Doskonała kaczka z jabłkami

30 stycznia 2018, 20:56 | Bezglutenowe Dania główne Kuchnia | 0
Doskonała kaczka z jabłkami

Świetnie wypieczone, miękkie, odchodzące od kości mięso przesiąknięte aromatem ziół i przypraw i chrupiąca, złocista skórka. Mięso kaczki doskonale współgra z kaskowymi jabłkami. Podaję ją najczęściej z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną i surówką z kiszonej kapusty. Ależ to dobre!

Doskonała kaczka z jabłkami

kaczka ok. 2 kg

łyżka soli

łyżka papryki słodkiej

łyżeczka papryki ostrej

łyżeczka czosnku w proszku

1 ½ łyżki ziół prowansalskich

4 kwaśne jabłka

  1. Kaczkę umyć, osuszyć, natrzeć wewnątrz i na zewnątrz solą.
  2. Wymieszać paprykę, czosnek, zioła. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć kaczkę i odstawić ją na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Jabłka pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na cząstki.
  4. Nadziać nimi kaczkę, spiąć wykałaczkami, włożyć do brytfanny. Na dno wlać pół szklanki wody.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C i piec 2 i pół godziny, często polewając wytapiającym się tłuszczem.
  6. Upieczoną kaczkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 20 minut, a następnie pokroić na porcje i podawać.

Beata Lipov

Ponoć mówią, że jestem najbardziej zakręconą 40-to latką w Polsce. Tysiąc pomysłów na minutę to moja specjalność. Gotuję, prowadzę warsztaty, biegam, wyciskam poty na siłowni, piszę książki, spotykam się z czytelnikami, motywuję dziewczyny takie jak Ty do dbania o siebie i zdrowszego, piękniejszego życia. Lawendowy Dom to także Twój dom.

Zapraszam
Beata Lipov

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *