Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?

4 października 2012, 07:20 | Bezglutenowe Desery Dla dzieci Kuchnia | 34
Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?

Sprawa jest banalna, ale warta zachodu. Chipsy chrupiemy w domu z dużą przyjemnością i do tego zdrowego szaleństwa zachęcam też Was, drodzy czytelnicy.  Jak widzicie, poszłam na łatwiznę i jabłka zostały jedynie pokrojone na cienkie plasterki. Nie pozbawiłam ich skórki i gniazd nasiennych, a dziewczynkom to nie przeszkadza.

chipsy jabłkow_2

Domowe chipsy jabłkowe

  1. Jabłka pokroić w cienkie plasterki.
  2. Ułożyć na blasze, najlepiej na nieprzywierającym papierze do pieczenia.
  3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 st.C z funkcją termoobieg. Drzwiczki piekarnika zostawić lekko uchylone.
  4. Czas suszenia zależy od tego, ile blach będziecie suszyć jednocześnie, no i od rodzaju jabłek. Nam zajęło to jakieś 4 godziny.

chipsy jabłkowe

chipsy jabłkowe_1

U nas do wyboru smak naturalny i wersja z cynamonem. Obie pyszne. Pozdrawiam Was bardzo serdecznie! B.

 

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

34 odpowiedzi na “Domowe chipsy jabłkowe. Suszymy?”

  1. Anna Dubas napisał(a):

    Od dawna poluję na dobry sposób suszenia jabłek. Do tej pory suszyłam w suszarce do grzybów, ale jabłka po wyjęciu były nieatrakcyjne w wyglądzie – bardzo ciemne i nie były chrupiące. Może patent z piekarnikiem okaże się lepszy? Jakie jabłka polecasz?

    • eloonia napisał(a):

      Nigdy nie suszyłam jabłek, ale może pomoże sok z cytryny na nieatrakcyjny wygląd jabłek. Po niej nie ciemnieją owoce, wystarczy skropić – w sałatce działa.

    • Lawendowy Dom napisał(a):

      Aniu, moje były bardzo chrupiące, ale oczywiście od razu trzeba je zamknąć w szczelnym pojemniku, inaczej łapią wilgoć z kuchni i stają się bardziej miękkie. Nie umiem polecić jednego gatunku, bo to zależu, jaki smak preferujesz.

  2. Agnieszka Mojeszczyk napisał(a):

    Ja suszę w suszarce do grzybów, ale mam kilka jabłonek i każda odmiana suszy się inaczej, jedne są gumowate i brązowe po wysuszeniu, a inne białe i chrupiące. Jeśli masz suszarkę do grzybów spróbuj z inną odmianą jabłek. Niestety nie jestem znawcą jabłek, więc z nazwą nie pomogę :)
    Z cynamonem nie próbowałam suszyć, niby takie oczywiste, a o tym nie pomyślałam. Dzięki

  3. Kosmalska Anita napisał(a):

    Beatko, ty nic tylko suszysz! :) byly pomidory, teraz jablka

  4. Atmosfera... napisał(a):

    Super pomysł! Szczególnie jak się ma dwie jabłonie w ogródku i jabłek pod dostatkiem! :)

    Pozdrawiam
    A. :)

  5. Majana napisał(a):

    Wspaniałe! Moja mama też suszy jabłuszka. Są pyszne do pochrupania.
    Mój synek je bardzo lubi, zresztą ja też.
    Pozdrawiam:)

  6. Katarzyna Tomaszewska napisał(a):

    Jedyny problem to taki, że nie mogę zostawić uchylonego piekarnika..

  7. Sylwia Arasimska napisał(a):

    robiłam.. pychotka :) wciąga i też ma kalorie :)

  8. MOnika Rafałko napisał(a):

    Moje dzieci jedzą to tonami;-))) w zeszłym roku chyba ze 3 skrzynki tak przerobiliśmy …

  9. Żona Yabola napisał(a):

    Zrobiłam z gruszek jabłek bananów i winogron pyszności

  10. Marta Brokos napisał(a):

    Chciałabym zapytać: kiedy pojawią się wyniki konkursu z garnkami Tefal? :)

  11. Ja co roku zabieram się za zrobienie takich chipsów i nic z tego nie wychodzi. Może w tym roku się zmobilizuję.

  12. Kamila Jankowska napisał(a):

    Mój tata takie robi, uwielbiam!

  13. Fooder napisał(a):

    idealne do śniadaniówki!

  14. Anna Karamańska napisał(a):

    polecam wykroić środki przed suszeniem ;), zawsze to lepszy komfort jedzenia albo jabłko w 8 i wysuszyć, pyszne, dziaciaki też uwielbiają..

  15. Katarzyna Brzezińska napisał(a):

    Idealne zajęcie na wieczór i dodatek do książki :) pozdrawiam

  16. Dorota Opalińska napisał(a):

    Ja zaś suszę na kaloryferze, rozkładam na paskach papieru do pieczenia, po około 12 godzinach są wysuszone

  17. Ola Kobusiewicz napisał(a):

    Właśnie dziś smakowałam cynamonowe , mniamuśne!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *