Domowy popcorn w trzech smakach.

29 października 2011, 15:16 | Dieta Dla dzieci Dzieci Kuchnia Przepisy Przystawki | 15
Domowy popcorn w trzech smakach.

Proste patenty z dużym potencjałem – lubię to! Trochę kukurydzianych ziaren, niewielka ilość oleju i w kilka minut mamy gotową bazę. Od Waszej fantazji zależy, co zrobicie z tym dalej. Dziś przedstawiam trzy klasyczne propozycje na domowy popcorn.


Klasyczny domowy popcorn

200 g suszonych ziaren kukurydzy
3 łyżki oleju

Na dno garnka wlać olej i wsypać ziarna kukurydzy. Teraz najważniejsze, trzeba koniecznie garnek przykryć pokrywką, inaczej narażamy się na obstrzał! Przykryty pokrywką garnek postawić na średni ogień, potrząsać nim co jakiś czas. Po krótkim czasie będzie słychać najpierw pojedyncze wybuchy, potem całe salwy. To dobry znak, wszystko idzie zgodnie z planem. Gdy ostatnie wybuchy ucichną, popcorn jest gotowy. Jest gorący, trzeba koniecznie poczekać, aż ostygnie.

Baza gotowa, teraz czas na zabawę.

Podejście pierwsze, czyli popcorn z masłem i solą.

W rondelku roztopić 2 łyżki dobrego gatunkowo masła z 1/2 łyżeczki soli. Można też użyć masła solonego. W dużej misce wymieszać masło z popcornem.

Podejście drugie, czyli popcorn z rozmarynem i parmezanem.

W rondelku roztopić 2 łyżki dobrego masła, a następnie dodać 1/4 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu i 2 łyżki startego parmezanu. Wymieszać w misce popcorn z ziołowo-serową mieszanką.

Podejście trzecie, czyli popcorn z karmelem.

Na petelnię wsypać 150 g cukru zwykłego wymieszanego z cukrem waniliowym. Cukier skropić łyżką wody, podgrzewać powoli, aż cukier się roztopi i stopniowo przybierze złocisty odcień. Dodać popcorn, mieszać, aż wszystkie kawałki pokryją się cieciutką warstwą karmelu. Następnie przełożyć na blachę wyłożoną nieprzywierającym papierem i zostawić do ostygnięcia.

A jutro podpowiem, jak przy pomocy popcornu obezwładnić nawiedzające nas w Halloween potwory. To bardzo proste. Do zobaczenia!

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

15 odpowiedzi na “Domowy popcorn w trzech smakach.”

  1. KUCHARNIA, Anna-Maria napisał(a):

    Świetny! Wyciągam ręce po każdy z kubeczków;)
    Pozdrawiam!

  2. Karolina napisał(a):

    Pycha. Uwielbiam popcorn, a do niego dobry film :)

  3. martu napisał(a):

    Beato niezła z Ciebie telepatka.Na wiczór umówiliśmy sie popcornowo.Starszak zażyczył sobiepopcorn z cukrem i skórką pomaranczy tak jak to robi Olivier:) (ale nie mam cytusów w domu) , wiec podam maślany. Do tej pory nie robiłam z masłem.

  4. Cynthia napisał(a):

    Dzięki za inspirację! Rewelacyjny pomysł na jesienny wieczór filmowy…proste a tyle radości :)

  5. Mona napisał(a):

    to jest pycha ! Taka pachnąca przekąska i dobry film..to jest pomysł na jesienny wieczór :)

  6. Inka napisał(a):

    Takie przepisy wprawiają mnie całkiem w zdumienie typu: Dlaczego do tej pory zawsze marzyłam o popcornie w karmelu i nigdy go nie zrobiłam! To takie proste! Pięknie opisane i pokazane, wyśmienite zdjęcia i pomysł rewelacja proste i wspaniałe.
    Pozdrawiam ciepło!
    Inka

  7. Lukrecja napisał(a):

    mniam mniam
    a dziecko już śpi
    muszę do jutra poczekać

  8. sauria80 napisał(a):

    z karmelem – mój faworyt :P

  9. Śnieżka gotuje napisał(a):

    Moje dziecko – chłopiec lat 6 stwierdził, zaglądając mi przez ramię: ja chcę taką kukurydzę. Po moich wyjaśnieniach – blog, bloggrr itp. Stwierdził: "Ja chcę odwiedzić tę panią Beatę " :)))))

  10. Majana napisał(a):

    hehe;D Swietne ,wszystkie wersje!:)

  11. Maggis Zaubernadel napisał(a):

    uwielbiam popcorn ale tych smakach jeszcze nie probowalam. pozdrawiam serdecznie

  12. asieja napisał(a):

    dzisiaj wybrałabym z masłem i solą:-)

  13. Joanna napisał(a):

    świetne przepisy:) Na pewno wypróbuję:)

  14. Wera napisał(a):

    ja chcę ziołowo serowy… ale i tak chodzi za mną wciąż paprykowy teraz. :)

  15. ŁUkasz napisał(a):

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *