Domowy zakwas na żurek

19 stycznia 2016, 09:58 | Kuchnia Wegetariańskie Wielkanoc wielkanocne potrawy Zupy | 24
Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek ma kwaskowy, wyrazisty smak z wyraźną nutą czosnku. Można oczywiście kupić gotowca w warzywniaku lub na bazarku, ale radocha z produkcji własnego żurku jest nie do opisania, więc warto spróbować :) Co może pójść nie tak? Zakwas lubi ciepło, inaczej będą kłopoty. I to jest najważniejszy punkt całej zabawy. Reszta jest banalnie prosta. To zaczynamy zabawę?

zakwas-na-zurek

Domowy zakwas na żurek

100 g mąki żytniej razowej

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

po 2 ziarna pieprzu i ziela angielskiego

500 ml ciepłej wody

  1. Do słoja lub kamionkowego garnka włożyć wszystkie suche składniki.
  2. Zalać ciepłą wodą, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.
  3. Co jakiś czas zamieszać i sprawdzać, czy nie jest mu za zimno (serio).
  4. Gdy zakwas zacznie przyjemnie pachnieć i lekko „pracować” na powierzchni, to znaczy, że jest gotowy.
  5. Zlać go do butelki, zakręcić i trzymać w lodówce do momentu użycia.

zakwas-na-zurek_3

Po przespis na doskonały żurek zapraszam tu.

zurek-wegetarianski_2

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

24 odpowiedzi na “Domowy zakwas na żurek”

  1. […] Żurek to zupa nad zupami. Kocham go za wyrazisty, niepowtarzalny smak i za to, że robi się go w tak prosty sposób. Jakby ktoś ma przed sobą żurkowy debiut, służę praktycznymi radami żurkowej wyjadaczki. Na bazarkach, straganach, sklepach spożywczych i w warzywniakach dostaniecie półlitrówki z żurkowym zakwasem. Jego domowa produkcja jest banalnie prosta, więc w tym roku, tuż przed Wielkanocą rzucam Wam żurkowe wyzwanie i zachęcam do samodzielnego przygotowania domowego zakwasu na żurek. Po przepis zapraszam tu. […]

  2. Ewa napisał(a):

    W jak ciepłym miejscu ma stać? czy wystarczy że na półce kuchennej w temp.23 stopni.

  3. Edyta napisał(a):

    Pani Beatko, czy może być mąka żyta typ 720? Pozdrawiam :-)

  4. Edyta napisał(a):

    Pani Beatko, czy może być mąka żyta typ 720?

  5. Rabarbarowo.pl napisał(a):

    Będę nastawiać w przyszłym tygodniu :) Przyda się <3

  6. Lidia Urban napisał(a):

    Przepis ‚spadł’ mi z Lawendowego Domu jak z nieba :) Zakwas nastawię już jutro. Dziękuję ;)

  7. Andrzej Madry napisał(a):

    Haha juz pędzę do kuchni

  8. Fiona Wojciechowicz napisał(a):

    Gosia Be robilas z tego przepisy?Planuje zrobic Ten zakwas

  9. Marta Pałasz napisał(a):

    A właśnie dzisiaj myślałam, że trzeba poszukać przepisu na świąteczny żurek…to już mam

  10. Ewa Boznańska napisał(a):

    Czekam na Twój przepis na świąteczny żurek Beato☺!

  11. Kinga Twaróg napisał(a):

    Niedawno ciebie poznałam ale super kontakt :). Czy wiesz może jak zrobić zakwas bezglutenowy ? Jakiej maki użyć?

  12. Marzena Domagalska napisał(a):

    dziekuje za przepisy na Swieta Bozego Narodzenia tez od Pani bralam przepisy wszystko wyszlo pysznie teraz rowniez drukuje… Pozdrawiam :)

  13. Jolanta Borowiak napisał(a):

    Właśnie nastawiłam :)barszczyk czerwony wychodzi mi fajny…ciekawa jestem jak mi się uda żurek:)pozdrowionka:)

  14. Anna Pedro napisał(a):

    Nastawilam zakwas w poniedziałek wg Twojego przepisu z nadzieją wielka, że zrobię barszcz. Niestety, wydaje się, że zakwas naprawde lubi ciepło, a u mnie w kuchni ok.15C, więc nie rośnie. Wynoszę go na słoneczko w ciągu dnia, ale nie fermentuje. Potrzymam go jeszcze troszkę. Nie mam jednak problemu z zakwas em buraczanym, kimchi czy kiszona kapustą. Pozdrawiam serdecznie

  15. EDYTA napisał(a):

    ząbki czosnku w całości?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *