu. Dla ułatwienia przypomnę go tutaj:

Burgery z soczewicy

350 g czerwonej soczewicy

3 cebulki dymki

½ pęczka natki pietruszki

4 listki świeżej mięty

1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

1 ząbek czosnku

sól

1/2 szklanki bułki tartej

jajko

kasza kukurydziana

olej do smażenia

Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości wody na papkę. Cebulę drobno posiekać, zeszlić na oleju. Dodać posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól do smaku. Wymieszać, wsypać bułkę, dodać jajko i wyrobić masę. Jeśli jest za rzadka, dosypać jeszcze trochę bułki. Z masy uformować kotlety, obroczyć je w kaszy i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron  na złoty kolor.

No to którą opcję wybieracie?

burgery_10

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

6 odpowiedzi na “Domowy fast food – pomysł na wegetariańskie burgery z soczewicy”

  1. Mateusz napisał(a):

    Przecież to nie jest wegetariańskie, skoro w burgerze jest jajko…

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Mateusz, mam w domu dwoje wegetarian, którzy jajka jedzą. Zapewne masz na myśli laktowegetarian, którzy z diety wyłączają właśnie jajka. Pozdrawiam.

      • Caroline napisał(a):

        Wegetarianizm- wyłączenie z diety mięsa. Weganizm- wyłączenie z diety mięsa i produktów odzwierzęcych :) masę na kotleciki właśnie zrobiłam, czekam na małżonka… wygląda apetycznie :D tzn. kotleciki :D

    • Martek napisał(a):

      albo wegan…

  2. Martaaaasa napisał(a):

    Polecam zamienic soczewice zielonym mrozonym groszkiem!

  3. adam napisał(a):

    Wszystko spoko, wyglądają ładnie, ale podczas jedzenia „kotlety” spłaszczają się zdecydowanie utrudniając spożywanie.
    Jakaś metoda? Grubość to ok 1,5 cm, może powinny być bardziej wysmażone?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *